Pàgines

dijous, 30 de juliol del 2015

Una comissió de diferents entitats de l'àmbit forestal avalua el futur del bosc de Can Deu

La primera reunió de la comissió que estudia el futur del bosc de Can Deu es va celebrar a la pròpia Masia de Can Deu, el passat dimecres 22 de juliol: l'objectiu és que Can Deu pugui recuperar la seva massa forestal el més aviat possible i continuï sent un espai per al gaudi dels ciutadans i per al contacte amb la natura, tal i com va expressar-ho el passat mes de desembre el director de  la Fundació Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer. Per tal que la comissió abasti diferents sensibilitats i maneres d'entendre el bosc, aquesta està formada per representants de diferents entitats i administracions relacionades amb el món forestal. Concretament en són membres: el Centre de la Propietat Forestal (CPF), entitat de la Generalitat de Catalunya que vetlla per la gestió forestal sostenible; el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), entitat de l'àmbit científic; l'Agrupació de Defensa Forestal de Sabadell (ADF Sabadell), de l'àmbit de la prevenció d'incendis; la Unió Excursionista de Sabadell (UES), com a representant de la societat civil vallesana; el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), la primera organització de propietaris forestals de Catalunya que promou la gestió i millora dels boscos; i la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, com a propietària de la finca de Can Deu.

L'espai del bosc actualment presenta zones en què pràcticament només hi ha les soques dels pins caiguts, altres zones en què hi ha una important presència d'alzines en diferents estats de desenvolupament i fins i tot un petit rodal en què hi ha quedat una bona part de la pineda de pi blanc original. Per tal de poder fer un diagnòstic més acurat, es preveu delimitar unes zones de seguiment de la vegetació amb parcel·les en les que es farà un inventari i seguiment en el temps de la recuperació de la vegetació localitzant els arbres i arbusts que regeneren i el seu creixement. Tots els tècnics de la comissió estan d'acord en què la millor estratègia per a la recuperació del bosc és la regeneració natural, què és molt més fiable i ràpida; dels arbrets repoblats se'n sol perdre un 20 i un 30% i tenen un creixement lent. Si la tardor és mitjanament normal en quant a pluges ho podrem comprovar. En aquest aspecte, també recomanen no treure les soques del bosc, ja que aquestes en descomposar-se aportaran nutrients als plançons i al mateix temps serviran per facilitar la infiltració de les aigües de pluja i reduir al màxim l'erosió del sòl. A més conclouen que el desastre causat per la ventada és una ocasió immillorable per a fer pedagogia del bosc; així, es proposa fer repoblacions per comparar-les amb la dinàmica natural dels arbrets que estan regenerant de manera espontània les mateixes parcel·les de seguiment: l'objectiu és que el bosc esdevingui un gran laboratori on poder comprovar quina és la millor estratègia a seguir en futurs episodis de vent o de foc. Per a l'execució de totes aquestes tasques de seguiment de l'evolució de la vegetació i de possibles actuacions de repoblació, com d'altres que puguin concretar-se, la Fundació demanarà la participació del món associatiu i empresarial. Fins ara són molts els ciutadans que s'han interessat pel bosc i s'han ofert en col·laborar. El bosc de Can Deu és un espai molt estimat i valorat pels ciutadans. La comissió per al futur del bosc de Can Deu es tornarà a reunir el mes de setembre.

L'Espai Natura situat al bosc de Can Deu i propietat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859b / ESPAINATURASABADELL.CAT
+info: http://www.espainaturasabadell.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada