divendres, 22 de novembre del 2013

La Fundació Salas premia un treball sobre com els discapacitats poden ensinistrar gossos

Un treball sobre el procés d'ensinistrament d'un gos per part d'una persona discapacitada és el guanyador dels Premis Accés Batxillerat 2013, que anualment atorga la Fundació Salas als millors treballs sobre accessibilitat i discapacitat realitzats per alumnes de secundària. La Fundació Salas, que presideix Pere Esteve, va lliurar ahir els Premis Accés Batxillerat en un acte que s'ha celebrat a la Fira de Sabadell i que ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez. L'autora del treball guanyador és Alina Ribes, una estudiant de 17 anys de l'IES La Sedeta, de Barcelona, que pateix una discapacitat física que limita la seva mobilitat i que l'obliga a desplaçar-se en cadira de rodes. Alina, una gran amant dels animals, demostra en aquest treball que una persona discapacitada pot arribar a entrenar un gos, dominant i posant en pràctica els protocols i tècniques necessaris per a fer-ho.

El segon premi ha recaigut en un treball elaborat per dos alumnes de l'IES Leonardo da Vinci, de Sant Cugat del Vallès, que han desenvolupat un dispositiu pensat per a les persones que pateixen les dues principals malalties que afecten el moviment de les parpelles: la paràlisi facial i la ptosis palpebral. Miquel Serra i Roger Macaya han dissenyat i construït un dispositiu que permet pujar i baixar la parpella de forma automàtica. Finalment, la Fundació Salas ha atorgat el tercer premi al treball Les dues cares de l'Asperger, un trastorn que pertany a l'espectre autista i al qual l'alumna Esther Saumell, de l'IES Milà i Fontanals, de Vilafranca del Penedès, s'ha apropat des d'un punt de vista antropològic. Els tres treballs guanyadors han rebut en total un premi de 6.000 euros a repartir entre l'autor, el tutor i el centre, a més d'un trofeu dissenyat per Xalest, un centre d'educació especial de Sabadell en el qual treballen joves amb discapacitat. Els altres tres finalistes han estat els treballs Vull escriure't per entendre't, L'accessibilitat en els establiments d'oci de Valls i El tabú de l'esquizofrènia.

El jurat, format per representants del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de diferents associacions relacionades amb la discapacitat, han escollit sis treballs finalistes que "destaquen pel seu rigor metodològic, la sensibilitat cap al tema tractat, el grau de reflexió, l'originalitat i la innovació".  En aquesta vuitena edició dels Premis Accés Batxillerat s'han presentat a la convocatòria un total de 43 treballs elaborats per alumnes de diversos centres educatius de Catalunya. La Fundació Salas és una entitat sense ànim de lucre que treballa per a millorar l'autonomia de les persones a través de l'accessibilitat dels habitatges i del seu entorn. Les seves principals línies d'actuació són la formació, la sensibilització, l'adaptació funcional de l'habitatge, l'assessorament i la certificació i la realització de plans d'accessibilitat.

Entrega dels Premis Accés Batxillerat 2013 / FUND. SALAS


+info: http://www.fundaciosalas.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada