L'arqueòleg Jordi Rosell, investigador docent de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, membre de l'IPHES i un dels signants de l'article, ha destacat una de les singularitats d'aquesta investigació que ara es presenta: "Alguns estudis anteriors basaven les seves conclusions en mostres molt reduïdes o en treballs efectuats amb animals alimentats en captivitat, els quals tenen un comportament força diferent dels salvatges. Nosaltres hem estudiat 17 carcasses menjades pels óssos del Pirineu de Lleida i hem pogut identificar els patrons de consumició de cadàvers sencers per part d'aquests animals". L'estudi l'han dut a terme, a part de Jordi Rosell, Maite Arilla (també de l'IPHES), en col·laboració amb Manuel Domínguez Rodrigo, de la Universitat Complutense de Madrid; Ruth Blasco, investigadora post-doctoral Beatriu de Pinós-A cofinançada per la Unió Europea mitjançant les Accions Marie Curie del 7è Programa marc d'R+D; i Travis R. Pickering, de la Universitat de Wisconsin. L'objectiu era caracteritzar els óssos com a carnívors per distingir-los d'altres predadors i dels homínids. "La gran virtut d'aquesta investigació és que servirà per ajudar a identificar no solament si un cadàver trobat a un jaciment se'l va menjar un ós, sinó quin tipus de carnívor ho va fer", manifesta Jordi Rosell.
Modificacions efectuades pels óssos sobre les costelles i vèrtebres dels ungulats consumits / IPHES |
+info: http://www.iphes.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada