Pàgines

dissabte, 3 de desembre del 2016

Balanç positiu quant a l'estat del Bosc de Can Deu, dos anys després de la forta ventada

En una roda informativa que ha tingut lloc dimecres passat a l'Espai Natura Fundació Sabadell 1859, s'ha presentat l'estat del Bosc de Can Deu dos anys després de la ventada que va patir aquest indret, així com les accions que s'han dut a terme enguany i les actuacions que estan previstes en els propers mesos. Hilari Teixidó, gestor de l'Espai Natura; Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859; i Jordi Vayreda, investigador del CREAF han estat els encarregats de donar tots els detalls en el transcurs de la referida roda informativa. Fins ara el finançament de les actuacions s'ha realitzat amb els diners provinents de la venda de la fusta i de l'assegurança forestal que tenia la finca. Per al desenvolupament d'aquest projecte de recuperació del Bosc de Can Deu ha estat essencial el suport de BBVA CX, entitat financera molt compromesa amb l'activitat mediambiental i pedagògica que es realitza a l'Espai Natura, segons es destaca des de la pròpia Fundació. També han fet aportacions rellevants empreses com Quadpack i la Corredoria d'Assegurances Blat; en aquests dos últims casos han estat cabdals les gestions del Centre de la Propietat Forestal que han propiciat l'apropament entre les dues empreses i la Fundació. A més, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 ha arribat a un acord amb la Diputació de Barcelona perquè realitzi una aportació extraordinària de 50.000 euros que estarà vehiculada a través de l'Ajuntament de Sabadell.

Les primeres feines a realitzar després de la ventada eren les de retirar les restes vegetals del bosc: aquestes tasques es desenvoluparien en un període de mesos donat el volum d'arbres caiguts i a la dificultat de la feina, però la finca de Can Deu pràcticament va quedar enllestida al mes de juliol de l'any passat. Seguint l'esquema de les conclusions de la Comissió tècnica de setembre del 2015, al llarg del primer semestre d'enguany la Fundació ha realitzat una sèrie d'actuacions per la regeneració del Bosc de Can Deu: jornades de reforestació que es van realitzar els diumenges 20 i 27 de gener i 14 i 21 de febrer, dedicant cada jornada a una de les quatre zones d'accés al bosc de Can Deu; jornades de manteniment que es van dur a terme els diumenges 29 de maig i 5, 12 i 19 de juny, dedicant cada jornada a una de les quatre zones reforestades a l'hivern; i reg de manteniment de les àrees reforestades, durant els mesos de juliol i agost passats. Un cop realitzades aquestes tasques, des de la Fundació es valora positivament com s'està desenvolupant la vegetació del bosc: el més destacable a les parcel·les de seguiment de la regeneració natural, a part de la constatació de la gran quantitat de nous plançons d'arbres que estan creixent al bosc, és el gran nombre de roures trobats i de pi blanc de llavor; i a les quatre zones reforestades l'hivern passat amb 5.000 exemplars de pi blanc, alzina i pi pinyer, una gran part dels plançons plantats han superat el període de sequera estival. La segona quinzena de novembre s'ha realitzat una estassada de l'herbassar a les zones reforestades, que serà manual als closells de plantació per a reduir la competència i per a poder fer un recompte de les fallades; i les actuacions previstes per als propers mesos són: aquest mes de desembre, una segona recollida de dades de les zones de seguiment i recompte dels exemplars de reforestació morts; per al mes que ve, noves jornades de participació ciutadana per a fer el manteniment de les zones reforestades i la substitució de fallades; a l'estiu de l'any vinent, regs de manteniment per tal que els plançons reforestats es vagin aclimatant paulatinament al nou entorn; i el mes de desembre del 2017, un segon amidament de les parcel·les de seguiment de la regeneració natural. A més, s'està valorant la incorporació de les noves tecnologies per a tasques de suport del seguiment del desenvolupament de la vegetació.

Un instant de la roda informativa. D'esquerra a dreta: Hilari Teixidó, gestor de l'Espai Natura; Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859; i Jordi Vayreda, investigador del CREAF / FUND. ANTIGA CAIXA SABADELL 1859

+info: http://www.fundaciosabadell.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada