dilluns, 16 de setembre del 2024

Protecció Civil homologa 56 plans d'autoprotecció

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha homologat 56 nous plans d'autoprotecció el passat divendres, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès aquell mateix dia. En el que portem d'aquest any, s'han homologat 329 plans d'autoprotecció.

També hi ha hagut, el divendres, 33 plans d'autoprotecció no homologats. La no homologació, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

diumenge, 15 de setembre del 2024

30 accidents mortals durant l'estiu a les carreteres catalanes

Imatge facilitada a la nota informativa / SCT
Entre el 24 de juny i el 9 de setembre d'enguany, 33 persones han perdut la vida en 30 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya: ho ha donat a conèixer el Servei Català de Trànsit, l'SCT, mitjançant una nota informativa que ha emès dijous. Durant el mateix període estival de l'any anterior, van morir 37 persones en 35 sinistres mortals.

Quant als ferits de gravetat, sempre segons la referida nota informativa de l'SCT, durant aquests mesos d'estiu n'hi ha hagut 226. És un 38% més respecte del mateix període del 2023.

+info: https://transit.gencat.cat

dissabte, 14 de setembre del 2024

Departament de Salut i Termcat han publicat la 'Terminologia dels aparells sanitaris'

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Termcat han fet pública la Terminologia dels aparells sanitaris: ho ha donat a conèixer el propi Departament mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Aquesta actuació s'emmarca en una estratègia conjunta per fomentar l'ús del català a l'àmbit sanitari.

En conjunt, la Terminologia dels aparells sanitaris aplega gairebé 350 termes. S'hi poden consultar termes referits a aparells per al diagnòstic i a aparells per al tractament, així com un conjunt de termes referits a instrumental d'exploració i cures.

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT

+info: https://salutweb.gencat.cat

divendres, 13 de setembre del 2024

La inscripció per als cursos de català impartits pel CPNL ha començat ahir

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
S'ha obert, a partir d'aquest 12 de setembre, la inscripció per als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, el CPNL. Tal com ho ha avançat el Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en una nota informativa que va emetre dilluns de la setmana passada, hi ha dos períodes per poder-se inscriure: el torn preferent i el general.

El torn preferent, del 12 al 13 de setembre, és per a alumnes de tots els nivells que han fet un curs al CPNL en els últims dotze mesos, sempre que no l'hagin abandonat. Durant els dies 16 i 17 de setembre, el torn general, s'hi podrà inscriure qui vulgui fer cursos del nivell A1 al C1; pel que fa al C2, en el torn general els interessats s'hauran d'inscriure el dia 17.

+info: https://llengua.gencat.cat

dijous, 12 de setembre del 2024

S'atorgaran fins a 200.000 euros d'ajuts en l'àmbit de les TIC

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
El Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya destina 200.000 euros a subvencions en l'àmbit de les TIC: ho ha donat a conèixer el propi Departament mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts de la setmana passada. S'atorgaran ajuts de fins a 25.000 euros fins a esgotar el pressupost total de la convocatòria.

L'objectiu, sempre segons la referida nota informativa del Departament, és impulsar projectes d'esdeveniments en capacitació digital, de formació en l'àmbit de les TIC, d'empoderament del talent digital i de dinamització d'aquest talent en el sector de les TIC. Poden ser beneficiaris de les subvencions: empreses, persones autònomes, consorcis, fundacions, associacions i entitats privades sense ànim de lucre, i ens locals.

+info: https://empresa.gencat.cat

dimecres, 11 de setembre del 2024

El patrimoni cultural català celebra la Diada de l'11 de Setembre

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
Diversos museus, monuments i jaciments d'arreu del territori català celebren aquest 11 de Setembre oferint durant la Diada una jornada de portes obertes: ho destaca el Departament de Cultura de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Així, el patrimoni cultural celebra la Diada de Catalunya.

A tot arreu, Catalunya ofereix, doncs, portes obertes a gran diversitat d'indrets i equipaments. Això també es combina, en determinats casos almenys, amb alguna altra activitat complementària que en aquesta Diada de l'11 de Setembre pot dur-se a terme al voltant del patrimoni cultural.

+info: https://cultura.gencat.cat

dimarts, 10 de setembre del 2024

El passat juliol mostra a preus corrents un augment interanual del 2,7% a l'IVGS català

L'Índex de Vendes a les Grans Superfícies, l'IVGS, de Catalunya ha augmentat a preus corrents un 2,7% al juliol respecte al mateix mes del 2023: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès divendres. Per grups de productes, les vendes dels alimentaris han disminuït un 0,3%, mentre que les de la resta de productes han augmentat un 5,5%.

A preus constants, per tant eliminant l'efecte dels preus, i sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, l'IVGS català mostra un creixement del 0,2% al juliol del 2024. Per grups de productes, les vendes dels d'alimentació disminueixen un 3,4%, mentre que les de la resta de productes augmenten un 3,7%.

Variació interanual de l'IVGS català: juliol 2023 a juliol 2024, a preus corrents. L'IVGS contempla grans superfícies no especialitzades de superfície de venda superior a 2.500 m², excepte estacions de servei / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

dilluns, 9 de setembre del 2024

Entre 20 i 50 mm de precipitació acumulada en dos dies a gran part de Catalunya

En dos dies, a gran part del territori català, el primer episodi de precipitació general de la tardor climàtica ha deixat de 20 a 50 mm d'acumulació: ho ha donat a conèixer el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès dijous. Per contra, la pluja ha estat minsa, inferior a 5 mm, a l'Alt Empordà.

La pluja, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, ha caigut en dues tongades. La primera entre la matinada i el matí del passat dimarts i la segona al llarg de tota la jornada del dia següent, 4 de setembre, en tots dos casos arrencant des de Ponent i les Terres de l'Ebre i desplaçant-se cap al nord-est.

Topografia de 500 i 850 hPa: 4 de setembre / METEOCAT

+info: https://meteo.cat

diumenge, 8 de setembre del 2024

Un 92,5% de pacients es declaren satisfets o molt satisfets amb l'atenció a la farmàcia comunitària

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT
El 92,5% dels pacients estan satisfets o molt satisfets amb l'atenció a la farmàcia comunitària: ho ha donat a conèixer el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts. La dada és d'un estudi recent publicat en una revista científica de referència.

L'estudi, realitzat per l'Hospital del Mar i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha inclòs pacients amb patologies mèdiques de diferents especialitats. Concretament, es van seleccionar pacients amb tractament crònic estable, fragilitat clínica o social, immunodeprimits i aquells amb residència a una certa distància de l'hospital.

+info: https://salutweb.gencat.cat

dissabte, 7 de setembre del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès dimecres. L'episodi de precipitacions intenses que han afectat Catalunya de forma generalitzada ha finalitzat sense incidències destacables.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 142 trucades, que corresponen a 102 incidents. La majoria d'aquestes trucades, 21, s'han produït al Tarragonès.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

divendres, 6 de setembre del 2024

L'estiu climàtic a Catalunya aquest 2024 ha estat de precipitació irregular i temperatura càlida

L'estiu del 2024 ha estat marcat per precipitacions irregulars i una temperatura càlida: ho ha donat a conèixer el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Ha estat un estiu càlid especialment al Pirineu i sectors del Prepirineu i de Ponent.

La precipitació recollida, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, ha estat contrastada. Mentre que hi ha hagut dèficits destacats en àrees del Pirineu occidental, indrets de Ponent i de l'Empordà, s'han produït quantitats superiors a la mitjana a punts de l'àrea litoral i prelitoral, Catalunya Central, Osona, Prepirineu, sector més occidental de Ponent i Terres de l'Ebre.

Evolució de la temperatura, segons dades del radiosondatge de Barcelona / METEOCAT

+info: https://meteo.cat

dijous, 5 de setembre del 2024

Cau a la via un peu de formigó que deixa fora de servei el Funicular de Vallvidrera

El Funicular de Vallvidrera està fora de servei des d'abans-d'ahir: ho ha donat a conèixer Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir mateix. La situació ha estat provocada per la caiguda a la via d'un peu de formigó per causes alienes a companyia.

FGC treballa en la reparació dels desperfectes causats i en la substitució del tram de carril malmès. La companyia ha establert un servei alternatiu per carretera per garantir, en tot moment, la mobilitat de les persones usuàries mentre duri l'afectació.

Funicular de Vallvidrera / FGC

+info: https://www.fgc.cat

dimecres, 4 de setembre del 2024

Ahir, a Catalunya, han començat les PAU del mes de setembre

Hi ha 7.672 matriculats per a fer a Catalunya, aquest setembre, les Proves d'Accés a la Universitat, les PAU, segons una nota informativa que el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat ha emès ahir. Aquestes proves estan duent-se a terme des d'ahir fins demà dijous.

Creix, doncs, sempre segons la referida nota informativa del Departament, en més de 1.200 estudiants la matrícula a les PAU de la convocatòria de setembre respecte al 2023. Es consolida, així, una tendència a l'alça registrada també a les proves de juny.

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT

+info: https://recercaiuniversitats.gencat.cat

dimarts, 3 de setembre del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat ahir l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès ahir mateix. L'activació de l'Alerta respon a la previsió de pluges intenses fins avui dimarts.

Els xàfecs, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, hauran començat aquest dilluns per la zona de Ponent i la del Pirineu i el Prepirineu oriental. Aquest dimarts, la probabilitat de superació del llindar d'intensitat augmenta de forma generalitzada a gran part de Catalunya, amb especial afectació a les comarques del Tarragonès, Alt Camp i Baix Camp.

dilluns, 2 de setembre del 2024

84 accidents mortals fins a l'agost a les carreteres catalanes

Fins al 31 d'agost, 91 persones han perdut la vida en 84 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya: ho ha donat a conèixer el Servei Català de Trànsit, l'SCT, mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Durant el mateix període de l'any anterior, van morir a les carreteres catalanes 104 persones en 92 sinistres mortals.

Quant als ferits de gravetat, sempre segons la referida nota informativa de l'SCT, fins al 31 d'agost n'hi ha hagut 561. És un 17% més respecte del mateix període del 2023.

Infografia / SCT

+info: https://transit.gencat.cat

diumenge, 1 de setembre del 2024

S'està ultimant un decret d'orientació educativa

Imatge facilitada a la nota informativa / GOVERN.CAT
El Govern de Catalunya ultima un decret d'orientació educativa: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que ha emès el passat 31 de juliol. El text es podria aprovar abans d'acabar l'any.

Aquest decret, sempre segons la referida nota informativa del Govern català, ha de servir per donar resposta a l'alumnat que acaba l'escolaritat obligatòria sense una idea clara i fonamentada d'allò que vol fer en el futur. També per reduir les taxes d'abandonament i de fracàs educatiu postobligatori.

+info: https://govern.cat