dijous, 31 d’octubre del 2013

La UAB disposa del primer carregador solar públic de telèfons mòbils que hi ha a tot l'Estat

Ecocarregador / UAB
El campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) compta amb el primer carregador solar públic per a telèfons mòbils que s'ha instal.lat a l'Estat espanyol. Ubicat a l'Eix Central, permet la càrrega de quatre aparells simultàniament de forma gratuïta. Aquest aparell ha estat batejat com a Ecocarregador per part l'empresa Green Solution, que és la que l'ha proporcionat a la UAB gràcies a un conveni de col·laboració. Permet la càrrega simultània de quatre telèfons mòbils de forma gratuïta i amb energia solar. L'Ecocarregdor disposa de connectors per a telèfons iPhone 3/4/4s/IPOD, miniusb (Samsung, HTC, LG i la majoria de nous dispositius), microusb, Nokia, Blackberry i Sony-Ericsson, amb els que es cobreixen les necessitats de la majoria d’usuaris de telèfons mòbils. L’Ecocarregador està pensat per a proporcionar càrrega del telèfon en moments puntuals i d'urgència o necessitat per part de l’usuari. La instal·lació inclou una banqueta per tal que l’usuari pugui seure mentre se li carrega el telèfon mòbil. A la UAB s’ha col·locat just darrera de l’estació d’autobusos de l'Eix Central, per tal que els estudiants puguin aprofitar l’estada d’espera de l’autobús per carregar el telèfon mòbil en cas de necessitat. Aquesta és la primera vegada que l’Ecocarregador arriba a Europa i a l’Estat espanyol. Actualment hi ha d'altres Ecocarregadors, implantants des de fa un parell d’anys, a Xile, Mèxic i Brasil, i s’estan començant a introduir als Estats Units.

La UAB es defineix a si mateixa com una universitat compromesa amb la sostenibilitat: des de fa un temps està implementant tot un seguit d'accions per tal de seguir avançant i millorant en el repte de ser una universitat cada vegada més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Així, des de l'any 2003 compta amb una instal.lació de plaques fotovoltaiques, situada sobre les cobertes de dos edificis de la Plaça Cívica, que produeix 60.000 kWh a l’any, els quals eviten l’emissió a l’atmosfera de 13 tones de CO2. També té una instal·lació solar tèrmica a la coberta de la sala de fitness del Servei d’Activitat Física (SAF), que evita cada any l’emissió a l’atmosfera de 15 tones de CO2. A més, a la Vila Universitària l’any 2007 es van instal·lar col·lectors solars en diferents edificis. La universitat està dotada també d’un conjunt d’autobusos i vehicles d’ús intern que funcionen amb biodiesel. Dins el seu campus compta amb una deixalleria. Ara, amb aquesta ubicació de l'Ecocarregador a la UAB, s’iniciarà la seva col·locació en diferents punts de l’Estat espanyol. L’empresa Green Solution, originària de Xile i gestionada aquí per dos joves emprenedors, té previst instal·lar-los als principals campus universitaris, estacions d’esquí, platges, parc d’atraccions, recintes firals, i d'altres recintes similars. També han pensat en col·locar-los en zones que, en casos d’emergència, pateixin una aturada de subministrament energètic i necessitin poder utilitzar les comunicacions mòbils.

+info: http://www.uab.cat

dimecres, 30 d’octubre del 2013

El Sopar Solidari a Sabadell pel projecte HOPE aplega més de 250 persones

La Sala Picasso del Gran Hotel Verdi de Sabadell es va omplir amb més de 250 persones el passat 25 d'octubre per ajudar a finançar el projecte HOPE de l'ONG Sonrisas de Bombay. Es tracta d'un projecte d’oncologia pediàtrica que té per objectiu el compliment del quart Objectiu del Mil·lenni (reduir la mortalitat infantil), facilitant l’accés dels nens i nenes, de les comunitats més desafavorides de Bombai, afectats pel càncer, a serveis i costosos tractaments d’oncologia i a activitats de suport psicosocial per ells i les seves famílies.

HOPE, que porta en funcionament des de l’any 2010, va comptar l'any 2012 amb 12 nenes i 35 nens beneficiats i un total de 47 famílies. La contrapart amb la qual treballa Sonrisas de Bombay en aquest projecte és l’Hospital Holy Spirit. Enguany HOPE preveu una inversió de 31.240,22 euros i gràcies a aquest esdeveniment solidari a Sabadell es podrà aportar la quantitat de 4.200 euros al projecte: és la quantitat total recaptada corresponent a la venda d´entrades, Fila 0 i al sorteig benèfic que es va dur a terme durant l'acte. Segons Sonrisas de Bombay, la bona acollida que ha tingut aquesta entitat i el projecte HOPE a la ciutat de Sabadell ha estat possible gràcies precisament a l'esforç i el treball dels organitzadors del Sopar Solidari i a la gran col.laboració rebuda per part d´artistes, comerços, centres esportius, personatges públics i esportistes locals i de tot Catalunya, que de manera desinteressada, van participar en aquesta nit solidària, convertint-la així, en una vetllada amena i plena de sorpreses.

Un instant del Sopar Solidari a Sabadell / SONRISAS DE BOMBAY

+info: https://www.sonrisasdebombay.org

dimarts, 29 d’octubre del 2013

Yoichi Takahashi mostrarà al Saló del Manga els originals del personatge Cesc Hiroshi

Takahashi / FICOMIC
L'edició número XIX del Saló del Manga de Barcelona comptarà, entre els seus convidats destacats, amb el dibuixant Yoichi Takahashi, creador de la cèlebre sèrie de dibuixos animats japonesa Oliver i Benji, i que, segons està previst, mostrarà els seus originals del personatge Cesc Hiroshi, futbolista creat com a imatge del C.E. Sabadell. En aquest sentit, Josep Maria Farrés, directiu del club sabadellenc ha destacat que "és el primer cop que un club de futbol entra en aquesta fira. El Sabadell està molt vinculat a Japó". De fet el president del club, Keisuke Sakamoto participarà al Saló en una taula rodona sobre futbol. El Saló del Manga d'enguany tindrà, de fet, l'esport al manga i l'anime com a tema estrella. Però també hi haurà una especial atenció a l'apartat gastronòmic amb la presència de Carme Ruscalleda, Jordi Esteva, Hideshi Matsuhira i Albert Raurich, que tractaran especialment el tema de la fusió gastronòmica.

Il·lustració de la sèrie 'Oliver i Benji' / Y.T.
En el marc de l'Any Dual Japó-Espanya, que commemora el 400 aniversari de les relacions bilaterals entre tots dos països, el cònsol japonés Takashi Fuchigami ha pronosticat que el Saló del Manga serà "l'acte més important d'aquesta celebració". El XIX Saló del Manga de Barcelona se celebrarà de dijous a diumenge als palaus 1 i 2 de Fira de Barcelona a Montjuïc. Al Palau 1 hi haurà l'escenari on tindran lloc els concursos de cosplay i karaoke, a més de les actuacions musicals i exhibicions de balls asiàtics populars. Al Palau 2 es trobaran els expositors, tallers de manga i cuina japonesa, exposicions, macro-espais de videojocs i d'altres acitivitats. Les sessions de projeccions d'anime es faran als Arenas Multicines.



Fira de Barcelona acull el Saló del Manga / FICOMIC

+info: http://www.ficomic.com

dilluns, 28 d’octubre del 2013

750 anys de la Disputatio de Barcelona

Coincidint amb el 750è aniversari de la Disputatio de Barcelona, el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea es vol donar a conèixer a la comunitat científica i acadèmica local amb un acte de presentació que consistirà en la celebració d’una Disputatio del segle XXI. Aquesta tarda, a les 19.00h, el Barcelona Knowledge Hub celebrarà el seu acte inaugural amb un debat sobre el present i el futur de la medicina, amb les seves vessants més puntera i més social, que protagonitzaran Mara Dierssen, neurocientífica del Centre de Regulació Genòmica, i Thomas Pogge, filòsof del Health Impact Fund. L’acte, que es desenvoluparà íntegrament en anglès, es durà a terme al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Thomas Pogge i Mara Dierssen / BARCELONA DISPUTATIO

Fa 750 anys, presidida pel rei Jaume I i organitzada per Ramon de Penyafort, va tenir lloc a Barcelona la Disputatio. Les Disputationes o disputes eren debats duts a terme durant l’edat mitjana en què dos savis discutien sobre diferents qüestions teològiques i de fe. N’hi va haver diverses a Europa, una d’elles la de Barcelona, en la qual els savis debatents van ser un jueu convers al cristianisme, Pau Cristià, i el jueu Moses ben Nahman, Nahmànides. L'Academia Europaea és una organització no governamental que exerceix d'acadèmia en l'àmbit europeu. Els seus membres són científics i investigadors que comparteixen l'interès comú per promoure l'aprenentatge, l'ensenyament i la recerca.

El Saló de Cent / BCN.CAT
Fundada el 1988 a Londres, on hi ha la seu de l'organització, l'Academia Europaea té prop de 3.000 membres, i en formen part experts i estudiosos de totes les ciències i les humanitats de més de 35 països europeus, entre ells més de cinquanta premis Nobel, medalliestes Field i receptors d'altrs premis prestigiosos, com ara el premis lasker i el premi Wolf. Seguint un procés de diversificació en el territori, va decidir obrir dues subseus al continent: una per a l'est d'Europa a Wroclaw (Polònia), operativa des de l'any 2012, i una altra a Barcelona per al sud d'Europa i la Mediterrània, en funcionament des del gener d'enguany. El Barcelona Knowlodge Hub de l'Academia Europaea rep el suport de la Secretaria d'Universitats i Recerca, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació "La Caixa";  a més, compta amb la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l'Institut d'Estudis Catalans.

+info: http://www.barcelonadisputatio.com

diumenge, 27 d’octubre del 2013

La IV Beca Joan Veny està dotada amb 6.000 euros

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha obert aquest dilluns, 21 d’octubre, la convocatòria de la IV Beca Joan Veny que s’atorga a un projecte de recerca centrat en l’estudi de la diversitat i l’estan­dardització lingüístiques del català dins l’àmbit territorial d’aquesta llengua. El premi està dotat amb un ajut de 6.000 euros i es contempla la possibilitat de publicar parcial o totalment el treball guanyador. A la Beca poden optar els investigadors del món dels centres d’estudis que presentin de forma individual o col·lectiva una proposta que s’adeqüi a les bases. El termini per a lliurar els treballs, a la seu de l’IRMU, és el dia 22 de novembre de 2013, i el treball guanyador té un termini de dos anys per a realitzar-se. Entres d’altres les bases apunten com a criteris de valoració de les obres presentades, el seu interès científic, la metodologia de treball, l’historial científic dels sol·licitants, el grau d’interès de la proposta i la participació de centres d’estudis. El jurat està format per cinc persones escollides entre membres de l’IRMU, de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Direcció General de Política Lingüística i d’una de les universitats del domini lingüístic català.

Joan Veny / XTEC
La Beca Joan Beny va néixer l’any 2003 de la mà d’un grup d’estudiosos, el Grup de Treball sobre la Diversitat i l’Estandardització Lingüística, que sota l’empara de l’IRMU i del seu objectiu d’afavorir tots els àmbits d’estudi referents a la realitat de les terres catalanes, volien atendre d’una manera específica i àmplia l’àrea de la llengua i la literatura catalanes. L’any 2006 el Grup es va desfer i va ser llavors quan l’IRMU va assumir el compromís de continuar amb la que va ser la gran aportació d’aquest Grup: la Beca Joan Veny, que porta el nom d’uns dels lingüístics més prestigiosos del domini lingüístic català. Fins el moment la Beca ha estat convocada en tres ocasions. La primera, l’any 2004, va ser atorgada a Teresa Izquierdo Salom per a la realització del treball Variació i actituds lingüístiques en l’àmbit urbà de la ciutat de Tortosa, treball que finalment no es va elaborar amb la qual cosa la seva autora va renunciar a l’ajut. En la segona convocatòria el guanyador va ser Josep M. Boladeras per a la realització del projecte Les preposicions en el català nord-occidental. Els resultats del treball han estat publicats per Pagès Editors. La tercera convocatòria va comptar ja amb el suport econòmic de la Secretaria de Política Lingüística (actual Direcció General de Política Lingüística). Va ser convocada la primavera del 2010, s’hi van presentar tres treballs i en va resultar guanyador el titulat Usos i models de l’estàndard oral en pallarès, de Noëlia Motllo.

+info: http://www.irmu.org

dissabte, 26 d’octubre del 2013

Presentació del llibre sobre el Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita

El retaule / AJ. ST. QUIRZE
La Parròquia de Sant Quirze i Santa Julita organitza avui la presentació del llibre El Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita. Aquesta obra fa un recorregut per la història de la parròquia i la vila de Sant Quirze del Vallès, des de les seves primeres mencions documentals fins a l'actualitat.  El tema central és, però, el retaule gòtic que es va encarregar a inicis de la segona meitat del segle XV al taller del pintor Bernat Martorell. En morir Martorell, fou un altre pintor, Miquel Nadal, l'encarregat de finalitzar-ho, tasca que finalment duria a terme el mestre Pere Garcia de Benavarri, cap al 1456. Aquest retaule és una de les joies més desconegudes del gòtic català tardomedieval i es conserva actualment, en dipòsit, al Museu Diocesà de Barcelona.

La pintura d'oli sobre fusta està dedicada als sants Quirze i Julita, titulars de la parròquia de Sant Quirze del Vallès. Les quatre fustes que composen el retaule configuren un total de vuit escenes que han estat profusament descrites per l'autor a la segona part del llibre. Autor, editors i impressor han apostat per dues edicions molt esmerades (una en català i una altra en castellà), que han donat com a resultat un atractiu llibre de tapa dura amb sobrecoberta, amb més d'una trentena de fotografies a color i un formós desplegable que recull totes les escenes del retaule de Sant Quirze i Santa Julita. L’acte de presentació del llibre es durà a terme al celler de Can Barra a les 10.00h i comptarà amb la presència del Bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz; el conseller de Justícia, Germà Gordó; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; l’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, i l’autor del llibre, el doctor Francesc Rodríguez Bernal.

+info: http://www.santquirzevalles.cat

divendres, 25 d’octubre del 2013

Jornada a Vic dedicada a Gudiol, pare de la Història de l'Art a Catalunya

El Museu Episcopal de Vic (MEV) acull avui una jornada monogràfica dedicada a Josep Gudiol (1872-1931) considerat com el pare de la Història de l'Art a Catalunya. La figura de Gudiol és l'eix temàtic de la primera edició de la nova Jornada de Museus i Patrimoni de l'Església a Catalunya, que promouen i organitzen conjuntament el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i el MEV. Es tracta d'una jornada que clou l'exposició temporal del MEV 'Facies Fidei. Expressions artístiques de la fe cristiana a la Catalunya Medieval' dedicada a la contextualització litúrgica i funcional de l'art sacre medieval català. Aquesta exposició encara es pot visitar fins diumenge. Amb l'acte dedidcat a Gudiol es vol contribuir a donar una visió completa sobre aquell que està considerat com el pare de la Història de l'Art a Catalunya. Una dotzena d'especialistes de l'àmbit català glossaran les aportacions de Gudiol a l'art i s'identificaran punts claus de les seves aportacions en l'escultura medieval, pintura romànica, pintura gòtica, les tècniques artístiques, orfebreria, forja i metal·listeria, mobiliari, guadamassils i vidre. Les aportacions i coneixements de Gudiol fonamenten, encara avui, molts dels treballs sobre la història de l'art del país. Els organismes promotors estan molt satisfets de l'acollida que està tenint aquesta nova jornada. Els pròxims dies es preveuen que es completin les 90 places que s'oferien. Les darreres inscripcions es poden fer des del web del Museu Episcopal de Vic. La segona edició d'aquessta jornada es farà l'any vinent a Lleida i estarà centrada en les col·lecciones artístiques diocesanes.

Josep Gudiol i Cunill (Vic, 1872-1931) va ser un dels pares de l'Arqueologia i la Història de l'Art a Catalunya. Format al Seminari de Vic, participà en les tasques de creació del Museu Episcopal (1889-1891) i en la redacció del seu catàleg (1893-1896). Va ser ordenat sacerdot l'any 1896 i nomenat conservador del Museu i catedràtic d'Arqueologia Sagrada del seminari el 1898. El 1902 va publicar Nocions d'Arqueologia Sagrada Catalana, el primer manual d'Història de l'Art català i en català; el 1907 va participar en la missió arqueològico-jurídica a la ratlla d'Aragó organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans, juntament amb Josep Puig i Cadafalch, Josep Goday i Adolf Mas. La recerca, la cura i augment de les col·leccions del Museu Episcopal i la docència van ser els tres pilars de la seva activitat vital, durant la qual va revbre nombrosos premis i va formar part de diferents institucions científiques. Entre els seus treballs s'hi troben nombrosíssims temes transversals d'Història de l'Art (pintura, escultura, arquitectura, iconografia, arts de l'objecte, litúrgia o manuscrits), així com també una gran quantitat d'estudis monogràfics que va dedicar a una extensa diversitat de temes històrics i de monuments (una gran part dels quals referents a Vic i al Museu Episcopal) i que va publicar en revistes especialitzades, a la pàgina artística de La Veu de Catalunya o en publicacions vigatanes com el Butlletí del Centre Excursionista. La seva obra encara avui serveix de base a tota mena de treballs relacionats amb la Història de l'Art a Catalunya.

Gudiol està considerat el pare de la Història de l'Art a Catalunya / MEV

+info: http://www.museuepiscopalvic.com

dijous, 24 d’octubre del 2013

La cadena d'alimentació ecològica Veritas obre per primer cop una botiga a Sabadell

Continuant amb el seu pla d'expansió, la cadena Veritas, dedicada a l'alimentació ecològica, obre avui la seva primera botiga a la ciutat de Sabadell. L'establiment, del qual s'encarrega Silvio Elias, està situat al Carrer Vilarrúbias 1, compta amb una superfície de venda d'aproximadament 235 m2 i una plantilla de sis treballadors. Amb aquest nou supermercat, Veritas ja compta amb un total de 25 tendes a Catalunya, Andorra i Balears. La imatge i distribució del nou local respon al mateix model creat per l'estudi d'interiorisme i disseny industria d'Antoni Arola, que es va inciar amb el projecte del Poblenou l'any 2011 i que s'ha incorporat en totes les noves inauguracions i reformes que s'han realitzat des d'aleshores. Aquest disseny busca transmetre els beneficis de l'alimentació ecològica a través de gran quantitat d'informació de tots els productes, aliments i sistemes d'elaboració ecològica. Tot el mobiliari està fabricat amb materials nobles que respecte el color natural de la fusta i del ferro. Així mateix es crea una ambientació a base de llums i el color de la tenda pretèn destacar el producte. Un dels aliments més destacats és el pa, del qual se n'elabora una extensa gamma cada dia a mà, peça a peça, mitjançant un sistema de doble fermentació i doble repòs, sense productes químics de síntesi i en el propi forn, de manera totalment artesanal.

La companyia Veritas es va fundar l'any 2002 per quatre famílies catalanes amb l'objectiu de posar a l'abast de tothom l'alimentació més sana del mercat o, segons la pròpia companyia, l'alimentació "de veritat", tot democratitzant els productes agroalimentaris ecològics. Actualment Veritas s'ha consolidat com una companyia líder a l'Estat espanyol dins el sector de l'alimentació ecològica, tant pel seu volum de vendes i ritme de creixement, com per la seva varietat de productes. La cadena de supermercats ha estat pionera en la introducció de nous productes amb certificació ecològica, com ara els destinats als infants, els productes sense lactosa i els productes sense gluten, entre d'altres. A més, la tardor de l'any passat va obrir el seu canal de venda per Internet.

El disseny de la tenda busca transmetre els beneficis de l'alimentació ecològica / VERITAS

+info: http://www.veritas.es

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Escoltes de diversos països europeus es reuneixen a Barcelona acollits per la FCEG

Escoltes de diversos països / FOCIR
El grup Lisboa, grup de treball dels països europeus amb llengües provinents del llatí, fa més de deu anys que es reuneix com a mínim una vegada a l’any per debatre i treballar sobre temes pedagògics i d’actualitat política en el si de l'Organització Mundial del Moviment Escolta (OMME): enguany, la trobada ha tingut lloc el cap de setmana del 12 i 13 d'octubre a Barcelona acollida per la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) i durant l'esdeveniment, una vintena de representats de França, Espanya, Portugal, Suïssa, Bèlgica, Itàlia i Catalunya (el conjunt d'Espanya té una federació escolta diferenciada respecte de la catalana), amb l’absència excusada de Luxemburg i Romania, van tractar l’aprenentatge i servei com a eina pedagògica a les associacions escoltes, així com el lideratge grupal en vers l’individual. Aprofitant l’avinentesa, la FCEG va portar dissabte els seus convidats a gaudir d'unes festes populars catalanes, les del barri de Les Corts, i diumenge al matí van tractar temes més polítics que afecten a l’OMME, com ara la proposta de relocalització de l’oficina mundial.

La FCEG, entitat membre de la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) des de l’any 1995, agrupa el que ara són les associacions escoltes i guies existents a Catalunya: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans i Acció Escolta de Catalunya. La FCEG està present arreu del territori català i implica directament a més de 20.000 infants i joves; a més, compta amb 200 agrupaments que desenvolupen el projecte escolta i guia des de l’arrelament i la implicació local. Més de 15.000 famílies estan implicades en l’escoltisme, el guiatge i en el projecte de cadascun dels agrupaments dintre d'aquest moviment escolta. Internacionalment, la FCEG forma part i participa de l’OMME i l’Associació Mundial de Noies Escoltes i Noies Guies (WAGGGS, per les seves sigles en anglès) amb presència a més de 160 països i amb més de 38 milions de membres arreu del món. L’escoltisme català és un moviment educatiu pioner en la causa internacional i el seu procés de reconeixement suposa un cas de bones pràctiques que la FOCIR va recollir en el primer volum de la seva col·lecció dedicada a casos d’internacionalització.

+info: http://www.focir.cat

dimarts, 22 d’octubre del 2013

L'Obra Social "la Caixa" aporta 19.280 euros a la Creu Roja a Sabadell i 24.000 a la Fundació AVAN

La Creu Roja a Sabadell ha presentat un projecte de repartiment de lots d'aliments bàsics, material higiènic i bolquers reutilitzables per a nados de famílies a Sabadell que disposin de pocs o nuls recursos ecònomics i, mitjançant la signatura d'un conveni, l'Obra Social "la Caixa" ha aportat una quantia de 19.280 euros per a aquesta inciativa; a més, l'Obra Social "la Caixa" també ha aportat 24.000 euros al Programa Integral d'Atenció a la Demència de la Fundació Privada AVAN, que té la finalitat de promoure l'autonomia personal i la qualitat de vida de persones amb discapacitat o en situació de dependència a l'àrea del Vallès.

Tant el projecte de la Creu Roja a Sabadell com el de la Fundació AVAN han estat seleccionats dintre el Programa d'Ajuts a Iniciatives Socials de l'Obra Social "la Caixa", dotat enguany amb un presspost que supera els 18 milions d'euros. Segons "la Caixa" el desenvolupament de programes de caràcter social, adequats a aquest tipus de necessitats i d'altres similars, aglutina actualement la major part de la inversió i, en aquest sentit, les línies prioritàries d'actuació són la superació de la pobresa infantil, el foment del treball entre col·lectius amb dificultats, l'envelliment actiu i saludable de les persones grans i l'atenció a les persones amb malalties avançades. A més, d'aquest tipus de projectes "la Caixa" també n'impulsa d'altres per tal de cobrir diferents carències i problemàtiques socials, com ara la prevenció del consum de drogues, l'accés a l'habitatge, el foment de la diversitat i la interculturalitat, el foment del voluntariat, la concessió de microcrèdits o la cooperació internacional.

D'esquerra a dreta: d'una banda, signatura del conveni per part de Luís Duarte, director de l'oficina 27 de "la Caixa, i Javier Jaén, coordinador de la Creu Roja a Sabadell i, d'altra banda, signatura del conveni per part de Antònia Urpí, directora de l'oficina 2868 de "la Caixa i Rosario Moreno, directora general d'AVAN / LA CAIXA

+info: http://obrasocial.lacaixa.es

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Mataró centra l’Open Puig i Cadafalch en el mercat modernista del Rengle

L’aniversari del mercat del Rengle és el punt de partida de l’Open Puig i Cadafalch i les activitats proposades han pres el patrimoni arquitectònic, especialment el mercat modernista del Rengle, com a fil conductor per tal de valorar el paper dels mercats i dels comerços en el teixit urbà i com a conformadors de la vida social a la de Mataró. Des de del passat divendres i fins ahir Mataró ha acollit la tercera edició de l’Open Puig i Cadafalch, amb un programa d’activitats en el qual hi han destacat dues conferències realitzades a la Casa Coll i Regàs sobre l’evolució de l’arquitectura dels mercats i la rehabilitació del mercat del Rengle. També han estat rellevants dos itineraris guiats: un pels mercats històrics i un altre per establiments històrics de la ciutat, que també es pot fer lliurament, descarregant-se les dues rutes a través del web de l’Ajuntament o el codi QR que figura al material de difusió de l’Open. A més, la Plaça Gran ha estat l’escenari de dues activitats familiars: d'una banda, una exposició de material d’antics oficis i eines on els infants podien participar fent servir molinets, serres de vogir, esclops, el torn, etc; i d'altra banda, la narració d’un conte a l’aire lliure sobre Puig i Cadafalch.

L'Open és un esdeveniment anual dissenyat per difondre la figura i l’obra de l’arquitecte modernista i el patrimoni arquitectònic de la ciutat de Mataró. En aquesta ocasió, les jornades de l’Open s’han emmarcat dins la celebració dels 120 anys del mercat del Rengle, els 130 anys de la Nau Gaudí i els 150 anys de l’edifici de La Presó. L’organització de l'esdeveniment va a càrrec de l’Ajuntament de Mataró i compta amb el suport del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona-Maresme, la Fundació Iluro i la societat gastronòmica La Graneria.

D'esquerra a dreta, Mariona Gallifa, responsable de Patrimoni; Montserrat Rodríguez, regidora d'Urbanisme i Miquel Rey, regidor de Promoció Econòmica, amb el mercat del Rengle al fons / AJ. MATARÓ


+info: http://www.mataro.cat

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Joan Margarit és el poeta d'honor al 13è Festival de poesia de Sant Cugat

Joan Margarit / XTEC
La tretzena edició del Festival de poesia de Sant Cugat comença comptant amb la presència de Joan Margarit que serà el poeta d'honor d'enguany. Organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes, aquest esdeveniment se celebrarà fins el proper dia 27 en diferents indrets de la ciutat. Joan Margarit, que té una contrastada trajectòria poètica, s’ha mostrat entusiasmat de participar en el Festival tot destacant que "la cultura ens ha d’ajudar a alimentar el nostre esperit ".

El Festival de poesia de Sant Cugat compta amb la col·laboració d’una vintena de poetes i més artistes. Al llarg de la setmana Sant Cugat oferirà una cinquantena d’activitats, com ara recitals a les llibreries i galeries d’art, exposicions a les biblioteques, un espectacle poètic a la Casa de Cultura, música i poesia a El Siglo, Dolo Beltran al Casal de Joves TorreBlanca, poesia amb infants a la Plaça Barcelona i Emma Vilarasau i Joan Margarit al Teatre-Auditori, entre d’altres.

+info: http://www.poesia.santcugat.cat

dissabte, 19 d’octubre del 2013

L'Ametlla del Vallès dóna el tret de sortida a l'Any Xammar

Logo / AJ. AMETLLA
Amb motiu del 125è aniversari del naixement del periodista català Eugeni Xammar (1888-1974) l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès presenta un documental que ha produït sobre la la vida d'aquest narrador de grans esdeveniments i es dóna, així, el tret de sortida a l'any temàtic que li retrà homenatge fins el desembre de 2014. La presentació comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; l'alcalde de l'Ametlla del Vallès, Amadeu Cuito i també el familiar de Xammar, Joan Barrera. Acabat el documental tindrà lloc la conferència 'Xammar, periodista global', que pronunciarà Quim Torra, director d'El Born Centre Cultural i expert en la figura de Xammar.

El periodista a qui es dedica aquest any temàtic tenia forts vincles precisament amb l'Ametlla del Vallès i per aquest motiu l'institut de secundària del municipi porta el seu nom i és on es tindrà lloc l'acte inaugural d'avui. Xammar està considerat un dels màxims exponents del periodisme modern a Catalunya i actualment el pla de comunicació internacional de la Generalitat de Catalunya porta també el seu nom. Home de fortes conviccions, políglota i compormès amb Catalunya, va passar bona part de la seva vida a l'estranger, fent de corresponsal per a mitjans catalans, treballant en diversos diaris, agències de notícies i emissores de ràdio, a més d'exercir com a traductor en diferents organismes internacionals com ara la UNESCO, l'ONU o l'OMS. A partir dels anys 60, la seva vida va transcórrer entre Ginebra, Granollers i l'Ametlla del Vallès, on es va instal·lar definitivament el 1971.

+ info: http://www.ametlla.cat

divendres, 18 d’octubre del 2013

Matadepera aixeca el teló d'un nou cicle operístic i el centra en el bicentenari de Verdi

El cicle 'Una nit d'òpera' que coordina la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Matadepera inicia aquest vespre una nova temporada, la novena, i se centrarà en aquesta ocasió en el repertori de Giuseppe Verdi, amb motiu del bicentenari del seu naixement. S'ofereixen, doncs, alguns dels títols operístics més selectes en reconegudes versions amb subtítols en castellà i que van precedides d'una breu introducció. Les sessions tenen lloc a la Sala d'Actes del Casal de Cultura a partir de les 21.00h.

El teló d'aquesta temporada s'aixecarà avui amb un dels títols de la trilogia popular de Verdi: Il Trovatore, òpera en quatre actes amb llibret de Salvatore Cammarano, i basat en l'obra El trovador (1836), d'Antonio García Gutiérrez. Es va estrenar el 19 de gener de 1853 al desaparegut Teatro Apollo de Roma. Les òperes programades fins a finals d'any també tindran regust verdià: Rigoletto es representarà el 22 de novembre i La Traviata el 27 de desembre; totes dues complenten la trilogia popular.

'Il Trovatore' de Verdi / AJ. MATADEPERA

+info: http://www.matadepera.cat

dijous, 17 d’octubre del 2013

Inauguració de les instal·lacions ampliades del campus CETT-UB

Les noves instal·lacions del campus CETT, centre de formació turística adscrit a la Universitat de Barcelona (UB), s'inauguren avui en un acte que comptarà amb la presència de diferents personalitats. Amb les noves instal·lacions, el campus CETT-UB amplia un 42% la seva superfície, i hi incorpora els darrers equipaments tècnics i recursos tecnològics per atendre l’augment de la demanda d’estudiants internacionals, un 116% més en els darrers cinc anys. El nou campus ha estat també l’escollit per Ferran Adrià per ubicar-hi l’espai UB-Bullipedia.CETT, que coordinarà el treball de totes les escoles de cuina oficials que participin en el projecte a nivell mundial. El Grup CETT ha destinat 3,5 milions d’euros en l’ampliació d’aquest centre, que té més de 2.700 metres quadrats.

A l'acte inaugural hi assisteixen el president de la Generalita, Artur Mas; el rector de la UB, Dídac Ramírez; el president del Grup CETT, Miquel Alsius; el secretari d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, Antoni Castellà; i el director de la Fundació Gaspar Espuña CETT, Manel Bassols. El Grup CETT ofereix tots els nivells de formació: formació professional; universitària de grau i postgrau i màsters, contínua per a professionals en actiu i a mida de les empreses.  Així mateix, l’estudiant pot aplicar els seus coneixements en les empreses que formen part del Grup: l’Hotel Alimara; la residència universitària internacional Àgora BCN; Viatges Century i les firmes CETT Consultors i Barcelona Academic Services.


Un dels màsters de l'oferta formativa / CETT

+info: http://www.cett.es

dimecres, 16 d’octubre del 2013

El CIC entrega el segell de compromís ètic als mitjans de comunicació adherits

Acte d'entrega del segell / FCIC
La Fundació Consell de la Informació de Catalunya (FCIC) ha lliurat el nou segell de compromís ètic del Consell de la Informació de Catalunya (CIC) als mitjans de comunicació i associacions adherits a la institució en un acte celebrat ahir al Col·legi de Periodistes de Catalunya. La distinció és una iniciativa creada per l’antic equip de govern del CIC, format per Llúcia Oliva, com a presidenta, i Lluís de Carreras, com a secretari general, els quals van finalitzar el seu mandat l’estiu passat. Amb el projecte ja en marxa, el nou equip de govern del president Roger Jiménez i el secretari general Albert Garrido s’ha bolcat en la promoció d’aquest segell. Més de 80 mitjans i associacions vinculats al món de la informació de tot el territori català compten amb aquesta distinció.

Dissenyat per Cases & Associats i atorgat al CIC de manera desinteressada, el segell és un distintiu públic que acredita que els mitjans de comunicació es comprometen a respectar el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya i a publicar les resolucions del CIC que els afectin. Així, el segell suposa un reconeixement de la tasca dels mitjans que poden reforçar la seva credibilitat davant dels ciutadans. El president del Consell, Roger Jiménez, ha fet un breu repàs de la historia del CIC i ha recordat que es va fundar l’any 1997 per defensar l’exercici d’un periodisme ètic i la llibertat d’expressió. La institució, que es va constituir en fundació dos anys més tard, ha tramitat des d’aleshores més de 600 queixes, sent el 2006 l’any en el qual més se’n van presentar. Tot i que la resolució de queixes és la seva activitat principal, ha assegurat que l’entitat pretén “estimular un diàleg públic i obert entre els ciutadans i els professionals de la informació amb la mirada projectada sobre l’ètica en el comportament dels mitjans”, a més de vetllar pel compliment del Codi Deontològic. Per aquest motiu, aquestes darreres setmanes s’han portat a terme xerrades sobre ètica i periodisme a biblioteques i universitats catalanes, situades, per exemple, a Aiguafreda, Barcelona o Vic. Aquesta tasca divulgativa es completa amb la realització de seminaris i cursos vinculats a l’ètica i la deontologia. D’altra banda, “el CIC promou estudis monogràfics, actua d’ofici quan ho demanen i publica informes puntuals i comunicats en situacions de flagrant conculcació dels principals ètics, com en el cas de la nena Asunta a Galicia, que ha rebut una cobertura escandalosa i indigna”, ha puntualitzat el president del CIC.

+info: http://www.periodistes.org/fcic

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Rècord de participació a la 4a edició d'Un Dia de Nassos

La 4a edició de la jornada Un Dia de Nassos, organitzada per l'ONG Pallapupas el passat diumenge a Barcelona, ha batut rècord de participació tant pel que fa al nombre d'entrades anticipades venudes com al de persones que van col·laborar per tal que aquest acte es realitzés. Els més petits van poder gaudir al Zoo i al Tibidabo amb l'animació dels paiassos Pallapupas que, en aquesta ocasió, van sortir dels hospitals. També van poder participar en tallers de cupcakes, manualitats, pintacares o bombolles de sabó gegants, fins al moment que els Pallapupas van llençar a l'aire uns globus de desitjos escrits pels nens i les nenes que van acudir a l'esdeveniment per tal de fer-los arribar als infants ingressats als hospitals de Catalunya. Catalunya en Miniatura es va plenar de nassos vermelles i al Poble Espanyol la jornada es va celebrar amb un espectavcel de teatre al carrer. La recaptació obtinguda es convertirà en 6.500 visites dels Pallapupas als infants hospitaliltzats durant tot l'any 2014.

Pallapupas és una ONG fundada l'any 2000 que, mitjançant el riure, el teatre i el joc terapèutic, busca millorar la qualiltat de vida de nenes i nens a més de persones grans que estan ingressades. El seu objectiu és humanitzar la salut com a distintiu de la qualitat i la professionalitat. Els Pallapupas també acompanyen l'infant abans, durant i després d'una intervenció quirúrgica, procurant que es desperti d'una forma suau i agradable. Els paiassos d'aquesta ONG són professionals amb formació mèdica que treballen amb l'equip sanitari de l'hospital tot portant els efectes del riure i el joc a 12 hospitals per tal que pacients i familiars puguin relaxar-se i superar els moments dolorosos, facilitant així la tasca de l'equip mèdic.

Enlairada de globus a la 4a edició d'Un Dia de Nassos / PALLAPUPAS

+info:  http://pallapupas.org

dilluns, 14 d’octubre del 2013

El Patronat Municipal de La Patum adquireix l’aquarel·la ‘Festa Major’ de Lola Anglada

L’aquarel·la titulada Festa Major, pintada per la reconeguda artista catalana Lola Anglada i Sarriera (Barcelona, 1892 – Tiana, 1984), ha estat adquirida pel Patronat Municipal de La Patum, organisme municipal encarregat d’administrar, conservar i coordinar el desenvolupament d'aquesta festa típica i única de Berga. A partir d’ara, l’original d’aquesta obra, que es troba en un estat de conservació excel·lent, passa a incrementar el patrimoni patumaire i berguedà.

Es tracta d’una aquarel·la sobre paper, de 22 x 30 centímetres, que l’any 1957 va servir per a il·lustrar el llibre Visions Barcelonines, 1760-1860, del crític teatral Francesc Curet, un dels grans estudiosos del teatre català. L’obra reprodueix un salt de Guites a la Plaça de Sant Pere sota l’atenta mirada de les Maces i els Àngels mentre tot de canalla espolsa les guspires dels fuets amb branques d’avellaner.

L’aquarel·la ‘Festa Major’, de Lola Anglada / AJ. BERGA
+info: http://www.ajberga.cat

diumenge, 13 d’octubre del 2013

El Festival Internacional Blues de Cerdanyola surt al carrer i incorpora noves propostes

La XXV edició del Festival Internacional Blues de Cerdanyola del Vallès, la primera a estrenar bianualitat, arriba a la ciutat del 6 al 20 d’octubre amb una vintena de concerts de caràcter gratuït que deixen Teatre i Pavelló per sortir al carrer. Bob Margolin, Velma Powell i Nathan James són la presència internacional d’un Festival amb el bo i millor del panorama català i estatal, amb noms prou coneguts com Big Mama, Amadeu Casas, Mingo Balaguer o A Contrablues. L’Associació per a l’Art en Viu és la responsable de l’organització d’un Festival que per primera vegada no ha rebut subvencions i ha patit la retirada dels patrocinadors.

El XXV Festival Internacional Blues de Cerdanyola incorpora nous escenaris, com l’amfiteatre de Can Serraperera; noves propostes, com el Berenar & Blues per a la gent gran; recupera iniciatives com l’Aparablues als comerços i el Menú & Blues als restaurants; i manté clàssics com el Barbecue & Blues al Parc del Turonet i l’exposició col·lectiva dels artistes plàstics al B’Art Ateneu. Un festival confegit en temps rècord gràcies a la implicació de l’Associació per a l’Art en Viu, tècnics municipals i diverses entitats dels sectors culturals i econòmics de la ciutat.


Una cançó del grup A Contrablues / YOUTUBE

+info: http://www.cerdanyola.cat

dissabte, 12 d’octubre del 2013

Demostració a la Festa de la Castanya de Viladrau de com fer pans per a celíacs

El pa serà el tema de l'activitat / XTEC
En el marc de la Festa de l'Arribada de la Castanya, que se celebra avui a Viladrau, la fleca virtual Hacerpanencasa, amb seu a Manlleu, donarà a conèixer la manera de fer pa de qualitat a casa i apte per a celíacs, a més de pa convencional. Jordi Rivas, l'expert d'aquesta tenda virtual, farà una demostració per tal que tothom pugui elaborar també aquests productes a casa seva amb farines de compra en línia. Durant tot el dia, a més, les portes del centre Castanya de Viladrau romandran obertes per als visitants. L'entitat Castanya de Viladrau-Parc Natural del Montseny-Reserva de la Biosfera, vol donar a tothom, amb l'organització d'aquesta Festa, de provar la primera castanya de la temporada com a pròleg de la seva famosa Fira de la Castanya, que se celebrarà el darrer cap de setmana d'octubre.

Hacerpanencasa ja es va presentar en primícia a la Fira de la Castanya de l'any passat, on va elaborar un pa amb fairna d'aquest fruit de tardor autòcton dels castanyers de la zona. Aquest producte sense gluten s'ha convertit en un dels més populars que comercialitza la firma. La farina de castanya, a banda de ser apta per a persones celíaques, és molt rica en potassi, calci, vitamina B i àcid fòlic, un fet que la converteix en un producte òptim per a hipertensos i gent amb problemes hepàtics.

+info: http://www.hacerpanencasa.com

divendres, 11 d’octubre del 2013

DIScapacitART 1.0 es presenta a la UPC de Terrassa amb motiu del Dia Mundial de la Visió

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de la  Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el seu Centre Universitari de la Visió (CUV) i la Càtedra UNESCO de la UPC en Salut Visual i Desenvolupament, se suma des de l’any 2008 a la celebració del Dia Mundial de la Visió 2013, per a la qual enguany han organitzat tot un seguit d’activitats durant els dies d'ahir i abans d'ahir: entre aquestes activitats, que s’adrecen a conscienciar a la població de la importància de la cura i la prevenció de la salut visual, ha tingut especial rellevància la presentació del projecte DIScapacitART 1.0, impulsat per Olga Martínez, professora de ceràmica a l’Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat. Aquest projecte consisteix a proposar, tant a persones amb discapacitat visual i com sense aquesta discapacitat, un intercanvi de desitjos que servien per motivar la construcció d’una flor amb qualsevol tipus de material.

El Dia Mundial de la Visió és una iniciativa impulsada, des de l’any 1999, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agencia Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB). Ambdues institucions han creat el programa ‘Visió 2020, el dret a veure’ amb l’objectiu d’evitar el 75% de casos de ceguesa al món, que són curables i que es poden prevenir. Al  món viuen 285 milions de persones amb discapacitat visual, de les quals 39 milions són cegues i 246 milions presenten baixa visió. Aproximadament el 90% d’aquestes persones es concentra en països en desenvolupament i el risc de deficiència és significativament més alt en les dones que en els homes. El 75% de la ceguesa es pot prevenir i/o curar. Per a l’OMS i la IAPB les claus per a l’eliminació de la ceguesa evitable i la seva prevenció se centren en tres estratègies fonamentals: assegurar un accés a l’atenció mèdica i la rehabilitació, i formar adequadament als professionals i procurar que estiguin ben distribuïts geogràficament; i, finalment, promoure l’accés global a una correcta infraestructura desenvolupant sistemes eficients de referència i suport.


Vídeo del projecte DIScapacitART / VIMEO


+info: http://www.terrassa.upc.es

dijous, 10 d’octubre del 2013

AQU Catalunya assumeix fins al 2015 el secretariat de la INQAAHE

L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) assumirà els propers dos anys el secretariat de la Internacional Network for Quality Assurance Agencies in Higher Education (INQAAHE). Així ho ha acordat el Consell de la INQAAHE, la xarxa internacional d'organismes per a l'assegurament de la qualitat en l'educació superior, que està formada per més de 200 institucions d’arreu del món vinculades a l'educació superior. Des d’AQU Catalunya manifesten que “es vetllarà pel creixement i reforçament d’aquesta xarxa” i confien “que aquesta nova responsabilitat reverteixi en el sistema universitari català”.

L’objectiu de la INQAAHE és elaborar propostes per millorar l’educació superior a nivell internacional, donant suport, recollint i difonent informació sobre teories i pràctiques actuals i noves. AQU Catalunya és membre de la INQAAHE des de l’any 1998 i els seus objectius encaixen amb els que persegueix aquesta associació internacional. El secretariat de la INQAAHE l’exerceix una agència membre de la xarxa de forma rotatòria per un període de dos anys. AQU Catalunya va competir amb altres candidatures en la convocatòria oberta al juliol de 2013 i ha estat l'escollida.

Conferència de la INQAAHE realitzada el passat mes d'abril a Taipei / INQAAHE

+info: http://www.inqaahe.org

dimecres, 9 d’octubre del 2013

molaTV compleix 10 anys

Tal dia com avui, l'any 2003, molaTV començava les seves emissions: han passat 10 anys en els quals aquesta cadena televisiva s'ha consolidat com un referent en la programació musical, els continguts de proximitat i les innovacions tecnològiques. El canal molaTV ofereix cada dia els millors èxits musicals del moment a més de reservar una franja especial per als clàssics dels anys 70 i 80 i una altra per als dels 90 i primera dècada del segle XXI. Actualment, l'emissió dels millors videoclips es completa a més amb diversos espais que aprofundeixen en l'actualitat musical: Que N'Aprenguin!, conduït per Irene Díaz; DigitalHits, amb David Mir i el seu equip; i Els 6 de l'AM, dirigit i presentat pel reconegut DJ Jose AM. Cada setmana hi ha també una cita a molaTV amb les estrenes de cinema al programa Primer Pla amb Sara Garcia. A banda d'emetre per TDT, tota la programació de molaTV es pot veure en obert via streaming al seu web i amb la seva app per a smartphones i altres dispositius tant d'Apple com d'Android. En els darrers anys també s'ha consolidat la presència mediàtica en suport radiofònic així com l'àrea informativa, que ha tingut com a principal resultat aquest diari, TITULARS.CAT, i els seus continguts equivalents en format audiovisual: iniciat l'any 2007 pel periodista Pep Montané, TITULARS.CAT ha comptat posteriorment amb la col·laboració de Mònica Mena, especialment en els temes centrats a la ciutat de Sabadell.

Els diferents logos de molaTV al llarg d'aquests 10 anys / MOLA TV



Que N'Aprenguin! / MOLA TV




DigitalHits / MOLA TV





Els 6 de l'AM / MOLA TV

Un dels primers espais informatius de la cadena / MOLA TV
En aquesta dècada de televisió, molaTV ha realitzat molts altres espais de temàtica diversa, sempre amb una especial atenció al jovent, l'originalitat i la innovació. Amb el programa 7 dies a la teva vida el públic ha pogut conèixer les iniciatives de diverses persones des de l'àmbit cultural, al cívic i al del lleure. La informació europea ha tingut una especial presència a molaTV amb diversos espais al llarg d'aquests anys: iEuropa, Europa50, Europa'T, que han estat presentats per Pere Puig, i New Balkan Winds amb Oriol Casas. També s'han realitzat programes en format de debat amb motiu de les eleccions municipals de l'any 2011 en els quals el periodista Emili Agulló va fer de moderador. Des de la creació, l'any 2007, de Televisions Digitals Independents (TDI), molaTV ha format part d'aquesta plataforma que agrupa televisions de proximitat de Catalunya, Balears i País Valencià: aquesta activitat coordinada amb altres televisions ha fet possible la realització d'espais conjunts com Bloc TDI, que va conduir Helena Vilaplana; la difusió dels continguts de molaTV a d'altres territoris i la possibilitat d'emetre continguts a molaTV elaborats per altres televisions, com ara el programa Central de Neu. Els principals reptes de futur es basen a seguir oferint una programació de qualitat per a l'audiència i seguir ampliant el públic que cada cop gaudeix més amb la seva cita diària a molaTV.




Europa'T / MOLA TV





 New Bakan Winds / MOLA TV




Bloc TDI / MOLA TV



El segon debat realitzat per molaTV amb motiu de les eleccions municipals de 2011 / MOLA TV


+info: http://www.molatv.cat

dimarts, 8 d’octubre del 2013

Més de 100 persones assisteixen al Dinar de la Gent Gran de la Garriga

El Dinar de la Gent Gran, que se celebrava el passat diumenge, va reunir més d'un centenar de persones a l'Auditori de l'Escola de Música de la Garriga. A més d'un bon àpat, els assistents també van poder gaudir d'un xou musical del Casal Catalunya de Castellar del Vallès.

El dinar es va fer amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran. L'Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran. La finalitat d'aquesta jornada festiva i reivindicativa és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d'interès d'arreu del món, i difondre una imatge més positiva de l'envelliment. La diada representa també una oportunitat per conscienciar la societat sobre l'estat en què es troba la gent gran i els desafiaments i problemes que afronta, així com per promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.

Un instant del Dinar de la Gent Gran / AJ. LA GARRIGA

+info: http://www.lagarriga.cat

dilluns, 7 d’octubre del 2013

Terrassa esdevé membre del Consell Mundial de l'entitat Ciutats i Governs Locals Units

El Consell Mundial de l’associació internacional Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) ha acceptat la ciutat de Terrassa com a membre directe tot valorant les seves aportacions a les comissions de treball. La decisió s'ha pres durant la cimera mundial de líders locals i regionals celebrada a Rabat (Marroc) de l'1 al 4 d'aquest mes d'octubre. Terrassa és membre de CGLU des de la seva fundació el 2004 i ja pertanyia, des dels anys 90, a una de les entitats precedents. Actualment és present a les comissions de Descentralització i Autonomia Local, Cooperació al Desenvolupament i Diplomàcia de les Ciutats, Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans, i a la Comissió interregional Mediterrània.

La cimera de Rabat / CGLU
Ciutats i Governs Locals Units és la principal entitat internacional de governs locals i regionals i compta amb 140 estats membres. La xarxa es va constituir el 2004 com a resultat de la fusió de dues entitats històriques, creades a principis del segle XX. Els objectius de l’entitat són enfortir el paper formal dels governs locals com un dels pilars del sistema internacional de presa de decisions, estimular l'acció local a favor del desenvolupament, promoure governs locals i regionals forts i eficaços i impulsar la innovació en la governança local.



+info: http://www.uclg.org

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Exposició de maquetes de telers a Badalona

El Centre Cívic de Can Cabanyes, a Badalona, presenta a partir de demà una exposició de maquetes de telers elaborades pel badaloní Salvador Bobadilla, treballador jubilat de la indústria tèxtil. La mostra es podrà veure fins al 18 d’octubre.

Salvador Bobadilla va començar a treballar com a aprenent en la indústria tèxtil als 13 anys. Des de llavors i fins a la seva jubilació, va passar per diferents empreses del mateix ram. Des de l’any 1982 va començar a construir maquetes reproduint els seus escenaris de treball habituals. A la mostra del Centre Cívic de Can Cabanyes es poden veure les maquetes de dues fàbriques, vuit telers, dos ordidors i dos utillatges que formen part de la col·lecció que Salvador Bobadilla ha anat elaborant durant més de 30 anys.

Masia Can Banyes / AJ. BADALONA
+info: http://badalona.cat

dissabte, 5 d’octubre del 2013

La UAB acull una trobada dels centres de llengües europeus

Columnes de l'Autònoma / UAB
El Servei de Llengües de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és des d'ahir l'amfitrió del CercleS, la Confederació Europea de Centres de Llengües de l’Educació Superior, que durarà fins avui. Fundada a Estrasburg el 1991, CercleS és una confederació d'associacions independents de 22 països d'Europa. Reuneix unes 290 escoles d'idiomes, departaments, instituts, facultats o escoles d'Educació Superior, que tenen com a responsabilitat principal l'ensenyament de la llengua. Els seus membres són personal acadèmic, administratiu i tècnic, que ofereixen els seus serveis a gairebé 250.000 estudiants que aprenen els principals idiomes del món. CercleS es manifesta com una entitat compromesa amb els millors estàndards en l'ensenyament d'idiomes i la investigació.

Les reunions d’aquests grups de CercleS se centren en un ampli ventall d’àmbits de treball dels serveis lingüístics universitaris de tot Europa, incloent-hi, entre d'altres, l’assessorament lingüístic, la formació de professorat, la gestió dels centres de llengües, la traducció, les llengües menys parlades, la política lingüística i la innovació. El Servei de Llengües de la UAB participa molt activament a CercleS i és el membre impulsor del focus-group de Traducció.

+info: http://www.uab.cat