Pàgines

dijous, 16 de febrer del 2012

Les veus del tèxtil

L’exposició, que s’inaugurarà el proper 22 de febrer a 2/4 de 8 de la tarda a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach, compta amb una selecció de 41 fotografies ampliades, triades pel seu interès, varietat i qualitat, que es complementa, d’una banda, amb la projecció d’un vídeo resum de totes les entrevistes realitzades; i de l’altra amb l’exhibició mitjançant una pantalla, de la totalitat de les fotografies recollides.
La Fundació Bosch i Cardellach, el Gremi de Fabricants i l’Ajuntament de Sabadell van signar l’any 2010 una Declaració per a la difusió del Patrimoni Industrial de Sabadell amb l’objectiu de crear una Comissió tècnica per desenvolupar un projecte museístic de la història de la ciutat a través de la indústria tèxtil. En el marc d’aquest conveni l’any 2011 el Gremi de Fabricants de Sabadell va finançar un projecte titulat Les veus del tèxtil, per tal de conservar el testimoni oral de les persones que havien treballat al sector tèxtil. El projecte dut a terme per la Fundació Bosch i Cardellach feia una crida ciutadana als sabadellencs que hi volguessin participar. Així, entre febrer i octubre de 2011 es van enregistrar fins a 47 entrevistes, obtenint una mostra representativa de tots els sectors implicats: empresaris, teòrics, cosidores, nuadores, viatjants, filadores, tintorers, administratius, entre d’altres molts, que han volgut donar fe de la seva experiència vital.

El programa endegat també contemplava la possibilitat d’aportar testimonis gràfics d’aquesta activitat industrial, amb una resposta participativa que ha estat molt millor de l’esperada. S’han digitalitzat  fins a 700 fotografies i documents diversos aportats voluntàriament. L’avaluació del valor documental, simbòlic i emocional de tot el material recopilat ha decidit als impulsors de la idea de donar-lo a conèixer a tots els sabadellencs, a través d’una mostra que reflecteix perfectament el que ha estat el treball d’un any i que, alhora,  ha de  servir per impulsar la creació d’una base de dades de memòria històrica sobre la activitat industrial i la seva incidència en  la configuració i el creixement de Sabadell els darrers 200 anys.

Aquesta iniciativa s’afegeix als diferents projectes de recollida de patrimoni documental endegats per l’Arxiu Històric de la Ciutat i als d’estudi i divulgació del patrimoni industrial i de la indústria tèxtil llanera  que s’han dut a terme des del Museu d’Història de Sabadell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada