Pàgines

divendres, 31 de maig del 2019

La Fundació Romea ha acollit la presentació de l'Any Margarida Xirgu

Logo institucional / GENCAT.CAT
Divendres passat la Fundació Romea ha acollit la presentació de l'Any Margarida Xirgu, una commemoració amb què el Govern català vol recuperar i difondre la rellevància i la influència que l'artista va tenir per a la història del teatre dins i fora de Catalunya. Encarregats de presentar l'acte han estat Àngels Ponsa, directora general de Cooperació Cultural; Ester Bartomeu, actriu, coreògrafa, pedagoga i comissària de l'esdeveniment; i Xavier Rius Xirgu, nebot nét de l'artista.

Enguany i l'any vinent es commemorarà, doncs, el cinquantè aniversari de la mort de l'actriu amb un gran nombre d'activitats, que se celebraran arreu de Catalunya i a altres països, com l'Argentina i l'Uruguai. L'Any Margarida Xirgu es va iniciar el passat 25 d'abril amb l'acte 'Xirgu en la memòria. Llibertat i exili', celebrat al Cementiri de Molins de Rei. Margarida Xirgu i Subirà (Molins de Rei, 18 de juliol de 1888-Montevideo, Uruguai, 25 d'abril de 1969) va ser una de les personalitats més destacades del teatre del segle XX en totes les facetes d'actuació, direcció i ensenyament; després de fer teatre amateur, als 18 anys va començar com a professional al Teatre Romea, on va aconseguir ser una actriu d'èxit; èxit que va augmentar amb les representacions, entre d'altres autors, de Federico García Lorca, amb qui la unia una gran amistat. La fama va portar Margarida Xirgu a fer gires per Sud-amèrica, on es trobava durant la Guerra Civil i d'on ja no va tornar del seu exili. A més de seguir actuant, va fundar l'Escola d'Art Dramàtic a Santiago de Xile, i va dirigir la Comèdia Nacional Uruguaiana i l'Escola Municipal d'Art Dramàtic, actualment i oficialment Escuela Multidisciplinaria de Arte Dramático Margarita Xirgu, EMAD.

Un instant de la presentació de l'Any Margarida Xirgu, divendres passat. D'esquerra a dreta: Ester Bartomeu, Àngels Ponsa i Xavier Rius Xirgu / GENCAT.CAT

+info: http://anyxirgu.cat

dijous, 30 de maig del 2019

Il·luminació al Gaudí Centre Reus amb color verd amb motiu del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple

Gaudí Centre Reus / GAUDICENTRE.CAT
La façana del Gaudí Centre, a Reus, s'il·luminarà avui amb el color verd amb motiu avui mateix del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple. La campanya del 2019 en què col·labora l'Agència Reus Promoció amb aquest gest d'il·luminar la façana del Gaudí Centre Reus s'anomena #MyInvisibleMS i el tema que centrarà tots els actes commemoratius serà la visibilitat.

Des del 2009 la Federació Internacional de l'Esclerosi Múltiple, MSIF per les seves sigles en anglès, commemora aquest dia mundial i organitza una campanya de sensibilització centrada en un tema diferent cada any. L'esclerosi múltiple és un dels trastorns neurològics més comuns i una de les causes de discapacitat en adults joves: hi ha més de 2.300.000 persones afectades a tot el món.

+info: http://www.reus.cat

dimecres, 29 de maig del 2019

Terrassa ja disposa del seu segon skateparc

Al passeig central de l'Avinguda de Can Jofresa, a Terrassa, ja està obert el segon skateparc amb què compta la ciutat: ho ha donat a conèixer el propi Ajuntament de Terrassa mitjançant una nota informativa que divendres passat ha emès. El referit skateparc es troba en concret a l'espai limitat entre els carrers d'Albert Einstein i de Badalona amb l'Avinguda del Tèxtil, i té una superfície construïda de 1.434 m², tot i que la dimensió de l'espai és de 3.472,63 m². L'altre parc per a skate que hi ha a Terrassa és el de Sant Llorenç, en relació al qual ha informat TITULARS.CAT (bloc del 18/09/2013) arran d'unes obres de millora que s'hi van fer.

Skateparc de Can Jofresa / AJ. TERRASSA
El nou circuit de Can Jofresa compta amb cartells, situats als accessos, amb informació relativa a l'horari i el funcionament de la instal·lació que, ara, només es pot fer servir en horari diürn. Igualment, es recorda la necessitat de complir amb la normativa, ja que és un equipament que només està permès per al patinatge i que no està supervisat. Aquests cartells adverteixen també que cal fer ús d'elements de protecció personal, que són casc, canelleres i genolleres; que la pista de formigó és relliscosa en condicions d'humitat, pluja i gel; i que és obligatòria la supervisió d'un adult si l'utilitzen els menors de 12 anys. També figura el telèfon d'emergències 112. Altres informacions que acompanyen als cartells fan referència a l'ús que la ciutadania ha de fer del circuit, als elements on no poden patinar i al recordatori que, entre tots, cal tenir cura de la nova instal·lació. El projecte l'ha dissenyat el Servei de Projectes de l'Ajuntament de Terrassa, i ha comptat amb la col·laboració del Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC. El pressupost d'adjudicació ha estat de 271.690,74 euros, IVA inclòs, i les obres han anat a càrrec de l'empresa HPSA Construcción y Servicios Medioambientales SA.

+info: https://www.terrassa.cat

dimarts, 28 de maig del 2019

El Museu Marítim de Barcelona incorpora una selecció de 112 peces a Google Arts & Culture

Museu Marítim de Barcelona / DIBA
Per primera vegada el Museu Marítim de Barcelona, MMB, incorpora una selecció de peces de la seva col·lecció a la plataforma Google Arts & Culture, cosa que permet explorar en alta resolució el patrimoni marítim d'aquest museu des de qualsevol dispositiu electrònic. Es tracta, segons ha donat a conèixer la Diputació de Barcelona mitjançant una nota informativa que ha emès ahir, de 112 peces d'alt interès cultural que s'exposen en línia acompanyades d'una breu fitxa descriptiva i d'un text que contextualitza l'obra. Tota la informació està disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès.

Del fons del Museu Marítim present a Google Arts & Culture es poden apreciar pintures, fotografies, instruments de navegació, models i peces de vaixell, i altres objectes simbòlics. Fins a 11 peces estan disponibles amb la tecnologia Art Camera, una càmera d'altíssima resolució que captura detalls imperceptibles a l'ull humà. La resta de les 112 peces es mostren a través de fotografies i fitxes descriptives. Paral·lelament, l'MMB estrena també visualització en línia a Google Street View, que permet visitar virtualment els espais singulars d'aquest equipament cultural.

+info: https://www.diba.cat

dilluns, 27 de maig del 2019

Empat d'escons en les eleccions municipals a les capitals catalanes, excepte Girona

Al Parlament Europeu ha hagut una clara victòria de l'EPP


Dels resultats de les eleccions municipals celebrades ahir arreu de l'Estat, a la capital catalana s'ha produït un empat a 10 escons entre la fins ara governant En Comú, d'Ada Colau, i ERC. Empaten així mateix les dues opcions més votades a Tarragona i a Lleida, en tots dos casos a més a 7 escons i sent igualment a les dues ciutats les mateixes formacions les que han obtingut més vots: PSC i ERC. Mentrestant, a la capital gironina guanya Junts x Catalunya, amb 9 escons.

Quant als comicis al Parlament Europeu, el Partit Popular Europeu, EPP per les seves sigles en anglès, ha guanyat en assolir 179 dels 751 escons. Ha quedat en segon lloc la formació socialista, S&D, obtenint 150 escons. Ha estat ahir quan els comicis europeus han tingut lloc també a la majoria dels estats membres; en el cas dels Països Baixos i del Regne Unit, la votació s'ha fet dijous passat, 23 de maig; a Irlanda, divendres 24 de maig; a Letònia, Eslovàquia i Malta, abans-d'ahir; i a la República Txeca, divendres passat i abans-d'ahir.

Resultats de les eleccions al Parlament Europeu 2019 / PARLAMENT EUROPEU

+info:

diumenge, 26 de maig del 2019

Matadepera obté una subvenció de la CE per a instal·lar wifi en espais públics oberts

Amb motiu de la resolució de la segona convocatòria del programa Wifi4EU, pel qual 3.400 municipis europeus, entre els quals Matadepera, rebran un bo de 15.000 euros, l'ajuntament de la localitat vallesana ha emès divendres de la setmana passada una nota informativa al respecte indicant que el wifi que a partir d'aquesta concessió s'instal·larà serà d'alta velocitat i que, tot i que encara no està confirmat, podria estar situat en zones del centre, com el Carrer Sant Joan, Carretera de Terrassa, el Bosquet i la Plaça de Cal Baldiró. Per a l'execució de l'acció beneficiada a Matadepera i que durà a terme una empresa externa no hi ha encara data prevista.

La convocatòria del referit programa de la Comissió Europea tenia un pressupost de 51 milions d'euros, i tot i que els ajuts s'han atorgat per ordre d'arribada, s'ha garantit un mínim de 15 bons per país i un màxim de 510. En tots els casos caldrà invertir la subvenció en instal·lar punts d'accés wifi d'alta velocitat en espais públics oberts. A nivell estatal espanyol, sempre segons la referida nota informativa de l'Ajuntament de Matadepera, hi ha precisament 510 municipis beneficiats en aquesta convocatòria, més de 100 dels quals són catalans. A Matadepera era la segona vegada que es gestionava aquesta petició, després d'un primer intent a finals de l'any passat.

Vídeo de Wifi4EU / PARLAMENT EUROPEU; YOUTUBE

+info: http://www.matadepera.cat

dissabte, 25 de maig del 2019

Previsió de millor temporada de creuers a Roses

El Crystal Esprit, dilluns passat a Roses / GENCAT.CAT
El Port de Roses preveu una bona temporada de creuers, amb 6.000 passatgers i 8 escales: un increment del 15% de passatgers i el mateix nombre d'escales, comparat amb l'any passat. Segons aquestes previsions, la temporada 2019 serà la millor del port per la quantitat de passatgers que s'esperen, segons ha donat a conèixer Ports de la Generalitat mitjançant una nota informativa que dilluns passat ha emès. L'activitat creuerística de Roses tindrà una durada de sis mesos: s'ha iniciat dilluns passat mateix, amb l'arribada del iot Crystal Esprit, de la companyia Crystal Cruises, i preveu finalitzar el 28 d'octubre. Els mesos que hi haurà més afluència de creuers seran juny, setembre i octubre, amb dues escales cada mes.

Un 63% sumen les navilieres de luxe que visitaran Roses, un percentatge que referma l'arribada de turistes d'alt poder adquisitiu a la Costa Brava: turistes de creuer que busquen un paisatge singular, la gastronomia, les visites culturals i les compres de productes especials i de qualitat. Aquesta temporada, el Port de Roses rep per primer cop dues companyies nord-americanes: la ja esmentada Crystal Cruises i Windstar Cruises. També destaca la continuïtat de la d'origen noruec SeaDream Yacht Club, que farà dues escales amb el megaiot SeaDream I. Així mateix, en categoria estàndard, destaca la companyia britànica Marella Cruises, que farà tres escales amb el creuer Marella Discovery 2, que portarà una mitjana de 1.800 passatgers per escala.

+info: http://ports.gencat.cat

divendres, 24 de maig del 2019

Catalunya creixerà en població i se situarà en 8 milions d'habitants al 2030

La xifra de 7,544 milions d'habitants a Catalunya al 2018, màxim històric del qual ha informat TITULARS.CAT (bloc del 27/01/2019), augmentaria fins a 8,009 milions al 2030, segons l'escenari mitjà de les projeccions de població que l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, ha donat a conèixer mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Durant aquest període la població creixerà principalment per la migració, ja que el creixement natural, per tant naixements menys defuncions, serà negatiu.

En 83,2 anys se situarà l'esperança de vida dels homes i en 88 la de les dones al 2030, any en què, d'altra banda, i a excepció de les Terres de l'Ebre, tots els àmbits territorials catalans tindran més població. Els habitants de 0 a 15 anys hauran disminuït d'1,264 milions al 2018 a 1,137 milions al 2030 i la població de 16 a 64 anys augmentarà lleugerament, fruit dels saldos migratoris previstos, de 4,863 milions al 2018 a 5,088 milions al 2030, superant el màxim històric de 5,022 milions registrat al 2009. Els habitants de 65 anys i més continuaran augmentant: d'1,417 milions l'any passat arribaran al 2030 a 1,785 milions. L'Idescat proporciona tres escenaris de projeccions de població basant-se en diferents hipòtesis de fecunditat, esperança de vida i fluxos migratoris: aquest informe se centra en l'escenari mitjà, que és el que es considera més plausible d'acord amb la dinàmica demogràfica actual. A més llarg termini, la població de Catalunya creixerà moderadament i se situaria en 8,770 milions d'habitants al 2060.

Evolució de la població i projecció de diferents escenaris: Catalunya 2000-2030 / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

dijous, 23 de maig del 2019

'El mosquit tigre a ratlla', nova campanya de la Diputació de Tarragona per a prevenció i control

Aquest maig la Diputació de Tarragona ha engegat una nova campanya de prevenció i control del mosquit tigre dirigida principalment a les escoles: ho ha donat a conèixer la pròpia Diputació mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Es tracta del programa 'El mosquit tigre a ratlla', que té com a objectiu informar i sensibilitzar la població en edat escolar quant a la presència d'aquest insecte i els riscos associats.

Exemplar de mosquit tigre / DIPTA
En el marc d'aquesta campanya s'ha dissenyat un joc en línia a l'adreça clic.xtec.cat/users/jgaitan/mosquit_tigre/index.html i un material didàctic per a alumnes i professors amb continguts teòrics i pràctics relacionats amb la gestió i control del mosquit tigre. Hi ha també la pàgina web específica dipta.cat/mosquittigre, amb informació i recursos per a la prevenció i control d'aquesta espècie invasora. La web, dirigida als ajuntaments, les escoles i la ciutadania en general, permet descarregar material informatiu, com ara tríptics i cartells, per tal de fomentar la conscienciació ciutadana. El mosquit tigre ja s'ha estès per 98 municipis de la demarcació i, tal i com ha informat TITULARS.CAT (bloc del 03/08/2013), és originari del sud-est asiàtic, es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004, se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes, el mosquit adult fa entre 2 i 10 mil·límetres, en reproduir-se deixa les seves larves i ous en qualsevol massa d'aigua petita estancada com gerros, plats de testos, cubells o safareigs, cosa per la qual la mesura més eficaç per tal d'evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen, és un insecte molt molest pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella i es caracteritza per ser actiu de dia i a l'exterior de les cases, i recorre a àrees ombrívoles per a amagar-se.

+info: http://www.dipta.cat

dimecres, 22 de maig del 2019

Un concurs d'idees definirà com es rehabilitarà i ampliarà la Masia Ca n'Oriac, a Sabadell

L'Ajuntament de Sabadell convocarà un concurs d'idees per a la rehabilitació i ampliació de la Masia Ca n'Oriac: aquesta proposta, aprovada abans-d'ahir per la Junta de Govern Local, s'emmarca dins la convocatòria del procés participatiu Construint Ciutat, segons la qual cal definir col·lectivament un programa d'usos per a aquest conjunt arquitectònic catalogat com a valor patrimonial. Els equips tècnics que es presentin hauran de fer propostes per tal de convertir la masia en un equipament associatiu i de serveis socials. A més, hauran de tractar tant l'espai lliure de la parcel·la com la tanca exterior.

Tindrà, el concurs, dues fases i els equips s'hi podran presentar en dues modalitats: d'una banda, per proposta d'idea global de projecte, que afavoreix que s'hi presentin equips joves, que tenen menys experiència; d'altra banda, per currículum d'actuacions anteriors similars a la del concurs. El resultat el decidirà un jurat expressament designat per a l'ocasió, que estarà format per experts i per representants municipals i veïnals. El jurat valorarà les propostes tenint en compte tres criteris: en primer lloc, l'ordenació del conjunt i aspectes relacionats amb la intervenció en el patrimoni històric; en segon, la qualitat arquitectònica de la proposta i la resolució del programa funcional; i finalment, el tractament de l'espai públic en l'àmbit interior. Tal com s'ha fet en concursos anteriors, l'Ajuntament de Sabadell organitzarà una exposició oberta amb les propostes finalistes, per tal de conèixer les opinions de la ciutadania.

Masia Ca n'Oriac / AJUNTAMENT DE SABADELL

+info: http://www.sabadell.cat

dimarts, 21 de maig del 2019

Actuació per a la millora de la Carretera d'Òrrius

La setmana vinent està previst que s'iniciïn les obres de millora de la Carretera BV5106, que enllaça Argentona amb els veïnats de Can Cabot, Can Raimí o Can Ribosa, així com amb el municipi veí d'Òrrius. Segons avançava l'Ajuntament d'Argentona mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 10, el tram d'actuació té una mica més de dos quilòmetres de longitud.

Carretera d'Òrrius / AJ. ARGENTONA
Com a objectiu aquesta actuació té afavorir que sigui transitable i segur el pas dels vehicles per aquesta via: les tasques que s'hi realitzaran seran principalment de millora de les condicions geomètriques i del drenatge, a banda d'altres actualitzacions. La durada estimada d'aquesta obra a la denominada Carretera d'Òrrius és d'uns cinc mesos i al llarg d'aquest període es produiran talls alternatius, així com diverses afectacions, a la circulació, cosa de la qual s'anirà informant als conductors i veïns afectats. La Diputació de Barcelona, titular de la via, va adjudicar el projecte constructiu d'aquesta intervenció amb un pressupost final de gairebé 625.000 euros, IVA inclòs.

+info: http://argentona.cat

dilluns, 20 de maig del 2019

Presentat un mapa interactiu quant a l'estat de la innovació pedagògica de Catalunya

El Departament d'Educació de la Generalitat ha presentat el denominat Mapa de la innovació pedagògica de Catalunya, un mapa interactiu que defineix quina és actualment la fotografia de la innovació educativa al territori català. Ha estat durant la celebració de la II Jornada d'innovació pedagògica, que ha tingut lloc dissabte passat a l'Hotel Exe Campus, a la UAB, la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la participació de Carles Martínez, secretari de Polítiques Educatives, i Mar Camacho, directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital.

Consisteix, el referit mapa, en una eina web que identifica els programes d'innovació reconeguts i acreditats pel propi Departament d'Educació i situa damunt del territori els centres participants en cadascun d'ells, podent conèixer els anys d'implantació des del curs 2015-2016 fins el curs actual. Alhora, es determina en què consisteix cada programa, quins són els objectius, els requisits i compromisos dels centres participants i la normativa que el regula, amb enllaços a les pàgines web del programa. Aquest mapa és una eina que permet als docents conèixer altres escoles o instituts que desenvolupen programes i projectes d'innovació, de manera que puguin establir sinergies, entrar en contacte amb l'objectiu de compartir les experiències i millorar la seva pràctica educativa. És també una eina per a l'Administració educativa, atès que pot analitzar com s'estan implantant els diferents programes a cada territori, així com a quines zones es potencien més alguns i en quines manquen més d'altres. En definitiva, ajuda el Departament a planificar a nivell territorial, permet donar a conèixer els diferents programes existents i fomenta les aliances entre centres educatius.

Captura de pantalla del Mapa de la innovació pedagògica de Catalunya / GENCAT.CAT; TITULARS.CAT

+info: https://innovacio.xtec.gencat.cat

diumenge, 19 de maig del 2019

El transport urbà de Calafell ha tingut 245.000 passatgers al 2018, un 7,9% més que al 2017

A 245.000 puja la xifra de passatgers que ha registrat l'any passat el servei de transport urbà de Calafell, un increment del 7,9% respecte al 2017: ho ha comunicat el propi Ajuntament de Calafell mitjançant una nota informativa que ha emès divendres de la setmana passada. L'ampliació del servei a primera i darrera hora del dia per tal de connectar amb les estacions de tren és un dels factors que expliquen l'augment d'usuaris, segons es recalca des de l'empresa concessionàrìa, Hife.

Calafell compta amb tres línies de transport urbà: la L1 connecta Segur de Calafell amb Valldemar; la L2, Calafell amb Calafell Park; i la L3, Segur amb Calafell. Aquesta darrera és la que concentra més usuaris i s'aproxima als 100.000 passatgers anuals. Cadascuna de les línies du a terme entre 13 i 14 expedicions diàries amb una durada total d'una hora des del punt d'origen fins al de destí. "En els darrers cinc anys han augmentat els passatgers en totes", assegura en paraules recollides a la referida nota informativa el director general d'Hife, Josep Maria Chavarria, qui qualifica les tarifes, que en els darrers cinc anys no s'han modificat, textualment d'"econòmiques".

Bus de la línia L1 en una imatge facilitada a la nota informativa / AJUNTAMENT DE CALAFELL

+info: http://calafell.cat

dissabte, 18 de maig del 2019

En segona fase les obres per a la remodelació del Carrer Alt de Sant Pere, a Reus

Les obres de remodelació del Carrer Alt de Sant Pere, a Reus, en relació a la qual cosa ha informat TITULARS.CAT (bloc del 09/04/2019), han tingut l'inici de la segona fase dimecres passat, al tram comprès entre el Carrer d'En Sardà i el Carrer de Doctor Robert. Segons avançava l'Ajuntament de Reus mitjançant una nota informativa emesa el passat dimarts, el paviment de les voreres, en la mateixa línia que a la primera fase, es projecta de panot-terratzo.

Imatge de les obres al Carrer Alt de Sant Pere,
facilitada a la nota informativa / AJ. REUS
Es preveu, també com a la primera fase, protegir amb pilones els espais dels vianants i es planifica la construcció d'adaptats passos de vianants per a persones amb mobilitat reduïda. La totalitat de la calçada del carrer remodelat es pavimentarà amb asfalt, un cop enllestida la segona fase. Les obres, sempre segons la referida nota de l'Ajuntament de Reus, són la continuació de les que s'estan realitzant en aquest mateix carrer, entre el Carrer d'En Sardà i la Riera de Miró. Les afectacions al trànsit es mantindran als dos trams del carrer, que es reobrirà una vegada finalitzi la tercera fase dels treballs, amb l'asfaltat de tot el vial.

+info: http://www.reus.cat

divendres, 17 de maig del 2019

Tiana i el Pont de Vilomara i Rocafort estrenen respectivament els seus nous webs municipals

En les últimes setmanes l'Ajuntament de Tiana i el del Pont de Vilomara i Rocafort han estrenat els seus respectius i nous webs institucionals: ho ha donat a conèixer la Diputació de Barcelona mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Aquests portals tenen una arquitectura de continguts millorada i un disseny actualitzat, amb l'objectiu de prestar serveis de manera més eficient a la ciutadania i assegurar-ne l'accessibilitat, l'Administració electrònica i la transparència.

La Diputació de Barcelona assessora, implanta i gestiona en relació al manteniment de portals corporatius als municipis de menys de 50.000 habitants. La presència institucional a Internet és una de les línies del Catàleg de Serveis de la Diputació per tal de donar suport als municipis i s'emmarca dins del capítol relatiu a sistemes d'informació municipals. La creació dels portals institucionals comprèn l'anàlisi de continguts, la identificació dels mòduls necessaris de publicació i tramitació, com ara, seu electrònica, perfil de contractant, tauler d'anuncis, etcètera, la posada en funcionament del portal i el seu manteniment.

Captura de pantalla de la pàgina principal del nou web municipal de Tiana / AJ. TIANA; TITULARS.CAT

Captura de pantalla de la pàgina principal del nou web municipal del Pont de Vilomara i Rocafort / AJUNTAMENT DEL PONT DE VILOMARA I ROCAFORT; TITULARS.CAT

+info: https://www.diba.cat

dijous, 16 de maig del 2019

El Bages supera els 3 milions de visitants al 2018

3.171.213 turistes ha acollit el Bages l'any passat segons dades de Bages Turisme, l'ens de gestió i planificació turística de la comarca: ho ha comunicat el Consell Comarcal del Bages mitjançant una nota informativa que ha emès dilluns passat. Es tracta de visitants que, a més d'acudir als grans atractius turístics del territori, han realitzar activitats d'enoturisme, així com visites culturals i a l'entorn natural.

Parc de l'Agulla, un dels indrets del Parc de la Sèquia / CCBAGES
Per nombre de turistes, el Monestir de Montserrat és el lloc més visitat, amb 2,5 milions de turistes, seguit del de Sant Benet de Bages, amb 186.094, i dels punts d'interès turístic de Cardona, amb 178.220. Les dades marquen la rellevància de les propostes de turisme vinculades al vi, l'enoturisme, en les quals destaca el nombre de visitants al celler Oller del Mas, de Manresa, en concret 107.622. Precisament la capital del Bages, Manresa, es consolida com a punt turístic rellevant, amb propostes com la Cova de Sant Ignasi, amb 35.601 visitants l'any passat, la Basílica de la Seu, amb 20.367, el Carrer del Balç, amb 18.008, o el Museu de la Tècnica, amb 13.740. Un altre dels indrets a destacar per les seves propostes vinculades amb la natura i la sostenibilitat és el Parc de la Sèquia, que el 2018 va acollir 70.561 visitants.

+info: http://www.ccbages.cat

dimecres, 15 de maig del 2019

L'ACA destina 154.634 euros per a la millora del sanejament de la comarca del Gironès

Amb un pressupost total de 154.634 euros, l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, ha posat a licitació la redacció de dos projectes per a millorar el sanejament de la comarca del Gironès: ho ha comunicat la pròpia ACA mitjançant una nota informativa que ha emès divendres passat. En concret, la redacció del projecte per tal d'ampliar i redissenyar l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Sant Gregori té un pressupost de 83.897 euros i la redacció del projecte per a connectar Sant Julià de Ramis amb el sistema de sanejament de Girona compta amb un import de 70.737 euros.

Un dels llacunatges de la Depuradora de Sant Gregori / ACA
Inaugurada el 1988, la Depuradora de Sant Gregori té una capacitat per a tractar 240 m³/dia, equivalent a una població de 1.200 habitants: el seu tractament, sempre segons la referida nota informativa de l'ACA, és de llacunatges naturals, un total de quatre, que depuren les aigües residuals generades en aquest municipi; l'EDAR aporta a la Riera de Llémena, a la Conca del Ter, les aigües residuals ja tractades. Per la seva banda, les aigües residuals del nucli de Can Darnés, al terme municipal de Sant Julià de Ramis, s'aboquen sense rebre cap tipus de tractament; per tant, el projecte haurà de definir les actuacions necessàries per tal de connectar aquest nucli a la Depuradora de Girona.

+info: http://aca.gencat.cat

dimarts, 14 de maig del 2019

Impuls definitiu per a Rubí perquè l'Antiga Estació quedi adequada com a espai expositiu

La Generalitat de Catalunya ha comunicat oficialment a l'Ajuntament de Rubí que accepta la seva proposta d'ampliar a 30 anys el termini de cessió gratuïta de l'ús de l'Antiga Estació, amb l'objectiu de poder executar el projecte municipal de rehabilitació i millora de l'equipament: ho ha donat a conèixer el mateix consistori mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. A l'espera d'un darrer tràmit administratiu, el vistiplau del Govern català representa l'impuls definitiu per a una actuació que busca adequar per al seu ús actual com a espai expositiu aquest edifici.

Serà a l'interior de l'immoble, que es buidarà totalment per tal d'aconseguir un espai diàfan, on se centrarà el gruix de l'actuació. L'espai expositiu, sempre segons la referida nota informativa de l'Ajuntament de Rubí, s'estendrà al voltant d'un escala central que comunicarà les dues plantes i que estarà ubicada en un gran forat en forma de pati. A la planta baixa se situarà la recepció i un primer espai per a exposicions, mentre que al primer pis hi haurà la segona sala oberta i els serveis necessaris per al públic. Tot plegat incrementarà sensiblement el potencial de l'Antiga Estació com a sala d'exposicions. Les obres estan pressupostades en 539.342,15 euros, IVA inclòs, i la seva durada prevista és d'un any aproximadament. El projecte també proposa dinamitzar la Plaça de l'Antiga Estació amb mostres i altres actes culturals.

Aspecte que tindrà l'interior de l'Antiga Estació després de la reforma / AJUNTAMENT DE RUBÍ

+info: https://www.rubi.cat

dilluns, 13 de maig del 2019

Badalona també acusa presència de legionel·la al Camp de Futbol de Lloreda i al de Pomar

Camp de Futbol de Lloreda / AJ. BADALONA
La carta que dilluns passat l'alcalde de Badalona, Àlex Pastor, va enviar al gerent de l'empresa municipal Ens de Gestió Urbanística-Engestur, Christian Carneado, en relació a la qual cosa ha informat ahir TITULARS.CAT (bloc del 12/05/2019), ha estat motivada, a més, pels casos també de legionel·la detectats setmanes enrere al Camp de Futbol de Lloreda i al de Pomar. En concret, segons informava l'Ajuntament de Badalona mitjançant una nota informativa del passat 24 d'abril, la Generalitat de Catalunya ha portat a terme recentment diverses inspeccions sanitàries rutinàries als camps de futbol de Lloreda, de Pomar, Pere Gol i al Complex Esportiu de Can Cabanyes.

Camp de Futbol de Pomar / AJ. BADALONA
En la mateixa nota del 24 d'abril ja s'informava que els resultats de les analítiques portades a terme quant al Camp de Futbol de Lloreda van detectar un positiu en legionel·la a les instal·lacions d'aigua dels vestidors; així mateix, es comunicava que com a mesura cautelar quedava inhabilitat l'ús de les dutxes dels vestidors, que l'endemà, 25 d'abril, es realitzaria un tractament de desinfecció de xoc tal i com estableix la normativa i que en 15 dies es farien noves analítiques. Una altra nota informativa de l'Ajuntament de Badalona, aquesta vegada del passat 29 d'abril, comunicava el resultat positiu quant a detecció de legionel·la al Camp de Futbol de Pomar, també en el circuit d'aigua dels vestidors; així mateix, la nota informava de l'aplicació de la mateixa mesura cautelar i que durant aquella setmana es procediria també a una desinfecció de xoc. En tots els casos, tal i com l'Ajuntament de Badalona indicà en les dues notes, una vegada feta la desinfecció cal esperar un mínim de 15 dies per tal de fer una nova presa de mostres i noves analítiques per a comprovar l'efectivitat del tractament de desinfecció; així mateix s'explicava que el temps mínim per tal d'obtenir els resultats de les analítiques és també de 15 dies, tal i com marca la legislació. També en tots els casos el consistori ha comunicat el problema a les entitats esportives usuàries i ha informat sobre les mesures adoptades per a garantir la salut pública.

+info: http://ajuntament.badalona.cat

diumenge, 12 de maig del 2019

Tractament per a la desinfecció de legionel·la al Camp de Futbol Pere Gol, a Badalona

L'última inspecció sanitària realitzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya al Camp de Futbol Pere Gol, a Badalona, per a la prevenció i control de la legionel·losi ha donat positiu en aquesta instal·lació esportiva municipal. Per aquesta raó i com a mesura preventiva, l'Ajuntament de Badalona ha decidit tancar temporalment l'ús de les dutxes dels vestidors: ho ha comunicat l'Ajuntament de Badalona mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts passat. Durant aquesta setmana, segons la finalitat indicada a la referida nota, s'haurà fet un tractament de desinfecció de xoc i en 15 dies es realitzaran analítiques novament.

Camp de Futbol Pere Gol / AJ. BADALONA
S'ha comunicat el problema a les entitats esportives usuàries de l'equipament i s'ha informat sobre les mesures adoptades per tal de garantir la salut pública. Davant d'aquesta situació, dilluns passat, l'alcalde de Badalona, Àlex Pastor, va enviar una carta al gerent de l'empresa municipal Ens de Gestió Urbanística-Engestur, Christian Carneado, en la qual, quant a l'actual model de gestió del manteniment de les instal·lacions esportives, en funcionament des de fa molts anys, assegura: "no ha reportat el nivell de qualitat que ens hem d'exigir com a ciutat"; i recalca pel que fa a la voluntat del Govern municipal respecte de la funció que ha d'assumir l'empresa: "s'encarregui de dur a terme aquest manteniment de les nostres instal·lacions"; indicant sobre el que ha de fer la gerència de la societat: "dur a terme els tràmits necessaris per elevar al proper Consell d'Administració l'inici de l'expedient per tal que la societat municipal pugui dur a terme les funcions referides".

+info: http://ajuntament.badalona.cat

dissabte, 11 de maig del 2019

L'IVGS català a preus corrents cresqué un 0,5% interanual en el passat trimestre

En l'acumulat dels tres primers mesos d'enguany, la variació de l'Índex de Vendes a les Grans Superfícies (IVGS) de Catalunya a preus corrents ha estat del 0,5% respecte al mateix període de l'any anterior: ho ha comunicat l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que dimecres passat ha emès. Les vendes acumulades dels productes d'alimentació han augmentat un 4,7%, mentre que les de la resta de productes han disminuït un 2,5% en el mateix període.

També a preus corrents, i sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, l'IVGS català del març passat ha disminuït un 1,2% respecte al mateix mes de l'any anterior: aquesta evolució ve motivada per la disminució de les vendes de productes no alimentaris, en un -2,9%; ja que les vendes d'alimentació han augmentat en el mateix període, en un 0,8%. Aquest índex, que fa el seguiment de les grans superfícies no especialitzades amb una superfície de venda superior a 2.500 m² sense incloure les estacions de servei, mostra a preus constants, eliminant per tant l'efecte dels preus, un decrement interanual del 2,3% al març; per grups de productes, disminueixen les vendes tant d'alimentació com de la resta de productes, però amb diferents intensitats: respectivament, un 0,5% i un 4,1%.

Taula detallada de dades de l'IVGS de Catalunya del març passat. Aquest índex contempla les grans superfícies no especialitzades d'una superfície de venda superior a 2.500 m², excepte estacions de servei / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

divendres, 10 de maig del 2019

Terrassa ha registrat un 18% més de llicències d'obres majors l'any passat

Al llarg de l'any passat l'Ajuntament de Terrassa va registrar un total de 1.717 llicències urbanístiques, autoritzacions d'obres i comunicacions d'adequacions de locals, una xifra que representa un increment de prop d'un 4,6% respecte a les 1.641 de 2017: ho ha comunicat el mateix consistori mitjançant una nota informativa que ha emès dijous de la setmana passada. Pel que fa a la tipologia, en aquest període es van tramitar 695 expedients per obres menors, un 12% més que al 2017; 356 per adequacions de locals, 285 per obres majors, un 18% més que al 2017; i 204 per obertures de rases. Del total de 1.717 llicències sol·licitades, el consistori en va resoldre un total de 1.574 durant l'exercici passat. Pel que fa a la superfície construïda l'any 2018, incloent-hi superfície de nova planta, ampliació i reforma, va ser de 215.000 m², una xifra semblant a la del 2015, que va ser de 214.000 m², però inferior als 273.000 m² registrats el 2017. Amb tot, es va detectar un increment del sostre residencial, que va passar dels 52.000 m² del 2017 als 70.000 m² del 2018.

Un total de 642.922,24 euros va ingressar l'Ajuntament de Terrassa l'any passat en concepte de taxes urbanístiques. Pel concepte d'obres majors, el consistori va ingressar l'any passat 185.179,59 euros, gairebé un 35% més que al llarg del 2017, quan aquesta xifra va ser de 137.474,96 euros. No obstant això, si tenim en compte el conjunt de llicències i comunicacions, la xifra total és lleugerament inferior a la del 2017, quan va arribar als 669.739,87 euros: aquesta disminució en la recaptació, d'un 4%, respon principalment a la petita reducció de taxes generades per llicències de parcel·lació, primera ocupació, tanques i sitges, obres menors, obertura de rases i comunicacions d'adequacions de locals. Amb tot, es manté la tendència alcista dels darrers anys. L'increment en la sol·licitud de llicències d'obres majors per a la construcció d'habitatges de nova planta, amb 785 habitatges, consolida el creixement progressiu i sostingut detectat des del 2014, any en què només es van sol·licitar llicències per a 15 habitatges, tots ells unifamiliars o bifamiliars.

Estadística 2018 de llicències d'obres a Terrassa / AJUNTAMENT DE TERRASSA

+info: https://www.terrassa.cat

dijous, 9 de maig del 2019

316.599 catalans estan residint a l'estranger

El nombre de catalans que resideixen a l'estranger és de 316.599 persones a 1 de gener d'enguany: ho ha comunicat l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 29. La xifra, que representa un increment de 14.074 persones i una variació anual del 4,7%, demostra que aquesta població segueix augmentant, però ha desaccelerat el creixement des del 2016, quan registrava increments anuals per sobre del 9%. El nombre d'inscrits ha augmentat a totes les comarques i a l'Aran, a excepció de l'Alta Ribagorça, on s'ha mantingut pràcticament estable. Els creixements més elevats s'observen al Solsonès, amb un 11,6%; la Garrotxa, amb un 11,3%; el Pla de l'Estany, amb un 9,3%; i el Vallès Oriental, amb un 9,2%.

Catalans residents a l'estranger 2010-2019 / IDESCAT
Fonamentalment, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, els catalans residents a l'estranger es localitzen al continent europeu, en un 48,5%, i al continent americà, en un 46,6%. En termes absoluts, Europa és el continent on més ha crescut la població catalana resident a l'estranger, amb un augment de 10.175 persones, mentre que en termes relatius destaca el continent africà, amb un increment del 15,9%, tot i que la presència de catalans és minoritària, en concret un 1,5%. França, amb 42.952 catalans, és el país amb més residents per al conjunt de Catalunya i per a 31 comarques i l'Aran. Precisament, l'Aran destaca amb el 62,1% dels residents a l'estranger a França, seguida de la Cerdanya, amb el 47%, i l'Alt Empordà, amb el 46,3%. L'Argentina és la primera destinació de 7 comarques, entre les quals destaca la Noguera, amb un 58,8% dels residents a l'estranger, seguida del Pallars Jussà, amb un 47,3%. Alemanya és la principal destinació dels residents a l'estranger d'Osona, amb un 31,3%, i Andorra ho és dels habitants de l'Alt Urgell, amb un 85,2%, i del Pallars Sobirà, amb un 35,8%.

+info: https://www.idescat.cat

dimecres, 8 de maig del 2019

Es millora l'evacuació de l'aigua a la BV5114

La setmana passada la Diputació de Barcelona ha iniciat obres de millora a la Carretera BV5114 entre Sant Celoni i el límit amb la demarcació de Girona, al Coll de Sant Marçal. Les obres, segons la pròpia Diputació donava a conèixer en una nota informativa emesa divendres passat, tenen com a objectiu la millora de l'evacuació de l'aigua, reforçant els laterals de la calçada amb la creació d'un espai trepitjable de gran utilitat per a l'encreuament o gir dels vehicles en una via que disposa de revolts tancats.

Minvant la possibilitat de la sortida de la via per caiguda a la cuneta, l'actuació donarà també major seguretat a la carretera, que en alguns trams té una profunditat que la fa perillosa per als vehicles. Les obres, que tenen lloc dins del Parc Natural del Montseny, tenen un pressupost d'execució de 234.977 euros, un termini de realització de cinc mesos i consisteixen en la construcció de diversos trams de cuneta d'1,2 metres d'amplada i revestida de formigó, així com en l'allargament o modificació de les obres de drenatge amb la instal·lació de reixes de protecció de pous de desguàs. Durant les obres es regularà el trànsit amb pas alternatiu en les fases que així ho requereixin.

Secció tipus cuneta d'accés al Parc Natural del Montseny que s'instal·la a la BV5114 / DIBA

+info: https://www.diba.cat

dimarts, 7 de maig del 2019

En construcció les noves escales entre el Carrer dels Celtibers i el del Maestrat, a Sabadell

L'Ajuntament de Sabadell ha iniciat les obres per a la construcció de les noves escales entre el Carrer dels Celtibers i el del Maestrat, al barri de Can Puiggener: ho ha donat a conèixer el mateix consistori mitjançant una nota informativa que ha emès dijous passat. Els treballs permetran dignificar un espai que estava força degradat, havent-hi unes escales de totxana molt precàries i un talús.

Amb un cost de 72.023,29 euros, l'obra inclou la construcció d'una escala per a facilitar la comunicació entre els dos carrers i l'adequació de l'espai verd. També s'eixamplaran, sempre segons la referida nota informativa de l'Ajuntament de Sabadell, les dues voreres i s'habilitaran com a petites zones d'estada amb bancs. A més, es construirà el límit amb la futura edificació veïna al costat oest, col·locant-hi un mur de gabions, per tal de facilitar la construcció de la futura fonamentació. Finalment, es posarà un nou pas de vianants al Carrer del Maestrat per a donar continuïtat i facilitat a la circulació des de l'escala fins als contenidors d'escombraries que es troben a l'altre costat del carrer.

L'obra inclou la construcció d'una escala i l'adequació de l'espai verd. També s'eixamplaran les dues voreres i s'habilitaran com a petites zones d'estada amb bancs / AJUNTAMENT DE SABADELL

+info: http://www.sabadell.cat

dilluns, 6 de maig del 2019

La Piscina Municipal d'Olot iniciarà temporada el proper 15 de juny

A la Piscina Municipal d'Olot el proper 15 de juny començarà la temporada: ho ha comunicat el propi Ajuntament d'Olot mitjançant una nota informativa que divendres passat ha emès. El cap de setmana del 15 i 16 de juny les instal·lacions estaran obertes a tot el públic, però del 17 al 21 del mateix mes es reservaran només als abonats i a les escoles, de 10.00 a 14.00 h; mentre que, a partir del 22 de juny, estarà a disposició de tothom fins l'1 de setembre.

Piscina Municipal d'Olot / AJUNTAMENT D'OLOT
De dilluns a divendres l'horari d'obertura serà de 09.00 a 20.00 h, i de 10.00 a 20.00 h els caps de setmana i festius. Aquest mateix mes de maig, a partir del dia 13 i fins el 14 de juny es pot comprar l'abonament per a tota la temporada a les oficines de l'Institut Municipal d'Esports i Lleure d'Olot, l'IMELO, de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h i dimarts i dijous de 16.00 a 19.00 h, o a partir del 15 de juny a la mateixa Piscina Municipal. Del 3 al 21 de juny hi ha opció d'apuntar-se als cursets d'estiu: n'hi ha per a totes les edats a partir de 3 mesos. Durant els mesos de juliol i agost, de dilluns a divendres de 10.00 a 11.00 h, tots els usuaris de la piscina podran participar gratuïtament al curs de natació suau per a adults, i els dimarts i dijous de 18.30 a 19.30 h hi haurà sessió d'aquazumba.

+info: http://www.olot.cat

diumenge, 5 de maig del 2019

CCVOC i UAB signen un conveni marc en recerca, innovació i estratègies territorials

Recentment el Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han signat un conveni marc en matèria de recerca, innovació i desenvolupament d'estratègies territorials en l'àmbit comarcal: ho ha donat a conèixer el propi CCVOC mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Planificar i desenvolupar iniciatives de recerca, formació i innovació conjuntes, així com col·laborar amb altres agents del sistema de recerca del territori o el foment d'intercanvi d'experiències, són, entre d'altres, els objectius de l'acord.

En el marc d'aquest conveni s'estudiaran possibles col·laboracions entre Consell Comarcal i UAB per tal d'incidir en les línies de treball del propi CCVOC: l'acord és en aquest sentit un primer pas per a actuacions conjuntes en el futur. Aquest conveni segueix les línies del 'Programa d'Actuació Comarcal 2016-2020', un instrument per a l'acció política i tècnica del Consell Comarcal i dels consorcis adscrits que vol posar èmfasi en les preocupacions i demandes que des dels ens locals es determinin com a elements comuns de les polítiques a nivell supralocal i comarcal.

Seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental / CCVOC

+info: http://www.ccvoc.cat

dissabte, 4 de maig del 2019

El passat abril, plujós al terç nord de Catalunya

Unes masses humides procedents de l'Atlàntic han provocat aquest passat abril una distribució de l'anomalia de precipitació que a Catalunya s'ha fet notar al terç nord del territori, on el mes s'ha de qualificar de plujós: ho ha comunicat el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. El flux del sud-est o sud-oest que acompanyà les pertorbacions ha fet concretament que les quantitats més importants es registrin al vessant sud del Pirineu i zones pròximes, quedant al marge la Vall d'Aran, on s'observa un mínim pluviomètric del Pirineu.

Termomètricament l'abril, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, ha sigut normal. El període ha resultat fred a la Serralada Transversal, al Cadí-Moixeró, a Port del Comte i a les parts més elevades del Pirineu Occidental. Ha estat càlid a àmplies zones del Litoral i del Prelitoral Central i Sud. Els valors d'irradiació solar global han estat per sota dels normals per a l'època de l'any, registrant-se els més baixos al terç nord, especialment a les parts més elevades de Catalunya: aquesta distribució de l'anomalia d'irradiació solar és conseqüència de l'abundant nuvolositat provocada per les pertorbacions que han afectat aquestes àrees, quedant el terç sud de Catalunya una mica més al marge.

Temperatura mitjana mensual a Catalunya,
en ºC: abril 2019 / METEOCAT
Precipitació acumulada a Catalunya,
en mm: abril 2019 / METEOCAT

+info: http://www.meteo.cat

divendres, 3 de maig del 2019

Oberta la circulació de vehicles al Carrer Pintor Greco, a Viladecavalls

Les obres de millora i manteniment del Carrer Pintor Greco, a Viladecavalls, han finalitzat i s'ha obert la circulació de vehicles: ho ha donat a conèixer el propi Ajuntament de Viladecavalls mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Des del passat 25 de març en aquest carrer s'ha renovat l'asfalt de les calçades i el paviment de la rambla central. Les obres també incloïen la construcció de passos de vianants elevats a l'encreuament amb tres carrers.

S'ha renovat l'asfalt de les calçades i el paviment
de la rambla central / AJ. VILADECAVALLS
Cal remarcar, sempre segons la referida nota informativa de l'Ajuntament de Viladecavalls, que els vehicles de gran tonatge continuen tenint prohibida la circulació per aquesta via, tal com assenyala l'indicador de límit de gàlib ubicat a l'encreuament amb el Carrer Indústria. Les darreres feines que s'han dut a terme són la pintura viària, que serveix per a habilitar els espais destinats als aparcaments i els carrils de circulació, i la col·locació de la senyalització vertical. A banda de les actuacions esmentades, resta pendent al mateix Carrer Pintor Greco la segona fase de millora i manteniment, que inclourà la renovació de les voreres. Les obres responen a la intenció del consistori de millorar i condicionar de manera òptima l'estat del Carrer Pintor Greco, així com a la necessitat d'assolir l'ordenació i la pacificació de l'espai públic.

+info: https://www.viladecavalls.cat

dijous, 2 de maig del 2019

Finalitzades i en servei les tres darreres zones d'aparcament alternatiu planificades a Reus

L'Ajuntament de Reus ha finalitzat les obres de les tres darreres zones d'aparcament alternatiu planificades i ja estan en servei: ho ha donat a conèixer el mateix consistori mitjançant una nota informativa que ha emès divendres passat. Es tracta de les 66 noves places al barri de Sol i Vista, concretament 24 al Raval de Sol i Vista i 42 al Carrer Roger de Llúria, i les 50 places més al Carrer Sor Lluïsa Estivill. Les obres de condicionament a les tres zones han estat realitzades per l'empresa Eiffage Infraestructuras SAU, amb un pressupost de 75.625 euros.

Aparcament alternatiu al C/ Sor Lluïsa Estivill / AJ. REUS
Quant a l'aparcament del Carrer Sor Lluïsa Estivill, sempre en base a la referida nota informativa, estaria tancat actualment per un mur que properament s'enderrocarà amb obres complementàries per tal de millorar la visibilitat des del carrer i guanyar en seguretat. Les dues zones d'aparcament del barri de Sol i Vista i la de Sor Lluïsa Estivill se sumen a l'oferta que l'Ajuntament de Reus ha habilitat a diferents punts de la ciutat en els darrers mesos: es tracta de les 275 places de l'Avinguda dels Països Catalans i les 68 de la Plaça del Velòdrom, que ja han entrat en funcionament. Els aparcaments tenen el doble objectiu de donar resposta a la necessitat de places d'estacionament manifestada pels veïns de l'entorn i oferir pàrquings alternatius a les persones que visiten la ciutat.

+info: http://www.reus.cat

dimecres, 1 de maig del 2019

Després de més de 20 anys, tornen a sonar les campanes a l'Edifici Històric de la UB

Cada dia se senten les campanes entre les 08.00 i les 22.00 h / UB
Les campanes de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, la UB, tornen a marcar amb el seu so les hores i els quarts a la Plaça Universitat. La inauguració ha estat el passat 9 d'abril, a les 12.00 h, en un acte que ha presidit el rector de la UB, Joan Elias. Feia més de dues dècades que aquestes campanes no sonaven: des del 1995, quan el rellotge es va espatllar i van deixar de funcionar les campanes. Ara les campanes tornen a estar operatives i se senten de dilluns a diumenge entre les 08.00 i les 22.00 h, amb un so de 65 decibels. Fou el 18 de juny de 1881 quan les campanes van tocar per primera vegada.

Han consistit, els actuals treballs que s'han dut a terme, a substituir els elements de ferro per uns altres de bronze, que no fan malbé el metall de les campanes, i també s'ha instal·lat un sistema electrònic que programa el tocs. El deteriorament que el transcurs de més d'un segle havia provocat en la Torre del Rellotge i el campanar de l'Edifici Històric de la UB va fer que la primavera del 2009 fossin restaurats: aquelles tasques de reparació es van allargar durant quatre mesos. En aquella primera intervenció es va restaurar l'estructura metàl·lica del campanar, juntament amb les dues campanes de bronze, però aquestes igualment van continuar sense funcionar. La campana de les hores té un diàmetre de 110 cm i pesa 750 kg, i la dels quarts, 97 cm de diàmetre i 500 kg: totes dues tenen l'escut de la UB, rematat per una gran corona reial i amb inscripcions en llatí que informen que les campanes van ser construïdes a la foneria de Miquel Forcada, de Vic, el 1880, durant el regnat d'Alfons XII.

+info: https://www.ub.edu