dilluns, 16 de novembre del 2015

La cimera del G20 queda condicionada per la massacre que París ha sofert divendres

La capital de França extrema les mesures de seguretat mentre intenta reprendre la màxima normalitat possible


La trobada que els països integrants del G20 realitzen des d'ahir i fins avui a la ciutat turca d'Antalya ha quedat marcada inevitablement pels terribles fets viscuts a París divendres passat, quan l'atac armat gairebé simultani a sis punts diferents de la capital van provocar, per les dades que es tenen confirmades fins ara, 129 persones mortes i 352 ferides; d'aquestes últimes un centenar ho estaries d'extrema gravetat. De les víctimes mortals, finalment s'ha confirmat una de nacionalitat espanyola: Juan Alberto González, de 29 anys, que es trobava amb la seva dona a la sala Le Bataclan. Les investigacions policials s'estan centrant en la connexió que hi podria haver hagut des de Bèlgica, i també des de la mateixa Síria, a l'hora de planificar i executar la barbàrie del 13N, finalment reivindicada dissabte per l'autodenominat Estat Islàmic mitjançant un comunicat difós per Internet en el qual s'amençava que aquest només era l'"inici de la tempesta". Concretament les autoritats policials apuntarien al barri brussel·lès de Molenbeek, on ja s'han practicat set detencions presumptament vinculades almenys a un dels terroristes. També s'està posant especial èmfasi a la cerca i captura de Salah Abdeslam, de 29 anys i que seria l'únic dels assaltants que ha fugit. De la resta dels almenys set terroristes implicats, Mohammed, germà de Salah, hauria estat arrestat, i els altres haurien mort en perpetrar els atemptats. Per ara, estarien identificats Ibrahim Abdeslam, de 31 anys; Omar Ismail Mostefai, de 29; i Bilal Hadfi, de 20.

Amb 5.000 soldats a París i 10.000 repartits pel conjunt de França, la capital gal·la mira de recuperar la màxima normalitat després del pitjor atac viscut en territori francès des de la fi de la II Guerra Mundial i que el president francès François Hollande va qualificar divendres mateix com un "acte de guerra", cosa que va reiterar l'expresident gal Nicolas Sarkozy en reunir-se al dia següent al matí amb Hollande: de fet, en les darreres hores 10 avions francesos haurien llençat fins a 20 bombes contra posicions de l'Estat Islàmic a Síria; a més, s'han dut a terme fins a 150 registres arreu de França. Durant el cap de setmana, lluny de seguir les recomanacions de quedar-se a casa, la ciutadania parisenca s'ha inclinat per desafiar la por i multituds de gent s'han concentrar als diferents punts que van ser objecte dels assaltants, axí com també a la Plaça de la República: en tots aquests llocs s'han deixat espelmes, i diferents escrits en memòria de les víctimes. A la Catedral de Notre Dame, es fa oficiar ahir una cerimònia també amb aquest mateix objectiu i, tot i la capacitat del temple per acollir centenars de persones al seu interior, es va quedar petit per la gran quantitat de gent que hi va assistir. Les mostres de solidaritat també s'han traduït en multitud de persones que han volgut donar sang per tal que s'atengui a les persones ferides. Dels compromisos que puguin sortir avui en finalitzar la cimera del G20, s'espera segons diferents fonts que es defineixin mesures concretes per tal de posar fi al conflicte de Síria i a les accions de grups com l'Estat Islàmic.

La Torre Eiffel va apagar els seus llums la nit de dissabte en senyal de condol per les víctimes del 13N; d'altra banda, el dia anterior Hollande va aprofitar la seva intervenció posterior als atemptats per tal de declarar tres dies de dol oficial / AJUNTAMENT DE PARÍS

Un document del G20 / G20.ORG 

+info:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada