Pàgines

diumenge, 30 de setembre del 2018

Disponible per a descarregar-se gratis en PDF el llibre 'L'audàcia del coneixement. 50 anys UAB'

Està disponible per a poder descarregar-se gratuïtament en versió PDF el llibre L'audàcia del coneixement. 50 anys UAB: ho ha comunicat el Servei de Publicacions de la UAB mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Ja que enguany es commemora el 50è aniversari de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Servei de Publicacions de la UAB ha editat aquesta obra que en format físic fou presentada el passat 6 de juny, coincidint amb els 50 anys del dia de la fundació d'aquesta universitat.

Queda recollit en el llibre un ampli resum del primer mig segle d'existència de la UAB: resum elaborat sota la direcció de Borja de Riquer i Carme Molinero, catedràtics d'Història Contemporània. L'audàcia del coneixement. 50 anys UAB és una obra col·lectiva de prop d'un centenar de persones que han format part de la UAB i està pensada com un instrument per tal de contrastar experiències i visions diverses amb la finalitat d'ajudar a explicar com ha arribat a ser actualment aquesta universitat, però també quins han de ser els seus reptes de futur.


L'audàcia del coneixement. 50 anys UAB: versió PDF, descarregable gratis / UAB

+info: http://publicacions.uab.cat

dissabte, 29 de setembre del 2018

Als polígons del Vallès Occidental el sector del metall és el de major presència

Poligons.ccvoc.cat, el portal web dels polígons del Vallès Occidental i que és una eina promoguda pel Consell Comarcal (CCVOC) en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, ha incorporat la informació del nou cens d'empreses ubicades als polígons d'activitat econòmica de la comarca, que recull i presenta informació de prop de 8.500 empreses que es distribueixen entre poc més de 12.000 establiments: ho ha comunicat el propi CCVOC mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts passat. Algunes dades rellevants que aporta el cens del teixit empresarial són: amb un 12% dels establiments el metall és el sector amb més presència als polígons, un 19% de les empreses localitzades tenen activitat exportadora, un 34% de les empreses són micropimes i per tant tenen d'una a cinc persones treballant, un 9% tenen més de 50 ocupats, un 26% facturen en el tram de menys de 300.000 euros, el més baix, i un 3% en el de més de 60.000.000 euros, el més alt.

Realitzat amb el suport tècnic de la Cambra de Comerç de Sabadell i amb informació procedent de l'AEAT en base als models 036 i 037 que s'han d'omplir per a tota activitat empresarial, aquest cens recull el conjunt d'establiments que tenen, almenys, una activitat econòmica o seu fiscal en algun dels polígons de la comarca; també recull les dades dels autònoms que tenen activitats empresarials donades d'alta, les quals suposen gairebé un 10% dels establiments censats. L'actual cens procedeix de les dades corresponents a 1 de gener de l'any passat, dades que han estat objecte de depuració i tractament informàtic per a la correcta geolocalització. El cens s'ha elaborat a partir del conveni de col·laboració subscrit entre el Consell Comarcal del Vallès Occidental i la majoria d'ajuntaments de la comarca, els quals han realitzat aportacions econòmiques per a dur a terme els treballs. Com que el cens té una periodicitat anual, s'han renovat els convenis de col·laboració amb els ajuntaments per tal d'elaborar el cens d'aquest any i del vinent. Els municipis participants en el recent cens publicat són: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls.

Captura de pantalla de la pàgina d'inici del web poligons.ccvoc.cat / TITULARS.CAT; CCVOC

+info: http://www.ccvoc.cat

divendres, 28 de setembre del 2018

Produïts 6,7 hm³ d'aigua regenerada al Camp de Tarragona l'any 2017

Durant l'any passat els terciaris de les depuradores de Vila-seca i Salou i de Tarragona han produït un total de 6,7 hm³ d'aigua regenerada, segons dades que l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, ha donat a conèixer mitjançant una nota informativa que divendres passat ha emès. Aquest volum es destina a usos industrials i lúdics, en concret almenys i respectivament, per al polígon petroquímic de Tarragona i PortAventura.

Terciari de la depuradora de Vila-seca i Salou / ACA
L'aigua regenerada és el recurs que s'obté quan s'aplica un tractament més avançat de regeneració, el terciari, a l'aigua ja depurada, amb la finalitat d'assolir els nivells requerits per al seu ús posterior, d'acord amb el Reial Decret 1620/2007. Durant l'any 2017 s'han reutilitzat a Catalunya un total de 32,1 hm³ d'aigua regenerada, més que l'any 2016, quan ja va haver un increment respecte al seu any anterior. En el cas de les depuradores de Vila-seca i Salou i de Tarragona, a l'aigua ja tractada se li aplica un altre tractament de doble osmosi per tal d'adequar la seva qualitat a les necessitats de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona. La reutilització permet així mateix alliberar cabal que es pot destinar per al consum domèstic. Abans de la reutlització, els usos industrials i lúdics se satisfeien íntegrament amb recursos del riu Ebre i que eren procedents del Consorci d'Aigües de Tarragona.

Evolució del volum d'aigua regenerada al Camp de Tarragona del 2013 al 2017 / ACA

+info: http://aca.gencat.cat

dijous, 27 de setembre del 2018

L'Arxiu Comarcal del Maresme acull la jornada 'Maresme i canvi climàtic'

Una jornada titulada 'Maresme i canvi climàtic', que comptarà amb la participació de diferents experts, es farà a l'Arxiu Comarcal del Maresme demà. Per les seves característiques la comarca, segons el Consell Comarcal del Maresme detalla en una nota informativa que quant a aquesta jornada ha emès dilluns de la setmana passada, és un territori molt vulnerable als canvis que l'escalfament global causa i el propi Consell creu que ha arribat el moment de plantejar un pacte territorial per tal d'avançar en la mitigació dels efectes del canvi climàtic: amb aquest objectiu, obre el debat amb l'organització de la jornada.

A la diana de l'escalfament global del planeta, segons es remarca a la referida nota informativa del Consell Comarcal del Maresme, són el mar, els boscos i la multitud de rieres de la comarca. En el seu comunicat l'ens comarcal també destaca que ja fa temps que els experts alerten que hi ha en marxa un nou tipus de canvi climàtic que posa en perill la composició, la capacitat de recuperació i la productivitat dels ecosistemes naturals i el desenvolupament econòmic i social, així com la salut i el benestar de la humanitat. Les evidències científiques permeten, a més, afirmar que és l’activitat de l'home la causant principal de l'escalfament global actual.

Cartell de la jornada: s'hi aprecia el programa que tindrà l'esdeveniment / CCMARESME

+info: http://www.ccmaresme.cat

dimecres, 26 de setembre del 2018

A punt de començar els cursos i les xerrades de 'Terrassa, ciutat inclusiva i accessible'

Mitjançant l'Oficina de Capacitats Diverses, l'Ajuntament de Terrassa començarà dimarts la formació 'Curs de tècniques per elaborar textos de lectura fàcil': és una acció per a facilitar, segons el mateix consistori detalla en una nota que el dia 14 ha emès, l'accés a la informació a persones amb dificultats de comprensió lectora i és la primera de les sis activitats incloses al cicle 'Terrassa, ciutat inclusiva i accessible'. Dividit en tres trimestres, el cicle ofereix cada trimestre un curs i una xerrada.

Seguit del curs sobre redacció de textos de lectura fàcil vindrà, al segon trimestre, la formació titulada 'Arquitectes en la comunitat: desdibuixant els límits entre els serveis i l'entorn', que serà un curs quant a inclusió i participació en la comunitat; i finalment, al darrer trimestre, es farà el curs 'Com puc fomentar l'accessibilitat i el tracte inclusiu a la meva organització?'. La xerrada que complementa el curs d'aquest trimestre es titula 'Sexualitat i victimització en l'àmbit de la discapacitat: prevenció, detecció i acompanyament', la del segon trimestre s'anomena 'Quan estic malalt... escolta'm. Tracte inclusiu en els serveis de salut', i la del tercer i darrer trimestre, 'Discapacitats sobrevingudes: característiques, necessitats i abordatge'. El cicle té voluntat d'esdevenir espai de referència per al foment de la inclusió i l'accessibilitat a la ciutat, s'emmarca en el desenvolupament del 'Pla Local d'Atenció a les Capacitats Diverses i a l'Accessibilitat 2016-2020', i s'ha dissenyat amb la col·laboració de les entitats representades a la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

'Pla Local d'Atenció a les Capacitats Diverses i a l'Accessibilitat': 
versió adaptada a criteris de lectura fàcil / AJ. TERRASSA

+info: https://www.terrassa.cat

dimarts, 25 de setembre del 2018

Demà és l'inici dels treballs per a la millora del Centre Cultural de Ripollet

Centre Cultural de Ripollet / AJ. RIPOLLET
Les obres de millora del Centre Cultural de Ripollet començaran demà. Els treballs, segons ha comunicat l'Ajuntament de Ripollet mitjançant una nota informativa que dijous passat ha emès, tindran una durada aproximada de 5 mesos i afectaran principalment el pati, el bar i la sala d'exposicions. També es duran a terme algunes intervencions puntuals en diverses sales de tallers i de reunions. S'ha informat a totes les entitats culturals, per tal que l'impacte sobre l'activitat que desenvolupen sigui el menor possible. El projecte, que durà a terme l'empresa Construccions i Instal·lacions Rin SA, ha estat objecte d'una licitació per part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'AMB, que s'encarregarà d'assumir el contracte amb una despesa per un import total de 555.199,95 euros, IVA no inclòs.

Va ser el 23 d'abril de 1995 quan es va inaugurar el Centre Cultural de Ripollet, construït a la Rambla de Sant Jordi, als terrenys de l'antic escorxador que hi havia. Actualment, és la seu del Patronat Municipal de Cultura i acull l'Oficina de Català. L'equipament, que ofereix diversos serveis a la ciutadania i a les entitats, té programació pròpia en diversos àmbits i acull les propostes i programes d'un nombrós teixit associatiu. Ofereix també informació als ciutadans pel que fa a l'oferta cultural i als serveis que tenen al seu abast, tant des de la iniciativa pública, com privada. L'edifici té una superfície de 2.500 m² i compta amb una sala d'actes, dues sales d'exposicions, onze aules per a tallers, vuit sales de reunions i tres despatxos, a banda d'espais comunitaris i bar.

+info: http://www.ripollet.cat

dilluns, 24 de setembre del 2018

En obres l'enllaç de la C243b i la BV2244 a Sant Sadurní d'Anoia

La Diputació de Barcelona ha iniciat les obres a l'enllaç de les carreteres C243b i BV2244 a Sant Sadurní d'Anoia per tal d'augmentar la seguretat, i millorar la mobilitat, a l'entorn del nus viari: ho ha comunicat la pròpia Diputació mitjançant una nota informativa que divendres passat ha emès. Amb un pressupost de licitació de 707.650 euros, les obres tenen un termini d'execució de 7 mesos.

Aquesta actuació, sempre segons la referida nota de la Diputació de Barcelona, comporta la construcció d'un nou nus viari en forma de rotonda per tal de millorar la seguretat dels moviments entre ambdues carreteres, evitant els girs a l'esquerra que es produeixen en l'actualitat en condicions geomètriques deficients i millorant les condicions de visibilitat. L'actuació també inclou la instal·lació per a enllumenar la rotonda i la zona d'interseccions amb gir a l'esquerra del costat Sant Sadurní, així com la instal·lació de reductors de velocitat d'aproximació del tram a 50km/h a la C243b.

Plànol de les obres / DIBA

+info: https://www.diba.cat

diumenge, 23 de setembre del 2018

Venuda la parcel·la 5 de Campllong III Polígon II

L'Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l'empresa Maurici Camps Societat Patrimonial SL han formalitzat el contracte de compravenda de la parcel·la 5 del sector d'activitats econòmiques Campllong III Polígon II, de Balaguer: ho ha comunicat el mateix INCASÒL mitjançant una nota informativa que ha emès dijous. Aquesta parcel·la, de tipologia aïllada, té una superfície de 7.370,78 m² i un preu de venda de 358.219,91 euros.

Maurici Camps Societat Patrimonial SL hi construirà un edifici d'oficines i un magatzem d'uns 700 m² apte per a aparcament de camions. Només resten a la venda dues parcel·les de Campllong III Polígon II: aquest sector està situat al llarg de la carretera C1313 de Lleida a Puigcerdà, al costat de les anteriors actuacions industrials promogudes per l'INCASÒL, i consolida el teixit urbà d'ús industrial de Balaguer.

En color destacat i amb número 05, la parcel·la adquirida per Maurici Camps a Campllong III Polígon II / INCASÒL

+info: http://incasol.gencat.cat

dissabte, 22 de setembre del 2018

Més viatges d'anada i de tornada a la Línia 345 de bus, que connecta amb l'Hospital de Mollet

Des de dimecres de la setmana passada s'ha incrementat el nombre de viatges, tant d'anada com de tornada, de la Línia 345 de bus interurbà, que fa el recorregut Parets del Vallès-Mollet del Vallès-Santa Perpètua de Mogoda i a la inversa. Els viatges han passat de 10 a 12 d'anada i també de 10 a 12 de tornada.

Els dos nous trajectes són, per a l'anada, a les 18.35h i a les 19.35h des de Parets; per a la tornada, a les 19.07h i 20.07h des de Santa Perpètua: sempre, com a la resta de trajectes de la línia, de dilluns a divendres feiners. Aquest increment pretén millorar les necessitats de mobilitat dels usuaris que han de visitar l'Hospital Comarcal de Mollet del Vallès i es produeix després que la Direcció General de Transports i Mobilitat hagi accedit a les reclamacions dels municipis als quals dóna servei la referida línia de bus.

Hospital de Mollet del Vallès / AJUNTAMENT DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA

+info: https://www.molletvalles.cat

divendres, 21 de setembre del 2018

La Fira del Voluntariat de Terrassa defugirà el format clàssic d'un estand per entitat

Demà tindrà lloc la primera edició de la Fira del Voluntariat de Terrassa, organitzada per l'Ajuntament de Terrassa i la Taula d'Entitats del Voluntariat. Aquest esdeveniment es farà a la Plaça Vella entre les 18.00h i les 21.00h i permetrà conèixer de primera mà els projectes de voluntariat que es duen a terme a la ciutat. La fira aplegarà entitats de la Taula, en concret 15 de les 18 que hi ha, i defugirà el format clàssic d'un estand per entitat: s'organitzarà en dues carpes on es podrà trobar material de difusió de les entitats i diversos espais on hi haurà exposicions, passis de vídeos, entrevistes ràpides a persones interessades en el voluntariat, activitats infantils i 'photocall', entre d'altres activitats.

La Fira del Voluntariat és una nova acció per a la promoció de l'associacionisme i el voluntariat després de la posada en marxa, el passat gener, del Punt del Voluntariat a l'atri de l'Ajuntament de Terrassa. En aquests mesos, el Punt del Voluntariat ha rebut les visites de prop de 400 persones que volien informar-se quant als diferents projectes de voluntariat a la ciutat: d'aquestes, més de 80 s'han inscrit com a voluntàries i 58 d'aquestes s'han acabat integrant en alguna entitat, o fins i tot en més d'una, segons el cas. Les persones inscrites són majoritàriament dones d'entre 16 i 50 anys. El Punt del Voluntariat de Terrassa ha fet també prop de 40 assessoraments a entitats per a actualitzar-se o iniciar-se en la realització de projectes de voluntariat, i ha rebut prop de 30 crides de voluntariat per part de les entitats, en la majoria dels casos de l'àmbit social o esportiu; aquestes crides són comunicacions que fan les entitats indicant les seves necessitats i ajuden a distribuir les persones que s'inscriuen com a voluntàries.

'Flashmob' Fira del Voluntariat de Terrassa / AJUNTAMENT DE TERRASSA; YOUTUBE

+info: https://www.terrassa.cat

dijous, 20 de setembre del 2018

Inventari de fons i millores vàries a la Biblioteca Pública Municipal de Salou

Des del passat dia 10 la Biblioteca Pública Municipal de Salou va quedar tancada i ha reobert només els matins des del 17 fins demà per tal de dur a terme, durant tot aquest temps, l'inventari del fons documental, millores del servei informàtic i altres millores que l'edifici i les instal·lacions requereixen. Si no hi ha contratemps, dilluns vinent l'equipament funcionarà ja amb normalitat.

Una part de l'interior de la Biblioteca Pública
Municipal de Salou / AJUNTAMENT DE SALOU
Quant a l'inventari en particular, la interrupció del servei ha de permetre realitzar tasques internes de col·locació, revisió, reparació i retirada del fons obsolet o perdut, tant el d'ús regular com sobretot el de magatzem, per tal de mantenir el fons accessible i a disposició dels usuaris. La regidora de Cultura, Maria José Rodríguez, en paraules recollides en una nota informativa que quant a tot aquest assumpte l'Ajuntament de Salou va emetre el passat dia 7, ha demanat als usuaris "disculpes per les molèsties que els puguem ocasionar" i ha afegit que "treballem per oferir un servei bibliotecari públic de qualitat que, amb aquesta aturada, veurà com es milloren alguns aspectes".

+info: https://www.salou.cat

dimecres, 19 de setembre del 2018

L'Hospitalet de Llobregat comença a oferir el servei la Tarda Jove

Avui L'Hospitalet de Llobregat començarà a oferir el servei denominat la Tarda Jove, a l'Espai Jove Ca n'Arús, a l'Equipament Municipal Carrilet, equipament ubicat a l'Avinguda Carrilet número 312. La Tarda Jove és un servei de consulta per tal d'atendre la salut del jovent i es farà els dimecres de 16:00h a 19:00h. Amb això es vol oferir un servei de proximitat i accessibilitat en les qüestions relacionades amb la salut que puguin interessar als joves. La consulta funcionarà complementàriament al Punt d'Informació de Salut Jove, de la Regidoria de Salut, a l'edifici del Carrer del Cobalt número 57.

Principalment, la Tarda Jove se centrarà en qüestions relacionades amb la sexualitat, els mètodes anticonceptius, la interrupció voluntària de l'embaràs, atenció psicològica, informació sobre les infeccions de transmissió sexual, la prova ràpida del VIH, els hàbits de vida i d'alimentació saludables, i el consum de substàncies tòxiques com l'alcohol, el tabac o el cànnabis. La consulta estarà atesa per un professional sanitari del Punt d'Informació de Salut Jove i oferirà a persones de fins a 30 anys un servei d'atenció individual, en parella o en petits grups, de manera gratuïta i confidencial. L'atenció serà immediata durant l'horari de la consulta, les tardes dels dimecres, i si escau, en hores convingudes. Durant la Tarda Jove també es faran tallers de salut afectiva i sexual i sobre altres temes de salut adreçats a l'alumnat dels instituts o d'entitats de joves.

Equipament Municipal Carrilet / AJUNTAMENT DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

+info: http://www.l-h.cat

dimarts, 18 de setembre del 2018

Un molt heterogeni any hidrològic a Catalunya

L'any pluviomètric 2017-2018, que abasta el període comprès entre l'1 de setembre de 2017 i el 31 d'agost de 2018, ha presentat un balanç pluviomètric molt heterogeni al territori català, amb indrets on ha resultat ser dels més secs de la sèrie i a d'altres on se situa entre els més plujosos: així ho valora el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, en una nota informativa que ha emès el passat dia 6. En general ha resultat sec en àrees de la meitat sud i també al Litoral i Prelitoral Nord, essent molt sec al Montsià i a l'extrem sud del Baix Ebre.

Precipitació acumulada a Catalunya, en mm:
setembre 2017-agost 2018 / METEOCAT
Per a una important part del territori que abasta les comarques centrals, del Litoral i Prelitoral Central i Nord, i part del Pirineu més oriental, l'any pluviomètric ha recollit valors similars a la mitjana climàtica anual del 1961-1990. En canvi, a gran part de la meitat nord l'any pluviomètric s'ha de considerar plujós o molt plujós, amb percentatges superiors al 130% i que han assolit valors de fins al 180% a zones de gran altitud de la Val d'Aran i del Pallars. En termes de conques hidrogràfiques, l'any pluviomètric 2017-2018 ha estat molt plujós a les capçaleres de la Noguera Ribagorçana i de la Noguera Pallaresa, normal o plujós a les capçaleres del Segre i del Ter, i plujós a tota la conca del Llobregat: de fet, TITULARS.CAT informà dissabte quant al bon estat de reserves als embassaments de les conques internes catalanes aquest final d'estiu (bloc del 15/09/2018). En canvi, al curs inferior de la resta de conques orientals i de les occidentals ha estat un any sec: molt sec en el cas de la desembocadura de l'Ebre. Quan es fa balanç de les reserves hídriques d'un territori generalment s'utilitza precisament l'anomenat any pluviomètric o any hidrològic.

+info: http://www.meteo.cat

dilluns, 17 de setembre del 2018

Estiu 2018 càlid i pluviomètricament desigualat

Aquest estiu és qualificable de càlid a la major part de Catalunya, només amb algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu, on la temperatura mitjana ha resultat propera a la mitjana climàtica: així ho valora el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, en una nota informativa que ha emès dimecres passat analitzant el període que abasta els mesos de juny, juliol i agost. Quant a la precipitació, segons la mateixa nota, presenta una distribució ben contrastada, amb àrees plujoses i seques, a diferència dels darrers dos estius, quan gairebé tot el territori va tenir dèficit de precipitació.

Les anomalies de temperatura han estat més marcades al Litoral i Prelitoral, on tots tres mesos han estat clarament càlids, però especialment l'agost, quan s'han produït calorades que han afectat particularment aquests indrets. En alguns punts d'aquestes àrees ha estat d'entre els estius més càlids de les darreres dècades: en el cas de l'Observatori de l'Ebre, al Baix Ebre, que disposa de registres des del 1905, ha estat el segon més càlid de la sèrie, per darrere del de l'any 2003; i en el cas de l'Observatori Fabra, a Barcelona, amb dades des del 1914, ha estat el tercer estiu més càlid, igualant el valor del 2015 i darrere dels estius del 2003 i 2009. Les àrees que es poden qualificar de plujoses es concentren sobretot al quadrant nord-est, Litoral Central, Prepirineu Oriental i punts del Pirineu. En alguns d'aquests sectors ha estat l'estiu més plujós de les darreres dècades.

Temperatura mitjana a Catalunya,
en ºC: estiu 2018 / METEOCAT
Precipitació acumulada a Catalunya,
en mm: estiu 2018 / METEOCAT

+info: http://www.meteo.cat

diumenge, 16 de setembre del 2018

Renovat el web de l'Observatori de Cooperació Descentralitzada

L'Observatori de Cooperació Descentralitzada, integrat per la Diputació de Barcelona i la Intendència de Montevideo, ha estrenat nova pàgina web: ho ha comunicat la pròpia Diputació mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Aquest portal, observ-ocd.org, representa una eina renovada al servei de governs locals, regionals i d'altres actors que a l'acció internacional i la cooperació descentralitzada estiguin vinculats.

En aquest nou web es poden trobar les últimes notícies, informació actualitzada i recursos de tota mena quant a l'acció internacional dels governs locals i la cooperació descentralitzada pública. Nascut al març del 2005, l'Observatori de Cooperació Descentralitzada es dedica a l'acció internacional dels governs locals i les polítiques públiques locals de cooperació descentralitzada: es tracta en concret d'un centre de formació, anàlisi i investigació.

Captura de pantalla a la pàgina principal del nou web / DIBA.CAT

+info: http://observ-ocd.org

dissabte, 15 de setembre del 2018

Hi ha un 85% de reserva als embassaments de les conques internes catalanes aquest final d'estiu

Els embassaments de les conques internes catalanes estan al 85% de la seva capacitat aquest final d'estiu, amb un total de 593 hm³ emmagatzemats: són dades que l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, ha donat a conèixer mitjançat una nota informativa que ha emès dimecres de la setmana passada. Aquest volum de reserva és de 7 punts menys que a principis d'estiu, quan aquests reservoris d'aigua estaven al 92%, amb 635 hm³.

Embassament de la Llosa del Cavall, un dels que, aquest final
d'estiu, està per damunt del 90% de la seva capacitat / ACA
Cal tenir en compte que durant els mesos d'estiu és quan es produeix un descens més important de les reserves com a conseqüència de l'augment de les demandes domèstiques, les demandes de reg i de l'increment de l'evaporació de l'aigua fruit de les elevades temperatures. Aquest any, però, es constata un més reduït descens de reserves, degut a les diverses pluges registrades aquest estiu, sobretot durant el mes d'agost, a les capçaleres dels rius. Des del 21 de juny fins almenys el moment que l'ACA ha donat a conèixer aquestes dades, el descens de 7 punts quant a la reserva a les conques internes ha significat en concret 42 hm³ menys. En el mateix període de l'any passat la reserva va reduir-se prop de 20 punts i 145 hm³, passant del 82% i 571 hm³ del 21 de juny al 61% i 426 hm³ del 3 de setembre del mateix any.

+info: http://aca.gencat.cat

divendres, 14 de setembre del 2018

Prop de 600.000 euros per a treballs municipals durant l'estiu a Sant Cugat del Vallès

Aquest estiu l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès està fent actuacions de manteniment i de millora a una desena d'escoles i equipaments públics del municipi; en total, significa una inversió de 598.879,71 euros: ho ha donat a conèixer el mateix consistori mitjançant una nota informativa que ha emès dilluns de la setmana passada. Es tracta, principalment, d'obres que es fan aprofitant les vacances estivals amb l'objectiu de garantir la màxima qualitat dels centres educatius i els equipaments públics de la ciutat. La majoria dels treballs ja s'han executat per tal de tenir els centres a punt abans-d'ahir, coincidint amb l'inici del curs escolar.

Pati de l'Escola Pins del Vallès / AJ. ST. CUGAT DEL VALLÈS
Destaquen les actuacions a l'Escola Pins del Vallès en el marc del projecte europeu NewTREND, per a millorar l'eficiència energètica. L'obra en aquest cas s'allargarà, no obstant, entre 4 i 5 mesos i estaria pendent, almenys a data d'emetre's la referida nota informativa, acabar de concretar amb l'empresa adjudicatària i amb la pròpia escola com s'executaran els treballs per tal d'interferir el mínim possible en el correcte funcionament del centre. El projecte comporta per a l'escola les següents actuacions: instal·lació solar fotovoltaica d'autoconsum a la coberta de l'edifici de primària: amb un cost de 51.640,37 euros; substitució de les finestres de l'edifici d'administració i consergeria, del gimnàs, i dels banys de l'edifici de primària: amb un cost 40.762,91 euros; i Sistema d'Aïllament Tèrmic per l'Exterior, SATE, a les façanes dels edificis de l'escola: amb un cost de 288.960,60 euros.

Actuacions de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per a millores municipals durant aquest estiu, excepte les de l'Escola Pins del Vallès / AJ. ST. CUGAT DEL VALLÈS

+info: https://www.santcugat.cat

dijous, 13 de setembre del 2018

Avui fa 100 anys que el tren va arribar a Rubí

El 13 de setembre de 1918 s'inaugurava el servei de trens fins a Rubí enmig d'una gran expectació: la ciutat s'incorporava així a una xarxa ferroviària que tenia el seu origen a Barcelona i que, poc a poc, s'anava estenent cap a les localitats del Vallès. Aquesta nova connexió suposà un impuls general per al municipi, que va començar a rebre més visitants atrets per les fonts i paratges naturals, així com persones treballadores que decidien quedar-s'hi a viure. Amb motiu de l'efemèride l'Ajuntament de Rubí i FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) han programat diverses activitats des d'ara i fins al proper gener per tal de commemorar aquest centenari: ho ha donat a conèixer el mateix consistori mitjançant una nota informativa que ahir ha emès.

De les diferents propostes commemoratives destaca la gran festa ciutadana que tindrà lloc el proper diumenge. Un altre dels eixos destacats del centenari del tren a Rubí és el cicle de conferències programat en col·laboració amb el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs, amb l'objectiu d'oferir una visió crítica sobre l'arribada del tren i la manera en què va marcar l'evolució de Rubí. Els actes commemoratius van tenir el seu preludi amb l'obertura, el passat 21 de juny, de l'exposició 'Cent anys de tren', que és visitable fins al 19 de gener a l'Espai Expositiu Antiga Estació, i una animació especial del Mercat de Festa Major. A més, la Festa de Sant Roc d'enguany ja va dedicar a aquesta efemèride una cercavila festiva i una trobada de gegants ferroviaris.

Exposició 'Cent anys de tren' / AJ. RUBÍ; LOCALPRES

+info: https://www.rubi.cat

dimecres, 12 de setembre del 2018

La variació interanual més intensa del comerç exterior català al juny ha sigut la dels EUA

Pel que fa a les dades de l'Idescat quant a la variació interanual del comerç català amb l'exterior corresponents al passat juny, en relació a la qual cosa ha informat ahir TITULARS.CAT (bloc de l'11/09/2018), el país amb el qual les exportacions de Catalunya han experimentat un major increment ha sigut els Estats Units d'Amèrica (EUA), en concret amb un augment del 30% respecte del juny d'un any enrere. Dins el marc de la Unió Europea (UE), les exportacions catalanes només han augmentat en el cas de Portugal: concretament un 5,7%. Dins l'àmbit de les importacions, l'increment més remarcable ha estat també amb els EUA: un 25,2%. El comerç amb els EUA ha sigut doncs més intens que cap altre a Catalunya en els referits termes de variació interanual. A la UE, tret d'amb Itàlia on les importacions catalanes han disminuït un 0,2%, les importacions a Catalunya han crescut en tots els països amb què s'han mantingut relacions comercials.

Quant a les branques d'activitat, sempre segons les referides dades de l'Idescat, la variació interanual de les exportacions catalanes el passat juny ha crescut en especial, i a banda dels productes no classificats que han pujat un 74,4%, en el cas dels equips elèctrics i electrònics, els quals han experimentat un creixement del 13,4%. Han baixat de manera força contundent les exportacions quant als productes classificats com a 'Productes energètics; extracció i refinació petroli', que han disminuït un 46,4%. De les branques d'activitat que han generat més importacions a Catalunya en termes interanuals al juny destaquen també els equips elèctrics i electrònics, que creixen en un 25,2%, mentre que les importacions catalanes que més han disminuït han estat les referents a agricultura, ramaderia, caça, silvicultura i pesca, que han baixat un 19,5%.

Variació interanual de les exportacions. Catalunya i Espanya. Juliol del 2016 a juny del 2018 / IDESCAT,
A PARTIR DE DADES DEL DEPARTAMENT DE DUANES I IMPOSTOS ESPECIALS DE L'AEAT

Variació interanual de les importacions. Catalunya i Espanya. Juliol del 2016 a juny del 2018 / IDESCAT,
A PARTIR DE DADES DEL DEPARTAMENT DE DUANES I IMPOSTOS ESPECIALS DE L'AEAT

+info: https://www.idescat.cat

dimarts, 11 de setembre del 2018

Han crescut un 0,9% interanual les exportacions catalanes el passat juny

Les exportacions han crescut un 0,9% interanual a Catalunya al juny d'enguany, segons ha donat a conèixer l'Idescat mitjançant una nota informativa que dijous passat ha emès. Per destinació econòmica, augmenten les exportacions de béns de capital i intermedis un 5,8% i un 2,4%, respectivament; en canvi, disminueixen les de béns de consum un 2,2%. D'altra banda, les importacions creixen un 5,1% interanual, com a resultat de l'increment de les importacions de tots els béns: les de capital un 15,9%, les de consum un 6,0% i les d'intermedis un 3,3%.

De font administrativa d'informació amb què treballar per a aquestes dades, l'Idescat empra el fitxer territorial d'operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Estatal d'Administració Tributària: es tracta d'un arxiu amb la informació més rellevant que es deriva de les dades del DUA (Document Únic Administratiu) i les declaracions Intrastat. En concret, l'Intrastat és la normativa europea reguladora quant a la necessitat de conèixer les estadístiques de comerç arran dels moviments de mercaderies que fan tots els països membres de la UE.

Variació interanual de les exportacions. Catalunya. Juliol del 2016 a juny del 2018 / IDESCAT,
A PARTIR DE DADES DEL DEPARTAMENT DE DUANES I IMPOSTOS ESPECIALS DE L'AEAT

+info: https://www.idescat.cat

dilluns, 10 de setembre del 2018

69.000 euros per a les obres de consolidació del campanar de l'Església de Sant Pèir de Gessa

El Govern d'Aran ha aprovat destinar 69.000 euros a les obres per a la consolidació del campanar de l'Església de Sant Pèir de Gessa: ho ha donat a conèixer el propi Conselh Generau d'Aran mitjançant una nota informativa que ha emès el passat 31 d'agost. Al campanar s'hi accedeix per una petita porta que dóna al cementiri.

Transportes y Excavaciones Barba SL és l'empresa encarregada de realitzar els referits treballs de consolidació. La torre-campanar, de planta independent de l'església i quadrada, sobresurt una mica respecte a l'església; la coberta és de base poligonal i acaba amb un penell metàl·lic. D'estructura originàriament romànica, l'Església de Sant Pèir de Gessa conserva a l'interior, en concret als peus de la nau central, el Retaule de la Passió, realitzat en oli sobre tela l'any 1638 per Joan Brun de Bolonya; hi ha, situada en una capella de l'epístola i realitzada al segle XVII, la pintura mural del Déu Pare; i també destaca a l'interior de l'immoble el retaule barroc d'un sant bisbe que podria ser Sant Bertrand de Comminges.

El campanar de l'Església de Sant Pèir de Gessa / CONSELH GENERAU D'ARAN

+info: http://www.conselharan.org

diumenge, 9 de setembre del 2018

El Casal de Cultura de Matadepera acull el recital Aroma di Napoli

Logo d'Òpera als Parcs / DIBA.CAT
Dins del programa Viu el parc, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, el Casal de Cultura de Matadepera serà avui l'escenari del recital Aroma di Napoli. El programa Viu el parc ha integrat aquesta actuació en el cicle Òpera als Parcs, en relació al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Marc Sala, com a tenor, i Josep Buforn, al piano i mandolines, seran els qui faran l'espectacle. A la primera part s'interpretaran cinc obres del compositor Francesco Paolo Tosti: Sogno, La serenata, Non t'amo più, A vucchela i Marechiare; i la segona part estarà dedicada a la cançó napolitana, amb una selecció d'obres dels compositors Ernesto de Curtis, Ernesto Tagliaferri, Alfredo Mazzucchi i Gaetano Errico Pennino. L'espectacle començarà a les 19.00h i l'entrada és gratuïta.

+info:

dissabte, 8 de setembre del 2018

S'amplia l'horari de l'autobús amb què Mataró i Argentona connecten amb la UAB

La línia de bus C5, la qual connecta Mataró, Argentona i la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), ampliarà el seu horari a partir del 10 de setembre, ha comunicat l'Ajuntament d'Argentona mitjançant una nota informativa que ha emès dilluns de la setmana passada. Hi haurà un trajecte més d'anada i tornada als vespres, amb anada des d'Argentona a les 20.26h, a la parada de la Rotonda del Pi Gros, i tornada des de la primera parada de la UAB a les 21.15h.

A partir de demà passat, la connexió en concret entre Argentona i la UAB comptarà amb 7 viatges d'anada, a les 06.56h, 07.56h, 09.11h, 12.26h, 14.26h, 16.56h i 20.26h; i 6 de tornada, a les 13.15h, 14.45h, 15.45h, 18.15h, 20.15h i 21.15h: des del servei es recomana a les persones usuàries que, quan prenguin la sortida a la UAB, demanin la parada d'Argentona. Es recorda, així mateix, que aquesta línia, que funciona de dilluns a divendres lectius, no permet fer trajectes entre Mataró i Argentona, ni dins la mateixa població.

Línia de bus C5 amb horari ampliat / AJUNTAMENT D'ARGENTONA

+info: http://argentona.cat

divendres, 7 de setembre del 2018

El Consell Comarcal del Bages millora la prestació de servei de menjador escolar

Des d'aquest curs que va a iniciar-se, el servei escolar de menjador millorarà de manera notable al Bages, després que el Consell Comarcal hagi resolt el concurs que incorpora diverses novetats: ho ha donat a conèixer el mateix Consell Comarcal del Bages mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Aquest servei de menjador es presta durant un màxim de dues hores i mitja en total, i comprèn l'àpat i l'atenció directa a l'alumnat durant el temps del propi servei de menjador i els períodes anteriors i posteriors, des que acaben les classes del matí fins que comencen les de la tarda.

Menjador de l'Escola Torres Amat, de Sallent / CCBAGES
Quant a l'alimentació, els nous menús escolars donaran més protagonisme als productes de proximitat del Bages, incloent les verdures i les hortalisses de temporada, i també es prioritzaran els aliments de producció ecològica; a més, s'afavoriran els productes elaborats per empreses d'inserció social. Pel que fa a l'atenció dels alumnes, s'ampliarà la ràtio de monitoratge, fet que permetrà que fins i tot a les escoles petites hi hagi un mínim de dos monitors; a més, les empreses adjudicatàries contractaran monitors que parlin anglès i animadors de suport. Les empreses inclouran, així mateix, mesures mediambientals, com ara formació específica per als seus treballadors, racionalització de l'ús de paper i de bosses d'escombraries i control dels vehicles que fan la distribució del càtering. Amb el nou servei de menjador també es millora el preu per menú, que es mourà entre els 6,16 i 6,20 euros. El contracte és per al curs 2018-19 i el següent, prorrogable per als cursos 2020-21 i 2021-22. El Consell Comarcal del Bages gestiona el servei de menjador de 30 centres educatius.

+info: http://www.ccbages.cat

dijous, 6 de setembre del 2018

Senyalitzant-se el Camí de Sant Jaume al seu pas per Terrassa

Cartells del Camí de Sant Jaume al seu pas
per Terrassa / AJUNTAMENT DE TERRASSA
Per ser Terrassa una de les ciutats que formen part del tram català del Camí de Sant Jaume que, procedent de Barcelona i Sant Cugat del Vallès, continua en direcció al Monestir de Montserrat, el consistori ha començat a implantar aquesta setmana la senyalització característica de la ruta xacobea per l'itinerari que discorre dins la trama urbana: ho ha comunicat el propi Ajuntament de Terrassa mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. El referit itinerari és fruit dels dos camins de Sant Jaume que coincideixen a Terrassa: el provinent de la frontera francesa i que ve de Sabadell, i el que procedeix de Barcelona i que entra per Terrassa per la Riera del Palau i el Parc de Vallparadís.

Els cartells incorporen el símbol de la vieira en color groc dins d'un fons blau i s'instal·laran a la ruta que va del final del Passeig del Vint-i-dos de Juliol, cantonada amb el Carrer de Joaquim Vayreda, fins a la Carretera d'Ullastrell i la que circularà pel Parc de Vallparadís. El primer dels trajectes passa pel Carrer Major de Sant Pere, la Plaça del Rector Homs, el Carrer de la Creu Gran, el Carrer de Sant Pere, la Plaça Vella, el Carrer Major, la Plaça d'Anselm Clavé, la Rambla d'Ègara, el Carrer de Watt i l'Avinguda d'Àngel Sallent en direcció a Ullastrell; els cartells també indiquen els trams de l'itinerari que corresponen a la xarxa de camins vells de Terrassa que enllacen amb Sabadell, Vacarisses i Ullastrell. Pel que fa al Parc de Vallparadís s'instal·laran un total d'11 senyals informatius. La ruta del Camí de Sant Jaume té el seu origen a principis del segle IX, quan era utilitzada pels pelegrins; actualment és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

+info: https://www.terrassa.cat

dimecres, 5 de setembre del 2018

Agost majoritàriament càlid arreu de Catalunya

L'agost ha resultat càlid a gairebé tot el conjunt de Catalunya, particularment al Prelitoral i Litoral Nord i Central, on en alguns punts ha arribat a ser molt càlid, amb una anomalia superior a 3 °C: ho ha comunicat el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Prelitoral i Litoral Nord i Central van patir precisament amb més intensitat l'onada de calor la primera setmana del mes, onada en relació a la qual va informar TITULARS.CAT (bloc del 13/08/2018); aquests indrets també van patir precisament amb més intensitat la calorada del 19 al 24. En canvi, al Pirineu i Prepirineu les anomalies han estat més lleus, i fins i tot en certes àrees l'agost es pot considerar termomètricament normal. Destaca l'elevada temperatura mínima mitjana, de 21,5 °C, segona en el rànquing de la sèrie, només darrere de la del 2003. A l'Observatori Fabra, a Barcelona i amb dades des de l'any 1914, l'agost d'enguany ha estat el quart més càlid de la sèrie, només darrere del 2003, 2009 i 2012.

Quant als xàfecs i tempestes, han deixat al llarg del mes una precipitació irregularment distribuïda, característica de l'estiu. Fins i tot, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, dins les mateixes àrees geogràfiques es troben grans diferències: al Pirineu s'observen sectors plujosos i secs; al Litoral Nord i Sud, en escasses distàncies es produeix el canvi de sec a plujós; i el centre de Catalunya tampoc n'ha estat una excepció. La precipitació de l'agost trenca la ratxa dels darrers dos anys, en què aquest mes va ser sec a pràcticament tot el territori, o fins i tot molt sec a una gran part. Els valors més alts de precipitació s'han recollit, com és habitual, al Pirineu i Prepirineu, amb punts màxims per sobre dels 200 mm a llocs elevats del Pallars Sobirà, de la Cerdanya i a sectors del Berguedà, però també a la Plana de Vic. En canvi, en algunes localitzacions de l'extrem nord-occidental de l'Aran i del nord de l'Alt Urgell, la precipitació mensual ha sigut força inferior a la mitjana climàtica, no arribant als 40 mm.

Temperatura mitjana mensual a Catalunya,
en ºC: agost 2018 / METEOCAT
Precipitació acumulada a Catalunya,
en mm: agost 2018 / METEOCAT

+info: http://www.meteo.cat

dimarts, 4 de setembre del 2018

Acabat l'asfaltatge que s'inicià l'11 d'agost a les Carenes de Can Turu, a Viladecavalls

Les obres de pavimentació per a la millora de les Carenes de Can Turu, a Viladecavalls, en concret al Camí de Can Sanahuja i al Carrer Mirador de Montserrat, van finalitzar el passat 26 d'agost amb la substitució de l'asfalt, les tasques de pintura i senyalització viària: ho ha comunicat l'Ajuntament de Viladecavalls mitjançant una nota informativa que ha emès divendres passat. Va ser l'11 d'agost quan aquestes obres van començar: l'inici de l'actuació va consistir en la preparació de les vies, que va constar de la retirada i substitució de les tapes de clavegueram i embornals.

Aquesta tasca d'asfaltatge forma part de la fase 0 del projecte de reurbanització de les Carenes de Can Turu, zona coneguda també senzillament com Can Turu. La reurbanització s'iniciarà l'any que ve i comportarà la millora de la seguretat i l'accessibilitat d'aquest nucli que està situat en terreny boscós seguint la carena de la Serra de Sorbet i el Camí de Can Sanahuja. Quant a aquest asfaltatge de la fase 0, fonts de l'Ajuntament de Viladecavalls remarquen en la referida nota: "Els treballs s'han realitzat amb normalitat tot complint el termini previst i s'ha procurat en tot moment minimitzar les afectacions i molèsties al veïnat".

La revista d'informació municipal de Viladecavalls, Vilactiva, dedica una de les peces del seu número d'aquest setembre a la reurbanització de Can Turu / AJUNTAMENT DE VILADECAVALLS

+info: http://www.viladecavalls.cat

dilluns, 3 de setembre del 2018

L'ICCUB s'ha integrat a la Col·laboració Virgo

Un dels experiments més importants en el camp de les ones gravitacionals, Virgo, en el qual participen centres de França, Itàlia, els Països Baixos, Hongria, Polònia i Espanya, ha inclòs en el seu equip, denominat Col·laboració Virgo, l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB): ha donat a conèixer aquesta integració el mateix ICCUB mitjançant una nota informativa que ha emès el passat 12 de juliol i de la qual se n'ha fet ressò dilluns passat el web principal de la pròpia UBVirgo és un interferòmetre làser gegant ubicat a localitat italiana de Cascina, a prop de Pisa, i està dissenyat per a detectar ones gravitacionals.

El conveni amb la Col·laboració Virgo comporta que quatre investigadors de l'ICCUB s'integrin en aquest projecte internacional. Durant el primer any, els experts del centre de la UB donaran suport al desenvolupament i l'optimització de programari, d'eines de processament de dades massives, de transferència de dades i d'estratègies d'arxiu: àmbits en què l'ICCUB té gran coneixement i experiència per la seva participació en projectes com la Missió Gaia o el Gran Col·lisionador d'Hadrons. L'acord amb la Col·laboració Virgo té l'objectiu de proporcionar alertes fiables i ràpides sobre ones gravitacionals i millorar l'ús dels recursos computacionals del projecte.

Vista aèria de Virgo, mirant al nord / COL·LABORACIÓ VIRGO

+info: http://icc.ub.edu

diumenge, 2 de setembre del 2018

Conèixer la cultura ibera, més a l'abast amb les activitats del Museu d'Història de Cerdanyola

Dins de les activitats estables que el Museu d'Història de Cerdanyola del Vallès organitza, avui hi ha jornada de portes obertes al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver: qui vagi a aquest equipament, que és la seu principal del Museu d'Història de Cerdanyola, podrà visitar gratis l'exposició permanent del museu així com el poblat. Per altra banda, el Museu d'Història de Cerdanyola organitza per al proper dia 16 una sortida a Avinyonet del Penedès per a visitar el jaciment de la Font de la Canya.

La visita a la Font de la Canya també permetrà acostar la cultura ibera a qui participi: s'apreciarà l'exposició permanent del Centre d'Interpretació DO Vinífera, mostra que està dedicada a la recerca arqueològica que, quant a la vinya i el vi, es desenvolupa en aquest assentament ibèric dels cessetants, assentament que va ser centre de mercaderies a l'època d'aquesta tribu. Aquesta visita a la Font de la Canya és una activitat gratuïta, es farà al matí, de 09.00h a 14.00h, i està recomanada per a majors de 10 anys. Per tal de participar cal inscriure's a partir de demà al 93 580 45 00. Les places són limitades i el desplaçament es farà en autocar.

Jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès / AJ. CERDANYOLA DEL VALLÈS

+info: http://www.cerdanyola.cat

dissabte, 1 de setembre del 2018

La Plataforma per la Llengua crea la Guia CatNord

Per tal de fomentar l'ús social del català en l'àmbit del comerç, però també d'ampliar espais de socialització en la llengua pròpia, la Plataforma per la Llengua llança el portal guiacatnord.cat: ho ha comunicat la pròpia Plataforma per la Llengua mitjançant una nota informativa que ha emès el passat 2 d'agost. Inicialment la Guia CatNord inclou 100 establiments de totes les comarques nordcatalanes.

Logo de la Guia CatNord /
PLATAFORMA PER LA LLENGUA
Dirigit tant als catalanoparlants del nord com als turistes de la resta de territoris de parla catalana que visitin la Catalunya Nord, el portal mostra quant als establiments dades com el web, el telèfon o l'adreça; en aquest últim cas, la Plataforma per la Llengua denuncia que s'han hagut d'emprar topònims en francès en molts casos perquè Google Maps no acceptava les denominacions pròpies en català. L'entitat té l'objectiu d'afegir amb el temps nous locals al directori. A més, els establiments de la Guia CatNord, podran ser identificats a través d'un adhesiu que lluiran a l'entrada dels locals.

+info: https://guiacatnord.cat