Esdevé el primer país que deixa la Unió, ja que ha guanyat l'opció del 'Brexit' pràcticament per un 52% dels vots emesos en referèndum
El resultat del referèndum d'ahir, en el qual de les 07.00h a les 22.00h, hora britànica, la ciutadania del Regne Unit ha pogut votar a favor o en contra que el seu país continuï con a membre de la Unió Europea (UE), ha estat d'un 51,9% a favor d'abandonar la Unió i un 48,1% a favor de mantenir la continuïtat, segons les dades comunicades aquest matí des de Manchester, on s'ha centralitzat el recompte de vots i ja amb la totalitat dels vots recomptats d'arreu de les 382 circumscripcions britàniques. Els vots a favor de deixar la UE han etat un total de 17.410.742 mentre que els vots de mantenir-se dins la Unió han estat 16.141.241: la participació en aquesta consulta, a la qual 46.501.241 britànics estaven cridats, s'ha situat al 72,15%. El Regne Unit, membre de la UE des de l'any 1973, esdevé així el primer país que abandona la Unió. Des d'aquest mateix matí s'estan duent a terme o programant reunions i compareixences en relació a aquest resultat que obre un període inèdit i marcat per la incertesa a nivell europeu: el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, s'ha reunit amb els representants dels grups parlamentaris de la cambra europea; també es reuneix aquest matí Schulz amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker; el del Consell d'Europa, Donald Tusk; i el president de torn de la UE, que fins a finals d'aquest mes de juny és el president holandès, Mark Rutte; per la seva banda, el primer ministre britànic David Cameron, partidari de la continuïtat del seu país dins la UE, ha comparegut també aquest matí des del davant de la porta del número 10 de Downing Street, a Londres, per tal d'avaluar els resultats, i ha declarat que cal respectar la decisió del poble britànic. En la seva compareixença Cameron ha anunciat que, a causa del triomf del resultat contrari al d'aquella opció que ell defensava, deixarà el càrrec de primer ministre el proper mes d'octubre quan tindrà lloc la conferència del Partit Conservador, decisió que ja li ha comunicat a la reina. Des del Banc d'Anglaterra, el seu governador, Mark Carney, també ha comparegut, poc després que Cameron, anunciant que la volatilitat econòmica és previsible a partir d'ara a causa del resultat del referèndum, però assegura que la seva institució està preparada i que no dubtarà a prendre les mesures addicionals que calguin per tal que l'economia britànica continuï endavant.
Els mercats financers, que en els darrers dies es decantaven per l'optimisme convençuts que guanyaria la permanència del Regne Unit dins la UE, han començat a mostrar uns primers signes negatius a nivell mundial. La pròpia lliura esterlina s'ha depreciat al seu nivell més baix des de l'any 1985 i la seva cotització respecte del dòlar estatunidenc s'ha situat al seu nivell més baix des de l'any 2009. Les primeres borses en obrir, la de Hong Kong i la de Tòquio han començat caient al voltant d'un 4% i d'un 7% respectivament. A Madrid, l'Íbex35, ha arribat a caure també al voltant d'un 7% a la seva obertura d'avui. Ara comença una etapa de definició dels termes concrets de la sortida negociada del Regne Unit respecte de la UE, la qual cosa podria allargar-se uns dos anys fins al moment en el qual els tractats europeus deixin de tenir vigència per al poble britànic, cosa que ja provoca dubtes especialment entre la ciutadania britànica resident en els altres estats de la Unió atès que podrien veure's afectats alguns dels seus drets com aquells que tenen a veure amb l'accés a l'atenció sanitària en condicions d'igualtat respecte dels ciutadans comunitaris. Una de les primeres reaccions al triomf del 'Brexit' ha estat la del líder del partit antieuropeu UKIP (United Kingdom Independence Party), Nigel Farage, que ha qualificat la jornada d'ahir com a "dia de la independència" per al Regne Unit. Precisament, un dels aspectes a avaluar per les institucions europees a partir d'ara és el del possible 'contagi' d'iniciatives de referèndum com aquest i de nous resultats a favor d'abandonar la Unió a altres països membres; de fet, partits d'ultradreta a Àustria i França estarien ja demanant realitzar una consulta en els mateixos termes. Abans de començar el recompte de vots que s'ha dut a terme durant la passada matinada, diversos col·legis electorals britànics ha guardat un minut de silenci per la diputada laborista Jo Cox, defensora de la permanència del Regne Unit dins la UE i assassinada dijous passat tal i com va informar TITULARS.CAT (bloc del 17/06/2016). A Cox, se li va retre, a més, un multitudinari homenatge abans-d'ahir a Londres, a la cèntrica Trafalgar Square, coincidint amb el dia en el qual la diputada hauria complert 42 anys.
+info: https://www.parliament.uk
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada