dijous, 17 d’octubre del 2024

La confiança empresarial de Catalunya baixa un 1,9% en aquest trimestre respecte a l'anterior

L'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat, l'ICEH, de Catalunya en aquest trimestre mostra una disminució de l'1,9% respecte del trimestre anterior: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Tots els sectors mostren un empitjorament de la confiança empresarial; la indústria ha estat el sector amb el decrement més elevat, del 4,5%.

Per grandària de l'establiment, també respecte del trimestre anterior i sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, tots mostren descensos de la confiança; el més significatiu és el dels establiments de 1.000 assalariats o més, amb una variació del ‑3,7%. Per demarcacions camerals, totes mostren un empitjorament de la confiança respecte del trimestre anterior, però amb intensitats diferents.

Variació percentual de l'ICEH: del 4t trimestre del 2021 al 4t d'enguany / IDESCAT; INE

+info: https://www.idescat.cat

dimecres, 16 d’octubre del 2024

Protecció Civil avalua els resultats de la prova del seu sistema de sirenes de risc químic

Protecció Civil de Catalunya ha dut a terme amb èxit ahir la seva tercera i última prova de sirenes de risc químic d'aquest 2024, segons ha donat a conèixer mitjançant una nota informativa que ha emès ahir mateix. La prova s'ha fet als sectors químics de la Tordera, l'Aran, Anoia, Bages, Berguedà, la Selva i Girona.

En total, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, han estat 16 sirenes, quatre de les quals, a Igualada, Massanes, Fogars de la Selva i Celrà, són noves. S'han enviat alertes informant de la prova als telèfons mòbils de les zones afectades.

S'han enviat alertes informant de la prova als telèfons mòbils de les zones afectades / PROTECCIÓ CIVIL

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dimarts, 15 d’octubre del 2024

Disminució del 26,5% en els incendis de vegetació

La Campanya Forestal del 2024 ha registrat un 26,5% menys d'incendis respecte a la Campanya de 2023: ho ha donat a conèixer Bombers de la Generalitat de Catalunya mitjançant una nota informativa que ha emès dimecres. Es tracta de la campanya que ha tingut menys incendis de vegetació dels darrers cinc anys.

La sequera estructural que viuen els boscos de Catalunya, sempre segons la referida nota informativa de Bombers de la Generalitat, feia preveure una campanya contínua i extensa. No obstant això, les pluges de juny van canviar aquesta previsió.

Incendi a Artesa de Segre / BOMBERS DE LA GENERALITAT

+info: https://interior.gencat.cat/bombers

dilluns, 14 d’octubre del 2024

Els nous models d'exàmens de la Selectivitat es coneixeran aquest mes d'octubre

En el transcurs d'aquest mes d'octubre, es coneixeran els nous models d'exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat, les PAU: ho ha donat a conèixer el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya mitjançant una nota informativa que ha emès divendres. Aquests models de les 35 matèries de la Selectivitat aniran publicant-se progressivament via web.

Les PAU, sempre segons la referida nota informativa del Departament, tindran lloc a Catalunya els dies 11, 12 i 13 de juny en la convocatòria ordinària i el 3, 4 i 5 de setembre en l'extraordinària. L'estructura general de les PAU no canviarà.

Imatge facilitada a la nota informativa / GENCAT.CAT

+info: https://recercaiuniversitats.gencat.cat

diumenge, 13 d’octubre del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta del Ventcat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat la fase Alerta del Pla d'emergències per ventades, el Ventcat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès dijous. Aquest pla va quedar, però, en fase Prealerta al terç sud del territori català.

El telèfon d'emergències 112 ha atès un total de 572 trucades per 417 incidents relacionats amb aquest episodi de vent. Les comarques des d'on s'han registrat més trucades han estat el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

+info: https://interior.gencat.cat/ventades

dissabte, 12 d’octubre del 2024

L'aurora boreal s'ha pogut observar des del Parc Astronòmic del Montsec

Des del Parc Astronòmic del Montsec s'ha pogut observar l'aurora boreal: ho ha donat a conèixer Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Per tractar-se d'una zona amb mínima contaminació lumínica, ha estat un dels millors llocs on l'espectacle celeste ha pogut ser contemplat.

Aquest fenomen, poc comú en latituds tan baixes com la de Catalunya, és conseqüència d'una forta activitat solar que està enviant partícules carregades cap a la Terra; aquestes partícules interactuen amb l'atmosfera terrestre i creen les impressionants llums de colors que caracteritzen les aurores boreals. Tot i que es tracta d'un esdeveniment molt excepcional, també es va poder apreciar des de l'Astronòmic el passat maig, moment en què es va registrar l'aurora boreal més important des de fa més d'un segle i mig.

L'aurora boreal observada aquest octubre des del Parc Astronòmic del Montsec / FGC

+info: https://parcastronomic.cat

divendres, 11 d’octubre del 2024

Protecció Civil farà una prova del seu sistema de sirenes de risc químic

Logo / GENCAT.CAT
El proper dimarts dia 15 al matí, a les 10.00 h, tindrà lloc a Tordera, l'Aran, Anoia, Bages, Berguedà, la Selva i Girona una prova del sistema de sirenes de risc químic: ho ha donat a conèixer Protecció Civil de Catalunya mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts. Serà la tercera i última prova de sirenes de risc químic aquest 2024.

Durant aquesta prova, sonaran 16 sirenes. També s'enviarà, a tots els mòbils de les àrees on sonin aquestes sirenes, una alerta de Protecció Civil informant de la prova.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dijous, 10 d’octubre del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta del Ventcat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat la fase Alerta del Pla d'emergències per ventades, el Ventcat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. L'activació de l'Alerta respon a la previsió de fort vent a la zona del Pirineu, les comarques del nord-est i Barcelona.

Aquest episodi, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, haurà començat dimecres al matí. Es preveu que aquest dijous encara es puguin produir ratxes fortes de vent al terç sud de Catalunya.

dimecres, 9 d’octubre del 2024

FGC ha posat a la venda la seva oferta de forfets de temporada per a l'hivern

Logo / GENCAT.CAT
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, ha posat a la venda la seva oferta de forfets de temporada de les sis estacions de muntanya per a aquest hivern: ho ha donat a conèixer mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. L'oferta permetrà gaudir d'una àmplia selecció d'avantatges.

Aquests forfets d'FGC es podran adquirir amb descompte abans del 8 de desembre. I oferiran nombrosos beneficis addicionals.

+info: https://www.fgc.cat

dimarts, 8 d’octubre del 2024

Una geganta representarà la figura d'una dona maquinista

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, impulsa la construcció d'una geganta que representarà la figura d'una dona maquinista, segons ha donat a conèixer mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Aquesta geganta tindrà una alçada de 3,5 m.

El personal de la companyia podrà escollir el nom de la geganta a través d'un procés participatiu. Des de fa 20 anys, FGC ja compta amb un altre gegant, el Trenot, que representa la figura d'un agent d'estació.

El gegant Trenot a l'entrada de l'estació d'FGC de Sarrià, a punt per a la Festa Major / FGC

+info: https://www.fgc.cat

dilluns, 7 d’octubre del 2024

S'impulsa el projecte de nova estació de bus a la Plaça Espanya de Barcelona

Logo / GENCAT.CAT
Com a impuls per al projecte de nova estació d'autobusos a la Plaça Espanya de Barcelona, s'ha licitat la redacció de l'estudi previ i del projecte constructiu de les obres necessàries per a la seva execució: ho ha donat a conèixer el Departament de Territori de la Generalitat, no el d'Empresa i Treball, mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts. Aquesta futura infraestructura es farà soterrada.

L'objectiu, sempre segons la referida nota informativa del Departament, és millorar la capacitat i comoditat del trànsit dels corredors interurbans de Gran Via, i molt particularment, la circulació de les principals artèries de la capital catalana que conflueixen en aquest àmbit. El projecte constructiu inclourà actuacions valorades en 63 milions d'euros.

+info: https://empresa.gencat.cat

diumenge, 6 d’octubre del 2024

El passat agost ha mostrat a preus corrents un augment interanual del 2,2% a l'IVGS català

L'Índex de Vendes a les Grans Superfícies, l'IVGS, de Catalunya ha augmentat a preus corrents un 2,2% a l'agost respecte al mateix mes del 2023: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès divendres. Per grups de productes, les vendes dels alimentaris han augmentat un 2,3% i les de la resta de productes ho han fet un 2%.

A preus constants, per tant eliminant l'efecte dels preus, i sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, l'IVGS català mostra un decreixement del 0,4% a l'agost del 2024. Per grups de productes, les vendes dels d'alimentació disminueixen un 0,5%, mentre que les de la resta de productes ho han fet un 0,2%.

Variació interanual de l'IVGS català: agost 2023 a agost 2024, a preus corrents. L'IVGS contempla grans superfícies no especialitzades de superfície de venda superior a 2.500 m², excepte estacions de servei / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

dissabte, 5 d’octubre del 2024

S'impulsa el projecte de nova estació de bus a la Plaça Espanya de Barcelona

Logo / GENCAT.CAT
Com a impuls per al projecte de nova estació d'autobusos a la Plaça Espanya de Barcelona, s'ha licitat la redacció de l'estudi previ i del projecte constructiu de les obres necessàries per a la seva execució: ho ha donat a conèixer el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès dimarts. Aquesta futura infraestructura es farà soterrada.

L'objectiu, sempre segons la referida nota informativa del Departament, és millorar la capacitat i comoditat del trànsit dels corredors interurbans de Gran Via, i molt particularment, la circulació de les principals artèries de la capital catalana que conflueixen en aquest àmbit. El projecte constructiu inclourà actuacions valorades en 63 milions d'euros.

+info: https://empresa.gencat.cat

divendres, 4 d’octubre del 2024

Les empreses que a Catalunya estan formant part de clústers arriben ja a 3.000

Logo / GENCAT.CAT
Els darrers cinc anys, el nombre d'empreses integrades en clústers a Catalunya ha crescut un 30%: ho ha donat a conèixer el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 26. D'aquesta manera, s'arriba per primera vegada a les 3.000 empreses d'aquest tipus.

27 clústers catalans, sempre segons la referida nota informativa del Departament, agrupen aquestes empreses i agents de l'entorn. Això suma una facturació que supera els 80.000 milions d'euros.

+info: https://empresa.gencat.cat

dijous, 3 d’octubre del 2024

Professionals de prestigi integraran el CAIROS

Logo / GENCAT.CAT
Un total d'onze professionals de reconegut prestigi formaran part del CAIROS, l'ens que impulsarà la reforma del sistema de salut de Catalunya: ho ha donat a conèixer el Departament de Salut de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Tots ells ocuparan les vocalies d'aquest comitè.

Es tracta, sempre segons la referida nota informativa del Departament, de professionals experts en els àmbits de les professions sanitàries, la gestió sanitària, els serveis socials, el dret sanitari, l'economia de la salut i, en general, la gestió pública. Són, per ordre alfabètic del primer cognom, Xènia Acebes Roldan, Josep Arimany Manso, Carmen Cabezas Peña, Josep Casajuana Brunet, Beatriz González López-Valcárcel, Yolanda Lejardi Estévez, Vicente Ortún Rubio, Víctor Pérez Sola, Esther Roquer Fanlo, Josep Tabernero Caturla i Elisenda de la Torre Hervera.

+info: https://salutweb.gencat.cat

dimecres, 2 d’octubre del 2024

90 accidents mortals fins al setembre al conjunt de carreteres catalanes

Fins al 30 de setembre, 98 persones han perdut la vida en 90 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya: ho ha donat a conèixer el Servei Català de Trànsit, l'SCT, mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. Durant el mateix període de l'any anterior, van morir a les carreteres catalanes 115 persones en 103 sinistres mortals.

Quant als ferits de gravetat, sempre segons la referida nota informativa de l'SCT, fins al 30 de setembre n'hi ha hagut 620. És un 9% més respecte del mateix període del 2023.

Infografia / SCT

+info: https://transit.gencat.cat

dimarts, 1 d’octubre del 2024

Protecció Civil homologa 19 plans d'autoprotecció

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha homologat 19 nous plans d'autoprotecció el passat divendres, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès aquell mateix dia. En el que portem d'aquest any, s'han homologat 344 plans d'autoprotecció.

També hi ha hagut, el divendres, 13 plans d'autoprotecció no homologats. La no homologació, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil