Segons la professora de la UB, Laura Martínez: "devien tenir una dieta més abrasiva que els actuals T. gelada"
Un estudi per a la revista
Journal of Human Evolution, i del qual la
Universitat de Barcelona, la UB, se n'ha fet ressò mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts passat, revela per primer cop la dieta del babuí fòssil
Theropithecus oswaldi descobert a Cartagena, Múrcia, en concret a Cueva Victoria, l'únic jaciment d'Europa amb restes d'aquest primat de prop de 4 milions d'anys d'antiguitat sorgit a l'Àfrica oriental. Aquest nou treball,
Buccal dental-microwear and feeding ecology of Early Pleistocene Theropithecus oswaldi from Cueva Victoria (Spain), analitza per primer cop, gràcies a l'anàlisi del patró de microdesgast bucal de les dents per la ingesta d'aliments, la dieta d'aquest primat a partir de les seves restes fòssils.
|
Cueva Victoria / UB |
L'anàlisi de les estries produïdes a la cara vestibular de les dents per la ingesta d'aliments abrasius revelen que els espècimens de
Theropithecus oswaldi de Cueva Victoria, en paraules textuals de Laura Martínez, professora del
Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la
Facultat de Biologia de la UB: "devien tenir una dieta més abrasiva que els actuals
T. gelada, i més similar a la dieta duròfaga d'altres primats, com els mangabeis (
Cercocebus sp.) i els mandrils (
Mandrillys sphinx), que ingereixen fruits i llavors, alguns d'ells de cobertes dures, en ecosistemes boscosos i semioberts". Axí doncs, d'acord amb les conclusions d'aquest estudi del qual Martínez és la primera autora, el patró alimentari d'aquest cercopitec, el primat més abundant en el registre fòssil del Pleistocè al continent africà, seria diferent al de l'actual babuí
Theropithecus gelada, l'espècie que en l'actualitat és filogenèticament més pròxima al
Theropithecus oswaldi. Herbes i tiges tendres són, en canvi, els aliments dels quals el
Theropithecus gelada, habitant de les muntanyes Simien, al nord d'Etiòpia, sol alimentar-se.
+info:
https://www.ub.edu
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada