Pàgines

dilluns, 22 de juny del 2015

Últims dies per visitar 'L'Abecedari' del pintor sabadellenc Joaquim Busquets

Estil rere estil, Busquets repassa l'art de diferents
èpoques. A la imatge superior, un quadre que
recorda l'estil prerafaelita / DECOMUNICACIÓ
La sèrie d'obres pictòriques agrupades sota el títol de l'Abecedari dels estils de la pintura moderna i contemporània, creades pel pintor sabadellenc Joaquim Busquets Gruart (1930-2011), s'ha tornat a posar a l'abast del públic, concretament a l'Espai Cultura de la Fundació Sabadell 1859, des del passat 21 d'abril i fins el proper diumenge. Aquest genuí Abecedari que va pintar Busquets recorre en 26 obres els estils artístics des del Renaixement fins l'art actual, de manera que la peculiaritat de la col·lecció, que va començar l'any 2000, és que cada quadre pertany a un estil artístic diferent i engloba més de cinc segles d'art al món. La col·lecció té poc a veure amb altres obres d'envergadura que puguem conèixer ja que ens permet entrar directament en la història de l'art i fer un viatge a través del temps sense moure'ns de la sala d'exposició. Estil rere estil, es van passant les èpoques amb tot el que això implica: canvis en la societat, noves maneres de veure i entendre la condició humana. L'obra de l'artista sabadellenc revela com un home actual ha volgut traslladar-se en el temps i entendre les grans personalitats del món de l'art que han fet sentir la seva empremta en els artistes que les han succeït fins avui. Segons els diferents crítics consultats, som davant d'un treball, possiblement inèdit, de grans dimensions que no només pot atreure els amants de l'art sinó que és una important font didàctica per entendre'n la història.

Tots els quadres tenen a l'entorn d'un metre d'alçada. El
d'aquesta imatge rememora el Fauvisme /
DECOMUNICACIÓ
Per a la realització d'aquesta idea, Busquets va decidir seguir un rigorós procés d'interpretació de cada estil, pas a pas, per diferents èpoques de l'art, i tenint com a font d'inspiració, la ciutat de Venècia. Per tal d'apreciar el detallisme de cada peça i el treball global de la mostra, val la pena seguir-la i contemplar-la en la seva totalitat. L'autor va fer coincidir cada estil amb una de les 26 lletres de l'abecedari. Comença pel Renaixement i, fins arribar a l'època actual, passa per períodes tan rellevants com el Barroc, el Romanticisme, l'Impressionisme, el Modernisme, el Cubisme, el Dadaisme, l'Op Art i l'Hiperrrealisme. Tots els quadres tenen a l'entorn d'un metre d'alçada i serveixen per fer un recorregut pedagògic per la història de l'art. Joaquim Busquets va pintar l'any 1993 l'altar de l'església romànica de Perafita (Osona), municipi amb el que hi va estar molt vinculat des de jove. Precisament, les pintures originals es van perdre a la guerra civil i al 1939, la decoració va ser molt austera i simplista. L'obra de Busquets va aportar una llum renovada, amb el seu estil realista. Tot i que ha fet molts paisatges, marines i bodegons, mai va abandonar la seva obra religiosa. L'octubre de 1997 , l'artista va acabar la capella del Santíssim Sagrament de l'Església de Matadepera, amb un estil que segueix la línia començada a Perafita.

L'Abecedari de Joaquim Busquests comença pel Renaixement i, fins arribar a l'època actual, passa per períodes tan interessants com el Barroc, el Romanticisme, l'Impressionisme (com en el cas del quadre que es mostra en la imatge superior), el Modernisme, el Cubisme, el Dadaisme, l'Op Art i l'Hiperrrealisme / DECOMUNICACIÓ
+info: http://www.espaiculturasabadell.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada