dimarts, 22 de maig del 2018

Rubí intensifica el seguiment habitual dels seus nivells de contaminació atmosfèrica

L'actuació es realitza amb motiu d'una nova campanya a diversos municipis per a vigilar els nivells d'ozó troposfèric a l'aire ambient


Fins al setembre, amb motiu d'una nova campanya de vigilància que la setmana passada el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha iniciat quant als nivells d'ozó troposfèric a l'aire ambient i comptant amb la col·laboració de diversos municipis de Catalunya, entre ells Rubí, s'intensificarà el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica, ha informat l'Ajuntament de Rubí mitjançant una nota informativa que ha emès dijous passat. Aquesta és l'època de l'any durant la qual les condicions meteorològiques afavoreixen la formació d'aquest gas i, per tant, quan es poden superar els nivells establerts. Durant la campanya de vigilància, els nivells estimats per a l'ozó troposfèric estaran disponibles diàriament a la secció web que el Departament dedica a l'ozó ozó troposfèric. També es pot fer un seguiment de la campanya a xarxes socials amb l'etiqueta #ozó2018 i de manera particular al compte de Twitter de la Secretaria de Medi Ambient.

L'ozó és un gas invisible que es troba de manera natural a l'atmosfera; la seva concentració és màxima dins de l'estratosfera, a uns 20 km d'altura: es tracta de l'anomenada capa d'ozó, que protegeix els éssers vius de les radiacions ultraviolades procedents del sol i, per tant, és beneficiosa per a nosaltres. D'altra banda, l'ozó també es troba a la troposfera, la capa de l'atmosfera més propera a la superfície terrestre: aquest és l'anomenat ozó troposfèric, que pot ser d'origen natural o produït per l'ésser humà, especialment per les emissions del trànsit i la indústria. La legislació estableix, com a valors orientatius per tal de prevenir possibles efectes de l'ozó, uns llindars que es recomana no superar. Quan se sobrepassa el llindar d'informació, 180 µg/m³ en 1 hora, o el llindar d'alerta, 240 µg/m³ durant 1 hora, se segueix un protocol d'actuació pel qual el Departament envia els corresponents comunicats als ajuntaments i aquests difonen la informació a la ciutadania per tal que puguin adoptar mesures preventives de protecció. En funció de la concentració d'ozó i de la durada de l'episodi, aquest gas pot causar diferents efectes sobre la salut, com ara tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls, dificultats respiratòries com l'efecte gola seca, disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar i símptomes de malestar general, com cansament, mal de cap, decaiguda, entre d'altres. "La sensibilitat a l'ozó pot variar molt de persona a persona. Els col·lectius que, d'entrada, podrien resultar més afectats són els malalts de cor i de pulmó i, en segon lloc, els nens, la resta de malalts i la gent gran", remarquen fonts de l'Ajuntament de Rubí a la referida nota informativa. Com a sistema de prevenció, cal evitar fer esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme dins el període comprès entre les 10.00h i les 16.00h, quan els nivells d'ozó són més alts.

Informació relacionada amb la campanya / GENCAT.CAT

+info: https://www.rubi.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada