dissabte, 31 d’agost del 2024

Aquest juliol, al territori català, ha sigut càlid i majoritàriament sec

El mes de juliol d'enguany ha estat termomètricament càlid al territori català: ho ha donat a conèixer el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 1. Si bé la distribució de la precipitació ha estat irregular, juliol ha de qualificar-se com a sec o molt sec.

Aquest mes passat de juliol, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, ha estat especialment càlid a sectors de Ponent i les parts més elevades del Pirineu. Ha estat sec o molt sec sobretot a l'àrea prelitoral nord, l'altiplà central i punts de la plana de Lleida.

Temperatura mitjana mensual a Catalunya,
en °C: juliol 2024 / METEOCAT
Precipitació acumulada a Catalunya,
en mm: juliol 2024 / METEOCAT

+info: https://meteo.cat

divendres, 30 d’agost del 2024

La indústria catalana tanca el segon trimestre del 2024 creixent un 4,9%

El sector industrial a Catalunya ha crescut un 4,9% el segon trimestre d'enguany: ho ha donat a conèixer el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 6. El sector registra, així, una expansió forta i diversificada per branques d'activitat.

Cal destacar, sempre segons la referida nota informativa del Departament, el dinamisme de la fabricació de productes informàtics i d'equips elèctrics, així com de la indústria de l'automoció. També en els productes farmacèutics i els alimentaris.

Una fàbrica de vehicles / GENCAT.CAT

+info: https://economia.gencat.cat

dijous, 29 d’agost del 2024

Noves actuacions perquè a Catalunya no li calgui dependre de l'aigua de la pluja

Una dessalinitzadora / GOVERN.CAT
El Govern català ha aprovat dimarts el full de ruta de les mesures que han de servir per garantir la seguretat hídrica i deixar de dependre de la pluviometria: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que aquell mateix dia ha emès. També es vol reduir l'impacte de l'actual sequera.

Entre les noves actuacions, sempre segons la referida nota informativa del Govern de Catalunya, es preveu una tercera dessalinitzadora, que s'ubicaria en l'àmbit de la Costa Brava Nord, la construcció d'estacions de regeneració d'aigua a Mataró i Figueres, així com altres millores en l'àmbit de la Muga. S'impulsarà, en aquest sentit, una llei de transició hídrica que permeti assolir un nou model de gestió de l'aigua.

+info: https://govern.cat

dimecres, 28 d’agost del 2024

El Govern català aprova que s'iniciï la tramitació dels pròxims pressupostos de la Generalitat

Imatge facilitada a la nota informativa / GOVERN.CAT
El Govern de Catalunya ha donat el tret de sortida als treballs per iniciar la tramitació dels pressupostos amb què ha de comptar la Generalitat el 2025: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que ahir ha emès. L'objectiu és aprovar-los abans que aquest any acabi.

Una ordre signada per la consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, determina les normes a les quals s'hauran d'ajustar aquests comptes. Alhora, n'estableix els criteris generals.

dimarts, 27 d’agost del 2024

La mediació d'assegurances a Catalunya ha generat 816,10 milions d'euros de negoci l'any 2023

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
El sector de la mediació d'assegurances ha generat 816,10 milions d'euros de negoci l'any 2023 a Catalunya: ho ha donat a conèixer el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 19. És un 18,86% menys que l'any anterior.

D'aquests 816,10 milions, sempre segons la referida nota informativa del Departament, 730 procedeixen del ram de 'No vida', que sí que ha crescut per sobre del total registrat durant l'exercici anterior. Ho ha fet en un 8,53%.

+info: https://economia.gencat.cat

dilluns, 26 d’agost del 2024

Agents Rurals tanca l'episodi de perill d'incendi

El cos d'Agents Rurals de Catalunya ha tancat l'episodi de perill extrem d'incendi forestal, segons ha donat a conèixer mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 12. Durant l'episodi, s'han produït 613 actuacions de prevenció i 95 actes de denúncia, majorment per a la prevenció d'incendis i per accés motoritzat al medi natural.

L'episodi, sempre segons la referida nota informativa d'Agents Rurals, es va iniciar el 10 d'agost. Han estat destacables alguns casos de desobediència a la restricció d'accés a la Ribera Salada i la Serra de Montsant.

Control per l'activació del nivell 4 del Pla Alfa a la Ribera Salada / AGENTS RURALS

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/index.html

diumenge, 25 d’agost del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. L'episodi de precipitacions intenses que han afectat diverses comarques del Pirineu i Prepirineu ha finalitzat sense incidències destacables.

El telèfon d'emergències 112 no ha rebut cap trucada en aquest episodi. Malgrat tot, hi va haver pluges molt intenses, entre les quals destaca la precipitació a Sant Pau de Segúries.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

dissabte, 24 d’agost del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat abans-d'ahir l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès abans-d'ahir mateix. L'activació de l'Alerta respon a la previsió de pluges intenses a diverses comarques del Prepirineu oriental.

La distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, serà de caràcter local. Els xàfecs hauran anat sovint acompanyats de tempesta i localment de pedra.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

divendres, 23 d’agost del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta del Transcat

Protecció Civil de Catalunya ha desactivat la fase Alerta del Pla d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril, el Transcat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès dimarts, el mateix dia que l'havia activat. El cos de Bombers de la Generalitat va desplaçar tres dotacions al terme municipal de Rubí per un camió que transportava uns 6.000 L de gasoil i que tenia una fuita.

L'empresa del camió, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, ha comunicat que es fa càrrec de la gestió dels residus. No hi ha hagut cap afectació personal.

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dijous, 22 d’agost del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota de dilluns / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat, segons notifica en una nota informativa emesa dilluns, l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat. L'activació responia, segons nota informativa de diumenge, a un avís de pluges intenses durant el mateix diumenge i la matinada del dilluns.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut en aquest episodi una trentena de trucades. El llindar d'intensitat de pluja s'ha superat només a Sant Llorenç Savall i la incidència més rellevant ha estat la caiguda d'un arbre en una via ferroviària entre Centelles i Vic que va comportar el tall de la circulació de trens.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

dimecres, 21 d’agost del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta del Transcat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat ahir la fase Alerta del Pla d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril, el Transcat, segons ha donat a conèixer ahir mateix en una nota informativa. L'activació de l'Alerta respon a una fuita de gasoil de la cisterna d'un camió al municipi de Rubí.

L'avís de l'accident, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, el va donar al telèfon d'emergències 112 el propi conductor del camió afectat per la fuita. Aquest camió transportava 5.000 L de gasoil.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dimarts, 20 d’agost del 2024

Les tempestes van ser extenses però irregulars entre dimarts i dimecres a Catalunya

Entre els passats dimarts i dimecres, les tempestes a Catalunya han estat extenses però irregulars: ho ha donat a conèixer el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès dijous. L'aiguat més important va caure dimecres a la tarda a sectors del Gironès, amb quantitats properes als 100 mm a Cassà de la Selva.

L'arribada d'un solc a nivells mitjans i alts de la troposfera amb formació d'una DANA va donar lloc, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, a aquest important canvi de temps al territori català. La primera quinzena d'agost ha estat una de les més càlides registrades a Catalunya, per darrere de les del 2003 i el 2022.

Topografia de 500 hPa: 14 i 15 d'agost / METEOCAT

+info: https://meteo.cat

dilluns, 19 d’agost del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat dijous l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès aquell mateix dia. L'episodi de precipitacions intenses ha finalitzat sense incidències destacables.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 254 trucades, que han generat 148 expedients. La distribució de les trucades, per províncies, ha estat aquesta: 141 des de Girona, 76 des de Barcelona, 17 des de Tarragona i 4 des de Lleida.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

diumenge, 18 d’agost del 2024

Unes recomanacions per a situacions climàtiques extremes

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició de tota la ciutadania un enllaç web amb recomanacions útils per prevenir situacions climàtiques extremes: ho ha donat a conèixer el propi Departament mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 2. Així mateix, tant la informació com els plans d'actuació es revisen setmanalment en el marc de trobades amb altres instàncies públiques.

En l'enllaç es pot consultar, entre altres informacions, com protegir-se de la calor a través dels refugis climàtics de cada municipi o comarca. També es poden cercar aquests refugis per tipologies.

+info: https://dretssocials.gencat.cat

dissabte, 17 d’agost del 2024

Més de 5.000 milions de ciberatacs durant el 2023

Imatge facilitada a la nota informativa / GOVERN.CAT
L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya va detectar i va fer seguiment de més de 5.000 milions de ciberatacs durant l'any passat: ho ha donat a conèixer el Govern català mitjançant una nota informativa que ha emès el 30 de juliol. Prop de 2.670 d'aquests ciberatacs van esdevenir un incident efectiu de seguretat.

La xifra d'incidents durant el 2023, sempre segons la referida nota informativa del Govern de Catalunya, és de 495 més que la del 2022. El correu electrònic continua sent la principal font d'entrada d'atacs de frau o d'intent de compromís de sistemes d'informació.

+info: https://ciberseguretat.gencat.cat

divendres, 16 d’agost del 2024

S'està optimitzant el Funicular de Vallvidrera

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, du a terme treballs de millora al Funicular de Vallvidrera: ho ha donat a conèixer FGC mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 29. Es tracta d'optimitzar la qualitat i fiabilitat del servei.

Tal com detalla FGC a la referida nota informativa, mentre durin els treballs, del 5 al 23 d'agost, les persones usuàries podran utilitzar un servei alternatiu per carretera amb el mateix horari que el servei habitual d'aquest funicular. Aquests treballs permeten optimitzar també el confort de les persones que l'utilitzen diàriament.

Funicular de Vallvidrera / FGC

+info: https://www.fgc.cat

dijous, 15 d’agost del 2024

Més de 7,5 milions d'euros per a mesures de gestió i prevenció de residus

El Govern de Catalunya destina 7,5 milions d'euros a impulsar millores en la gestió i prevenció dels residus municipals: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que ha emès el passat 9 de juliol. L'import anirà fonamentalment a ajudar els ens locals a finançar infraestructures de tractament dels residus, però també a fomentar la recollida selectiva, als projectes de prevenció i a la preparació per a la reutilització.

7 milions d'euros, sempre segons la referida nota informativa del Govern català, serviran per garantir el finançament i l'operativa actual de diferents instal·lacions de gestió de residus. La resta de l'import, 500.000 euros, servirà per finançar dues convocatòries d'ajuts.

Punt clau / GOVERN.CAT

+info: https://govern.cat

dimecres, 14 d’agost del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat ahir l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès ahir mateix. L'activació de l'Alerta respon a la previsió de pluges intenses a tot el territori.

Hi haurà, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, possibilitat de tempestes i episodis de temps violent, sobretot pedra i algunes ventades locals associades a les mateixes tempestes. L'episodi de pluges s'allargarà, amb menys intensitat, fins aquest dijous.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

dimarts, 13 d’agost del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta de l'Infocat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat la fase Alerta del Pla d'emergències per incendis forestals, l'Infocat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès ahir. L'activació responia a les restriccions pel perill d'incendi extrem aquest passat cap de setmana.

Des d'aquest dilluns, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, el perill d'incendi forestal es redueix notablement. Els incendis d'aquest cap de setmana ja han estat controlats pels Bombers de la Generalitat.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dilluns, 12 d’agost del 2024

Cinc elements de la imatgeria festiva, declarats Bé Cultural d'Interès Nacional

El Govern de Catalunya ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, BCIN, cinc elements de la imatgeria festiva lligats a les festes i tradicions emblemàtiques: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 30. És el primer cop que a Catalunya es protegeixen com a BCIN aquest tipus d'elements.

Els elements d'imatgeria declarats ara BCIN són el Drac de Vilafranca del Penedès, el Drac i l'Àliga de la Bisbal d'Empordà, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la geganta de Cal Fiol de l'Arboç. Es tracta, tal com es recalca a la referida nota informativa del Govern català, de figures que surten només en ocasions especials, i a vegades se'n treuen rèpliques per minimitzar-ne el desgast i evitar així desperfectes o accidents.

Imatge facilitada a la nota informativa / GOVERN.CAT

+info: https://govern.cat

diumenge, 11 d’agost del 2024

La primera onada de calor d'aquest estiu deixa a Catalunya màximes de 41 a 43 °C

El 31 de juliol va ser el dia de calor més intensa a bona part del territori català durant la primera onada de calor d'aquest estiu: ho ha donat a conèixer el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès divendres de la setmana passada. Sobretot ho va ser a les comarques del nord-est, amb màximes de 41 a 43 °C a l'Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa.

La calorada, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, ha estat provocada per una marcada dorsal anticiclònica a nivells mitjans de la troposfera, acompanyada d'una massa d'aire càlid que ha afectat de ple la Península Ibèrica. Aquesta onada de calor intensa i general ha durat del dilluns 29 de juliol al divendres 2 d'agost.

Topografia de 500 i 850 hPa: 31 de juliol / METEOCAT

+info: https://meteo.cat

dissabte, 10 d’agost del 2024

Bon estat de les principals espècies pesqueres de Catalunya

Un estudi de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar, l'Icatmar, certifica el bon estat de les principals espècies pesqueres catalanes: ho ha donat a conèixer el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès dimecres. Aquest estudi determina que totes les cinc poblacions avaluades es trobarien dins de límits biològics segurs.

El lluç, el moll i l'escamarlà mostren, sempre segons la referida nota informativa del Departament, nivells de biomassa per sobre dels mínims que garanteixen el bon estat de les espècies a llarg termini. La biomassa de la gamba blanca i de la gamba vermella estarien molt per sobre dels òptims.

Estat de les poblacions pesqueres respecte als indicadors de sostenibilitat de mortalitat pesquera i nivell de biomassa, segons l'estudi de l'Icatmar / GENCAT.CAT

+info: https://icatmar.cat

divendres, 9 d’agost del 2024

El passat juny ha mostrat a preus corrents una disminució interanual de l'1,5% a l'IVGS català

L'Índex de Vendes a les Grans Superfícies, l'IVGS, de Catalunya ha disminuït a preus corrents un 1,5% al juny respecte al mateix mes del 2023: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès divendres passat. Per grups de productes, les vendes dels alimentaris han augmentat un 0,6%, mentre que les de la resta de productes han disminuït un 3,6.

A preus constants, per tant eliminant l'efecte dels preus, i sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, l'IVGS català mostra un decreixement del 4,8% al juny del 2024. Per grups de productes, les vendes dels d'alimentació disminueixen un 3,1% i les de la resta de productes ho han fet en un 6,4%.

Variació interanual de l'IVGS català: juny 2023 a juny 2024, a preus corrents. L'IVGS contempla grans superfícies no especialitzades de superfície de venda superior a 2.500 m², excepte estacions de servei / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

dijous, 8 d’agost del 2024

El passat maig mostra a preus corrents un augment interanual de l'1,1% a l'IVGS català

L'Índex de Vendes a les Grans Superfícies, l'IVGS, de Catalunya ha augmentat a preus corrents un 1,1% al maig respecte al mateix mes del 2023: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès el passat 5 de juliol. Per grups de productes, les vendes dels alimentaris han augmentat un 2,1%, mentre que les de la resta de productes s'han mantingut pràcticament estables amb un augment del 0,1%.

A preus constants, per tant eliminant l'efecte dels preus, i sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, l'IVGS català mostra un decreixement del 2,3% al maig del 2024. Per grups de productes, les vendes dels d'alimentació disminueixen un 1,6% i les de la resta de productes ho han fet en un 2,9%.

Variació interanual de l'IVGS català: maig 2023 a maig 2024, a preus corrents. L'IVGS contempla grans superfícies no especialitzades de superfície de venda superior a 2.500 m², excepte estacions de servei / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

dimecres, 7 d’agost del 2024

S'ha desactivat l'avís preventiu per contaminació de PM10 a Barcelona i les Terres de Ponent

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha desactivat divendres l'avís preventiu que s'havia declarat per contaminació atmosfèrica a causa dels nivells de partícules PM10: ho ha donat a conèixer el propi Departament mitjançant una nota informativa que ha emès aquell mateix dia. Aquest avís ha estat actiu des del dimecres a la ZPE, Zona de Protecció Especial, de la conurbació de Barcelona i a les Terres de Ponent.

La decisió de desactivar-lo, sempre segons la referida nota informativa del Departament, s'ha pres en comprovar que els nivells de PM10 estaven disminuint a totes les estacions de la XVPCA, Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica. No es superava el valor límit diari de 50 µg/m³.

+info: https://agricultura.gencat.cat

dimarts, 6 d’agost del 2024

Protecció Civil desactiva les Alertes de l'Infocat i Procicat

Imatge facilitada a la nota de l'Infocat / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat divendres la fase l'Alerta del Pla d'emergències per incendis forestals, l'Infocat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès el mateix dia. També ha desactivat, igualment aquest passat divendres, l'Alerta del pla Procicat per calor molt intensa, segons ha donat a conèixer en una altra nota informativa que aquell dia ha emès.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 272 trucades vinculades a tres incendis forestals. Pel que fa a l'episodi de calor molt intensa, al llarg dels cinc dies que ha durat, les temperatures han estat molt superiors a les habituals, amb molts valors per sobre dels 40 °C, sobretot dimarts i dimecres.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dilluns, 5 d’agost del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat, segons notifica en una nota informativa que ha emès abans-d'ahir, l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat. L'episodi de precipitacions intenses ha finalitzat deixant quantitats de pluja molt destacades i algunes incidències al territori.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 759 trucades, que corresponen a 500 incidents. La majoria d'aquestes trucades, 218, s'han produït al Vallès Occidental.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

diumenge, 4 d’agost del 2024

El PIB català creix un 2,9% interanual en el segon trimestre

Durant el segon trimestre d'enguany, l'evolució del PIB català registra una variació interanual del 2,9%: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès dimecres. La variació intertrimestral és del 0,8%.

El creixement interanual del PIB, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, ha vingut impulsat per l'evolució positiva del sector industrial, amb un creixement del 4,9%. Les branques que més han contribuït al creixement industrial són la fabricació de vehicles de motor, la indústria alimentària, la indústria farmacèutica, la indústria química i la fabricació de productes informàtics.

Variació percentual interanual del PIB en volum / IDESCAT; EUROSTAT; INE

+info: https://www.idescat.cat

dissabte, 3 d’agost del 2024

73 accidents mortals fins al juliol a les carreteres catalanes

Fins al 31 de juliol, 80 persones han perdut la vida en 73 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya: ho ha donat a conèixer el Servei Català de Trànsit, l'SCT, mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Durant el mateix període de l'any anterior, van morir a les carreteres catalanes 92 persones en 81 sinistres mortals.

Quant als ferits de gravetat, sempre segons la referida nota informativa de l'SCT, fins al 31 de juliol n'hi ha hagut 485. És gairebé un 17% més respecte del mateix període del 2023.

Infografia / SCT

+info: https://transit.gencat.cat

divendres, 2 d’agost del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat ahir l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès ahir mateix. L'activació de l'Alerta respon a la previsió de pluges intenses, aquest divendres a partir del migdia, a gairebé tot el territori.

Aquestes pluges, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, poden ser més fortes a les comarques del Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central. Els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta, aparat elèctric, fortes ratxes de vent i localment de pedra.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

dijous, 1 d’agost del 2024

La conurbació de Barcelona i les Terres de Ponent, en avís preventiu per contaminació atmosfèrica

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha activat ahir un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells elevats de partícules PM10, de diàmetre inferior a 10 μm: ho ha donat a conèixer el propi Departament mitjançant una nota informativa que ha emès ahir mateix. L'avís afecta la conurbació de Barcelona i les Terres de Ponent.

L'avís preventiu, sempre segons la referida nota informativa del Departament, és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament, i s'activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta: indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transport públic envers el vehicle privat, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos, i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

+info: https://agricultura.gencat.cat